Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

MVPEI najoštrije odbacio Jeremićevu izjavu

10.11.2008.
u 17:23

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u ponedjeljak je u priopćenju najoštrije odbacilo izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića o etničkom čišćenju srpskog stanovništva u Hrvatskoj i istaknulo kako negiranje odgovornosti Srbije za zbivanja u nedavnoj prošlosti, uključujući i tezu da "Srbija nije ugrozila ničiji suverenitet i teritorijalni integritet", potvrđuju da se ta zemlja još nije suočila sa svojom nedavnom prošlošću i ulogom koju je imala u raspadu bivše države.

Jeremić u intervjuu optužio Hrvatsku za etničko čišćenje

- Republika Hrvatska neće dopustiti ovakvo manipuliranje činjenicama i krivotvorenje novije hrvatske povijesti, tim više što je dobro poznato tko je odgovoran za rat na području zemalja bivše Jugoslavije, pa tako i za agresiju na Republiku Hrvatsku - ističe se u priopćenju kojim je MVPEI reagirao na Jeremićevu izjavu koju je u ponedjeljak objavila srbijanska novinska agencija Tanjug.

- Negiranje odgovornosti Srbije za zbivanja u nedavnoj prošlosti, uključujući i neobičnu tezu da 'Srbija nije ugrozila ničiji suverenitet i teritorijalni integritet', upravo potvrđuju da se Republika Srbija još nije suočila sa svojom nedavnom prošlošću i ulogom koju je imala u raspadu bivše države. Ovime se ujedno potvrđuje opravdanost postupka koji sada protiv Republike Srbije vodi Republika Hrvatska pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu zbog povrede odredaba Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida - navodi se u priopćenju.

U slučaju da sud potvrdi postojanje svoje nadležnosti, Hrvatska je, nastavlja se u priopćenju, odlučna nastaviti postupak koji vidi kao sredstvo utvrđivanja istine i odgovornosti za protekle događaje, a što je ujedno i bitna sastavnica svake pomirbe i zdravog temelja za razvijanje dobrosusjedskih odnosa.

- Odlučno odbacujemo i neargumentirane optužbe na diskriminirajući tretman srbijanskog kapitala u Hrvatskoj i još jednom ističemo kako je Republika Hrvatska otvorena za sve vidove ulaganja kapitala, bez obzira na to iz koje zemlje dolazi - ističe MVPEI.

Na kraju priopćenja piše kako će Hrvatska, kao zemlja koja je pred ulaskom u Europsku uniju i koja je u završnoj fazi ratifikacije Protokola o proširenju Sjevernoatlantskog saveza u parlamentima zemalja članica, podržavati Republiku Srbiju na njezinu europskom putu.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije