IZ MINUTE U MINUTU

Globalni IT problem zaustavio vlakove i prizemljio avione, zna se krivac, javili se iz CEZIH-a

Spain's Aena reports computer systems 'incident' at all Spanish airports
Foto: ELENA RODRIGUEZ/REUTERS
1/18
19.07.2024.
u 15:13

Brojne kompanije diljem svijeta javljaju kako imaju IT probleme. Među pogođenim kompanijama su banke, avionske tvrtke, mediji, željeznice, kao i mnogi drugi.

* Brojne kompanije diljem svijeta pogođene su IT problemom

Tijek događaja:

14:59 Ministarstvo zdravstva i HZZO izvijestili su u petak da Bolnički Informatički Sustav (BIS) nesmetano radi te je osigurana adekvatna skrb svim bolesnicima, a sustav CEZIH-a je u potpunosti oporavljen te eRecepti i eUputnice ponovno rade. No najavili su radove na sustavu. Više o tome OVDJE.

14:27 - Zlatan Morić, voditelj Studija kibernetičke sigurnosti Sveučilišta Algebra o globalnom IT kvaru : "U nedavnom događaju koji je utjecao na globalnu IT zajednicu, greška u softverskoj nadogradnji kompanije CrowdStrike dovela je do pada velikog broja sustava širom svijeta. Preliminarna analiza ukazuje na to da je vjerojatni uzrok problema ljudski faktor u fazi razvoja i verifikacije nadogradnje prije njezinog puštanja u operativno okruženje. Iako je manje vjerojatno, ne može se u potpunosti isključiti ni scenarij sličan onome s SolarWindsom, gdje su napadači mogli namjerno inducirati kvar kako bi potencijalno kompromitirali sustave. Međutim, takva strategija obično cilja na stvaranje prikrivenih putova pristupa umjesto izazivanja očitih kvarova koji privlače pažnju i brzu reakciju. Odgovornost također dijelom leži na IT odjelima pogođenih organizacija. Najbolje prakse u industriji jasno upućuju na potrebu testiranja svih nadogradnji u kontroliranom okruženju prije implementacije u produkcijske sustave što će biti i dio znanja koje će student steći na našem novom studiju kibernetičke sigursnoti . Ovaj incident ističe važnost rigoroznih procedura testiranja koje mogu pomoći u izbjegavanju štete uzrokovane softverskim greškama. CrowdStrike je pokrenuo sveobuhvatnu istragu kako bi se utvrdili točni uzroci problema i poduzeli koraci za sprječavanje sličnih incidenata u budućnosti."


14:22 - Operativni sustavi zračnog prometa u Hrvatskoj nisu izravno pogođeni i sve službe operativno funkcioniraju, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a vezano uz tehnološki problem koji je u petak prouzročio poteškoće u zračnom prometu diljem svijeta. 

"Zračne luke u Republici Hrvatskoj nisu pogođene navedenim kvarom pa zrakoplovi slijeću u zračne luke te polijeću, negdje uz prisutna kašnjenja, a službe u zračnim lukama pružaju pomoć zračnim prijevoznicima koji su pogođeni ovim tehnološkim problemom u organizaciji zračnog prometa", navodi se u priopćenju resornog ministarstva.

Ističu i da nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines također nije pogođen navedenim problemom, kao i to da sve službe u hrvatskom zračnom prometu – Hrvatska kontrola zračne plovidbe i Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo -  nemaju poteškoća u operativnom radu, te pružaju svu pomoć kako bi zračni promet što urednije funkcionirao.

Budući je riječ o globalnom kvaru kojim su zahvaćeni i neki međunarodni prijevoznici, u ministarstvu u ovom trenutku ne mogu  isključiti moguće poteškoće u zračnom prometu u slijedećim danima, u smislu kašnjenja ili otkazivanja pojedinih letova na kojima operiraju kvarom pogođeni zračni prijevoznici.


13:08 - Iz Hrvatske kontrole zračnog prometa oglasili su se priopćenjem:

"U Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe svi operativni sustavi sve su vrijeme bili u funkciji i neometano smo pružali sve vrste usluga u zračnoj plovidbi, a u međuvremenu su otklonjene i poteškoće u funkcioniranju administrativnih računalnih sustava koje su jutros bile uzrokovane globalnim problemom s antivirusnim softverom". objavili su.


12:41 - I dok će se šteta vjerojatno mjeriti u milijunima eura, a mnogi će pokušati odgovoriti na pitanje kako je do ovog uopće moglo doći, posve očekivano došlo je i do stvaranja brojnih duhovitih memova na račun cijele ove situacije. 

Pogledajte ih OVDJE.


12:38 - Erste Banka i Hrvatska poštanska banka odgovorili su nam kako je na njih utjecao globalni IT kvar koji je pogodio brojne kompanije diljem svijeta. Njihove odgovore prenosimo u cijelosti.

"Erste banka i Erste Card Club zasad nisu zabilježili veće tehničke poteškoće u radu digitalnih usluga, a koje bi bile povezane s globalnim poteškoćama. Digitalno bankarstvo, uključujući i aplikacije George i KEKS Pay, kao i transakcijsko i kartično poslovanje uredno funkcioniraju. Zbog poteškoća koje ima jedan od naših dobavljača, određene tehničke smetnje prisutne su jedino u segmentu slanja SMS poruka prema korisnicima što posljedično podrazumijeva i sporadične poteškoće u korištenju nekih manjih usluga, poput digitalnog zahtjeva za izradu kreditne kartice putem ECC mobilne aplikacije ili digitalnog otvaranja Georgea", kazali su za Večernji.

"Hrvatska poštanska banka, nakon provjere svih svojih aplikacija i servisa, potvrđuje kako nije zahvaćena ovim globalnim problemom.HPB pomno prati situaciju te će obavijestiti javnost u slučaju promjena", naveli su iz HPB.


11:53 - IT sigurnosna tvrtka Crowdstrike, za koju se vjeruje da je odgovorna na kvar koji je paralizirao velik broj kompanija i institucija diljem svijeta, priopćila je da su identificirali problem i izolirali ga. "Crowdstrike aktivno radi s klijentima na koje utječe greška pronađena u jednom ažuriranju sadržaja za Windows. Mac i Linux nisu pogođeni. Ovo nije sigurnosni incident niti kibernetički napad. Problem je identificiran, izoliran i popravak je implementiran. Kupce upućujemo na portal za podršku za najnovija ažuriranja i nastavit ćemo pružati potpuna i kontinuirana ažuriranja na našoj web stranici. Nadalje preporučujemo organizacijama da osiguraju komunikaciju s predstavnicima CrowdStrikea putem službenih kanala. Naš tim je u potpunosti mobiliziran kako bi osigurao sigurnost i stabilnost CrowdStrike klijenata.", stoji u priopćenju izvršnog direktora Crowdstrikea Georgea Kurtza.

Više o tome, pročitajte OVDJE.


11:49 -  Microsoft je rekao kako će uskoro doći do rješenje za Windows uređaje, ali su u svojem priopćenju naveli da je treća strana kriva nakon što je izdala ažuriranje. "Svjesni smo problema koji pogađa Windows uređaje zbog ažuriranja softverske platforme treće strane. Očekujemo da će uskoro doći do rješenja", navedeno je u priopćenju.

"Svjesni smo problema koji utječu na klijente. Svjesni smo utjecaja koji to može imati na klijente i radimo na vraćanju usluga za one koji još uvijek imaju smetnje što je prije moguće."


11:35 - FlightRadar objavio kartu aerodroma koji imaju probleme


11:34 - GALERIJA Problemi diljem svijeta zbog IT kvara

Spain's Aena reports computer systems 'incident' at all Spanish airports
1/8

11:31 - Više od 1000 letova otkazano je diljem svijeta do sada, tvrdi analitička tvrtka za zrakoplovstvo Cirium. Očekuje se da će se ta brojka povećavati. Tvrtka također kaže da je današnji dan trebao biti najprometniji dan za polaske letova iz Ujedinjenog Kraljevstva do sada ove godine, s više od 3200 planiranih polazaka – što je najveći broj dnevnih polazaka od listopada 2019.


11:28 -  Addiko banka u Hrvatskoj izvijestila je da su jutros bile nedostupne neke njihove uslugu zbog globalnog IT kvara, no da su bankomati i kartično plaćanje funkcionirali neometano.  "Kao i veliki broj organizacija diljem svijeta, suočeni smo s tehničkim problemom (The Global CrowdStrike Glitch) zbog kojeg su tijekom jutra bile nedostupne neke od usluga Addiko banke. Bankomati i kartično poslovanje funkcionirali su neometano. Naši timovi su predano i intenzivno radili na pronalaženju alternativnih načina za uspostavu nedostupnih usluga te je mobilno bankarstvo Addiko banke sada ponovno u funkciji, a u tijeku je i uspostava ostalih usluga. Ispričavamo se klijentima zbog neugodnosti koje su mogli osjetiti. Na našim web stranicama i društvenim mrežama redovito obavještavamo klijente o statusima i dostupnostima naših usluga", navodi se u priopćenju.


11:24 - AFP piše kako je francuska agencija za kibernetičku sigurnost priopćila kako "nema dokaza" da je IT kvar rezultat hakerskog djelovanja. 

 


11:22 - Velik broj engleskih nogometnih klubova objavio je kako i oni imaju probleme zbog IT kvara. Manchester United objavio je kako im je pala stranica i kako će prodaja karata biti odgođena sve dok se problem ne riješi.


11:17 -  Australski premijer Anthony Albanese komentirajući globalni IT kvar kako "nema utjecaja" na "kritičnu infrastrukturu" u zemlji. "Razumijem da su Australci zabrinuti zbog prekida koji se odvija globalno i utječe na širok raspon usluga. U ovoj fazi nema utjecaja na kritičnu infrastrukturu, državne službe", naveo je.

 


11:10 - VIDEO Greška u sustavu onesposobila je zračni promet, medije i ostale djelatnosti diljem svijeta


11:05 . Kelly Skjerven krenula je na djevojačku večeru u Las Vegas kada se u petak ujutro našla među stotinama ljudi zaglavljenih u zračnoj luci San Francisco zbog globalnog IT kvara. Skjerven je rekla za CNN da je bila na svom letu United Airlinesa koji je trebao poletjeti u četvrtak u 23 sata po lokalnom vremenu kada je osoblje putem interfona obavijestilo putnike da imaju IT problem.

Putnicima je tada rečeno da se iskrcaju i da zrakoplovna tvrtka radi na rješavanju problema,. Umorni putnici sada čekaju kraj vrata, rekla je Skjerven i dodala kako odrasli i djeca spavaju na podu. Skjerven je rekla da je nazvala obližnji hotel, ali je bio pun. "U ovom trenutku ne možemo učiniti ništa osim čekati", rekla je.


10:56 - Banke u Njemačkoj i Južnoj Africi imale su jutros poteškoća, piše Sky News. Njemačke banke suočavaju se s poremećajima zbog izvješća o globalnim prekidima rada, rekao je u petak glasnogovornik udruge financijske industrije Deutsche Kreditwirtschaft. Glasnogovornik nije dao više detalja, ali je rekao da se slučaj istražuje. Južnoafrička banka Capitec ponovno je uspostavila usluge nakon što je doživjela značajne poremećaje u svim bankarskim kanalima zbog globalnog incidenta zastoja, priopćeno je.


10:52 - Zagrebačka burza nema problema s trgovanjem, doznajemo. Što se tiče funkcioniranja banaka u Hrvatskoj, RBA nam je potvrdio da se kod njih sve odvija normalno. "U RBA digitalno poslovanje odvija se normalno, sve usluge su dostupne klijentima te svi digitalni kanali funkcioniraju uobičajeno", navodi se u priopćenju.

"Možemo izvijestiti kako se nismo suočili s ovim problemom i da nam svi sustavi funkcioniraju, ali nastavljamo detaljno pratiti razvoj cijele situacije  i kontinuirano kontroliramo i radimo na prevenciji ovakvih događanja. Stalno unapređenju tehnologije i znanja svih naših stručnjaka usmjereno je na sprječavanje mogućnost događanja ovakvih situacija", javljaju iz OTP-a.


10:49 - Kompjutorski sustav zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman danas prijepodne radi normalno, kazali su za Hinu iz te zračne luke.

Više o tome, pročitajte OVDJE.


10:48 - Dvije bolnice na sjeveru Njemačke, u gradovima Lübecku i Kielu, otkazale su operacije koje nisu hitne, a zakazane su u petak.


10:45 - Organizacijski odbor Olimpijskih igara u Parizu rekao da je IT kvar utjecao na njegove informacijske sustave. No, Odbor je naglasio da ima plan za nepredviđene situacije. Olimpijske igre počinju 26. srpnja.


10:42 - Prema BBC-ju, sve više izvještaja sugerira da je tvrtka za kibernetičku sigurnost Crowdstrike, koja proizvodi antivirusni softver, izdala ažuriranje koje je prouzročilo velike IT probleme diljem svijeta. Nakon instalacije tog ažuriranja mnogi Windows uređaji su se blokirali, što je rezultiralo pojavom poznatom u IT-u kao "plavi ekran smrti".

Više o tome, pročitajte OVDJE.


10:40 -  Policija američke savezne države Aljaske izvijestila je o vanjskom prekidu hitnih telefonskih linija. Državna policija kaže da "mnogi pozivni centri za 911 i ne-hitne pozive ne rade ispravno diljem države Aljaske".


10:27 -  Zračni prijevoznik Ryanair kaže da ima "potencijalne smetnje u mreži", za koje kažu da je posljedica prekida rada treće strane. Zrakoplovna tvrtka savjetuje da svi koji putuju danas trebaju provjeriti Ryanairovu aplikaciju za ažuriranja o svom letu.

Foto: Screenshot


10:22 -  Hrvatska kontrola zračne plovidbe oglasila se priopćenje. "Hrvatska kontrola zračne plovidbe od jutros ima poteškoća s administrativnim računalnim sustavom uzrokovanim globalnim problemom s antivirusnim softverom. Naši stručnjaci rade na otklanjanju poteškoća kako bi navedeni sustav što prije osposobili. Svi naši operativni sustavi su u funkciji i pružamo sve vrste usluga u zračnoj plovidbi", navodi se u priopćenju.


10:21 - American Airlines, koji je najveći na svijetu po broju putnika, kazao je za BBC da nijedan let ne smije poletjeti te da su u u kontaktu sa svim letovima koji su trenutno u zraku. Kaže da su IT problemi uzrokovani "tehničkim problemom s Crowdstrikeom koji utječe na više operatera". Zrakoplovna tvrtka kaže da surađuje s tvrtkom za IT sigurnost kako bi riješila problem što je prije moguće. Zračni prijevoznik u prosjeku dnevno preveze 578.000 putnika.


10:19 - Pacijenti javljaju kako ne mogu do uputnica, recepata. Još nije poznato je li ovaj pad povezan s globalnim IT kvarom.

Više o tome, pročitajte OVDJE.


10:16 - GALERIJA Kaos diljem svijeta zbog globalnog IT kvara

Spain's Aena reports computer systems 'incident' at all Spanish airports
1/10

10:10 - U Velikoj Britaniji pacijenti ne mogu dogovoriti termin pregleda kod liječnika opće prakse zbog globalnog kraha IT sustava. Liječnici također ne mogu ući u kartone pacijenata. "Ovo je nacionalni problem i inženjeri ga trenutačno pokušavaju riješiti", rekla je jedna ordinacija na X-u (nekadašnji Twitter), i pozvala pacijente koji su ranije dogovorili termin da dođu na njega.


10:09 - Večernji list razgovarao je s Alenom Delićem, stručnjakom za cyber sigurnost, koji je objasnio prirodu globalnog IT kvara.

Više o tome, pročitajte OVDJE.


10:08 - Kako doznajemo iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe, za sada ne komentiraju ovaj slučaj, odnosno uskoro će se obratiti javnosti s informacijama. Samo su nas kratko uputili na izjavu ministra mora i prometa i potpredsjednika Vlade koji je ranije jutros komentirao ovaj slučaj. Kazali su da je ministar rekao sve ono što je trenutno poznato. Neslužbeno doznajemo da HKZP ima određene poteškoće u radu, a što je ranije u izjavi potvrdio i resorni ministar Butković.


9:59 - Iz zagrebačke zračne luke su nam potvrdili kako nisu zabilježene nikakve poteškoće u prometu, a isto su nam potvrdili i iz hrvatskog nacionalnog prijevoznika Croatia Airlinesa. Kako su nam rekli, nemaju zabilježenih poteškoća, odnosno njihovi serveri nisu dio ovoga problema. 


9:55 - FOTO Trgovina u Sydneyju pogođena IT kvarom diljem svijeta

A cash register shows a blue screen at a grocery store affected by a cyber outage in Sydney, Australia July 19, 2024. REUTERS/Stella Qiu Photo: STELLA QIU/REUTERS
Foto: STELLA QIU/REUTERS


9:52 - Tvrtka za kibernetičku sigurnost CrowdStrike zbog koje je nastao IT problem brojnih kompanija diljem svijeta objavila je kako je to rezultat najnovijeg ažuriranja njihovog sustava. Oni su sad u procesu uklanjanja tog problema na razini cijelog svijeta. "CrowdStrike je svjestan izvješća o rušenjima na Windows hostovima u vezi s Falcon Sensorom", rekao je CrowdStrike za NBC.


9:46 - Reuters piše kako se globalni IT problem povezuje s kompanijom za cybersigurnost Crowdstrike i Microsoftom.


9:38 - Američki ministar prometa Pete Buttigieg rekao je da prate otkazivanje letova i probleme s kašnjenjima u Frontieru, dodajući da će agencija držati tvrtku i sve druge zračne prijevoznike "njihovim odgovornostima da zadovolje potrebe putnika", piše Reuters.


9:36 -  Velika britanska željeznička tvrtka Thameslink Railways upozorila je putnike da očekuju smetnje jer ima "rasprostranjenih IT problema". Objavili su na društvenim mrežama kako njihov IT tim aktivno istražuju kako bi se utvrdio glavni uzrok problem.

"Ne možemo pristupiti dijagramima upravljačkih programa na određenim lokacijama, što dovodi do potencijalnih otkazivanja u kratkom roku, osobito na mrežama Thameslink i Great Northern. "Osim toga, pogođeni su i drugi ključni sustavi, uključujući naše platforme za informacije o korisnicima u stvarnom vremenu. "Pružit ćemo dodatna ažuriranja kada budemo mogli. U međuvremenu, redovito provjeravajte svoje putovanje prije putovanja."


9:30 -  Nekoliko zračnih luka i zračnih prijevoznika javljaju kako imaju probleme sa svojim IT sustavima. Berlinska zračna luka objavljena na X, kako imaju kašnjenje u prijavama zbog "tehničke greške".

U Španjolskoj je zabilježen 'incident' u svim zračnim lukama u zemlji. "Radimo na tome da to riješimo što je prije moguće. U međuvremenu, operacije se nastavljaju s ručnim sustavima", kazao je operater španjolske zračne luke.

 


9:28 - Probleme u radi ima i Sky News. Kanal jutros nije mogao emitirati uživo, kazao je izvršni predsjednik tvrtke.


9:24 -  Resorni ministar Oleg Butković potvrdio je kako Hrvatska kontrola zračne plovidbe je pogođena IT problemom. "Operativno je sve u redu, normalno funkcioniranje Kontrole plovidbe nije dovedeno u pitanje. Nije kibernetički napad, već je kvar. Sve funkcionira. Uključeni ste u rješavanje problema i rade sve da to što prije otklone", naveo je.

VIše o tome, pročitajte OVDJE.


9:20 - Svi letovi nekoliko velikih američkih zračnih prijevoznika – uključujući Deltu, United i American Airlines – prizemljeni su u petak ujutro zbog problema s komunikacijom, tvrdi Federalna uprava za zrakoplovstvo. Zaustavljanje na zemlji utječe na sve letove zračnih prijevoznika, bez obzira na njihovo odredište, rekla je FAA, piše CNN.


9:05 -  Stranica za detektiranje problema Downdetector javlja kako je povećan broj prijava problema s Microsoftom.


8:50 - Brojne australske banke, medijske kuće i zrakoplovnu tvrtku javljaju kako ih je pogodio informatički problem. Avioni Jetstara nisu bili u mogućnosti poletjeti. Trgovine imaju kaos na blagajni, a televizijske mreže javljaju da imaju znatne probleme. Nekoliko sati prije nego što su australske firme počele javljati da imaju probleme, nekolicina zrakoplovnih kompanija u SAD-u također je izvijestilo da su morali prizemljiti zrakoplove zbog IT problema. Uzrok prekida rada nije jasan, ali mnogi od pogođenih povezuju ga s operativnim sustavima za računala Microsoft, javlja BBC


8:47 - N1 neslužbeno doznaje kako su pogođena neka računala Hrvatska kontrola plovidbe.


8:43 - Frontier Airlines nakratko je obustavio sve letove u četvrtak zbog problema s Microsoftom. Microsoft je na stranici statusa za Azure, svoju vodeću platformu za računalstvo u oblaku, rekao da je problem nastao u 17:56. i utjecao je na više sustava za kupce u središnjim Sjedinjenim Državama, navodi NYT.

“Na naše sustave trenutačno utječe Microsoftov prekid rada, koji utječe i na druge tvrtke. Tijekom tog vremena to može utjecati na rezervacije, prijave, pristup vašoj ukrcajnoj propusnici i nekim letovima,” rekao je Frontier u objavi na X. 

 


8:40 -  Microsoft se samo kratko oglasio na društvenim mrežama. “Istražujemo problem koji utječe na mogućnost korisnika da pristupe raznim Microsoft 365 aplikacijama i uslugama”, istaknuli su iz Microsofta.

 


8:32 - Među pogođenima je i hrvatski medij. N1 javlja da zbog tehničkih i internetskih poteškoća nisu u mogućnosti krenuti s redovnim emitiranjem programa, navodi hrvatski medij. "A o svim detaljima obavijestit ćemo vas putem naših web stranica i društvenih mreža."

Komentara 17

Avatar Purger_1993
Purger_1993
09:14 19.07.2024.

Vidija san ja odavno da nešto ne radi na internetu, svako malo mi nestane komentar a siguran san da san ga napisa

Avatar Looney Tunes
Looney Tunes
09:16 19.07.2024.

Em micro em soft, da ste pitali bilo koju ženu rekla bi vam odavno da od tog nema ništa

Avatar Asterix
Asterix
09:34 19.07.2024.

Srećom mi je wc analogan pa nemam problema. Da nije morao bi u šumu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije