UTVRDA NAJVEĆE STRANKE

Na čelu županijskog HDZ-a mnogi vide gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića

Vinkovci: Gradonačelnik Ivan Bosančić
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/5
05.12.2023.
u 14:37

Utrka za budućeg predsjednika HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije koja se smatra utvrdom HDZ-a

Nedavna prometna nesreća koju je uzrokovao sada već bivši ministar obrane u Vladi RH Mario Banožić dovela je i do niza pomjeranja ali i nekih još uvijek otvorenih pitanja. Tako je pitanje novo ministra veće riješeno te je Banožića na tom mjestu zamijenio sada već bivši župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić.

Jedno od pitanja koje je otvoreno, a koje je od iznimnog značaja posebno jer smo pred super izbornom godinom u kojoj ćemo imati čak troje izbore, je i mjesto predsjednika HDZ-a Vukovarsko – srijemske županije. Naime, teško je očekivati da će Banožić poslije svega, a i radi zdravstvenih problema i daljeg liječenja moći dalje voditi županijski HDZ tim prije što se najistočnija hrvatska županija smatra jednom od utvrda HDZ-a.

Potvrđuju nam to i brojni članovi HDZ-a navodeći kako se sve češće i glasnije priča o nasljedniku Banožića pa se tako već spominju i neka imena. Naši sugovornicu iz vrha HDZ-a županije posebno ističu nekoliko imena poznatih članova HDZ-a koji su već na nekim dužnostima. U svim tim razgovorima najčešće se spominje ime gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića kojega mnogi vide kao budućeg čelnika HDZ-a Vukovarsko – srijemske županije. Na ovu temu pokušali smo razgovarati i sa samim Bosančićem što je on odbio i ljubazno se ispričao. Ipak, na tu temu razgovarali smo s nekoliko viđenijih članova HDZ-a u županiji koji su, kako kažu radi osjetljivosti situacije, željeli ostati anonimni.

-Mislim da će Ivan Bosančić biti izabran za čelnika HDZ-a Vukovarsko – srijemske županije je to po mnogima jedino realno i samim tim najbolje za stranku. Vjerujem da on ne odgovara svima, da možda nekome nije simpatičan ali tu treba gledati neke druge stvari i mislim više interese. Pri tome treba znati da je Bosančić čovjek koji vodi najveći grad u Vukovarsko – srijemskoj županiji u kojemu HDZ nikada nije izgubio izbore. Vinkovci imaju i najveći broj članova stranke. Uz to u šest godina njegovog mandata u Vinkovcima je napravljeno više nego što su njegovi prethodnici napravili u proteklih 36 godina. U vrijeme niza sfera u koje su uključeni neki od članova stranke on nema niti jednu aferu iza sebe i rado je viđen gost u Zagrebu – kaže nam naš sugovornik.

Podsjetio je i na neke konkretne brojke poput velikih ulaganja iz EU fondova, rasta broja tvrtki, zaposlenih, prihoda…

- To su sve stvari koje su životno važne, konkretne, nisu političke bajke i to je svima jasno, i građanima i političkoj vrhušci, a to je i ono što primijete i stanovnici drugih općina i gradova u županiji, priča nam naš sugovornik.

Vraćajući se u prošlost kazao je kako se Banožiću dogodilo ono što se može dogoditi bilo kojem sudioniku u prometu ali i da unatoč tome je njegova dalja politička karijera upitna i nesigurna. Prema njegovim riječima vrh stranke će vrlo brzo morati donijeti konkretne odluke tim prije što se očekuje da će upravo u Slavoniji se voditi najveća izborna bitka. Podsjetio je i na činjenicu da je HDZ na prošlim izborima u 5. izbornoj jedinici, kojoj pripada i Vukovarsko – srijemska županija, osvojio čak 8 mandata i da samim tim nema prostora za eksperimentiranje nego za prave poteze. Ukazao je i na rad Maria Banožića za kojega je rekao kako je u dobroj namjeri, kada je postao predsjednik županijskog HDZ-a, povukao nekoliko poteza kako bi stabilizirao stanje te među njima i onaj kada je  odredio ljude koji će njemu bit vjerni i bio spreman raditi na rekonstrukciji terena.

- Na žalost većina tih poteza se pokazala katastrofalnima. To se vrlo brzo odrazilo na lokalne izbore na kojima smo doživjeli fijasko i na kojima smo izgubili neke općine gdje smo uvijek bili na vlasti. Izgubili smo i grad Županju. Zapravo su nam gradove i općine uzeli naši bivši stranački kolege i to se nije smjelo dopustiti i uz malo dobre volje se moglo spriječiti.  A može li Bosančić biti taj koji će popraviti sve pokidano? U ovom trenutku vjerujem da može jer već postoje neke informacije kako su se neki „odbjegli“ lokalni čelnici spremni vratiti u stranku i podržati Bosančića – kaže nam naš sugovornik.

Pred HDZ-om Vukovarsko – srijemske županije je velik posao ako žele ostvariti kvalitetan rezultat s obzirom na sve što se događa na terenu. Tu je problem demografije, pustih sela i gradova, odlaska mladih, a sve je kulminiralo s pojavom afričke svinjske kuge i mjera koje donosi Ministarstvo poljoprivrede radi čega je došlo do prosvjeda koji traju gotovo već dva tjedna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije