'NIKAD VIŠE RAT'

Na Dan njemačkog jedinstva održavaju se prosvjedi protiv rata, ukrajinski iseljenici najavili protuprosvjed

Start of the central celebration of the Day of German Unity
Jens Büttner/DPA
03.10.2024.
u 09:22

Savez „Nikad više rat“ ove će godine prosvjedovati protiv planova za stacioniranje američkih projektila na njemačkom tlu, protiv ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku, kao i isporuka oružja Ukrajini i Izraelu

Dan njemačkog jedinstva obilježit će se u četvrtak na svečanosti u sjevernom gradu Schwerinu, ali i prosvjedima saveza „Nikad više rat“ diljem zemlje. Njemački gradovi se svake godine izmjenjuju kao domaćini službenog obilježavanja dana ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. nakon pada Berlinskog zida. To je državni praznik.

Očekuje se da će kancelar Olaf Scholz i predsjednik Frank-Walter Steinmeier prisustvovati svečanosti u Schwerinu u Državnom kazalištu Mecklenburg. Uz Scholza, govor će održati i premijerka savezne države Mecklenburg-Zapadno Pomorje Manuela Schwesig. Kao predsjednica Bundesrata, ona je domaćin. Ona je već u srijedu otvorila trodnevni festival u Schwerinu.

Sve savezne države, Bundestag, Bundesrat, ministarstva i brojne institucije predstavit će svoje štandove. Tu je i raznovrstan kulturni program. Savez „Nikad više rat“ ove će godine prosvjedovati protiv planova za stacioniranje američkih projektila na njemačkom tlu, protiv ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku, kao i isporuka oružja Ukrajini i Izraelu.

Organizatori su berlinskoj policiji prijavili prosvjed od 25.000 sudionika. Savez poziva na pregovore o trenutačnom prekidu sukoba u Ukrajini i Gazi te se također protivi stacioniranju američkih projektila srednjeg dometa na njemačkom tlu od 2026., kako je najavio Scholz. Udruga Ukrajinaca u Njemačkoj prijavila je protuprosvjede pod nazivom „Vaš mir je naša smrtna kazna“.

POVEZANI ČLANCI:

GALERIJA Posljedice izraelskih napada na Bejrut

Start of the central celebration of the Day of German Unity
1/8
Ključne riječi

Komentara 6

AI
Aircooled
11:25 03.10.2024.

Želiš li mir, bude spreman na rat. Tako kaže stara poslovica.

DA
DarthVader
11:30 03.10.2024.

Ovi u Njemackoj su bolesni.

DU
DugouhiDuško
11:34 03.10.2024.

Interesantno kako su ovi što su pobjegli od rata u Njemačku za nastavak rata ali bez njih. Ono iz fotelje uz tv i kokice uz parolu napred naši mi smo uz vas ali riješite to bez nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije