REDNI BROJ 1

Na današnji dan u Hrvatskoj je izdana prva vozačka dozvola: Znate li tko je položio?

Muzej automobila Ferdinand Budicki
27.07.2024.
u 10:00

Zanimljivo je da je Budicki podučavao vožnju od 1904. te je tako vožnji podučio i članove povjerenstva koje mu je dodijelilo vozačku dozvolu

Redni broj 1. Tu je oznaku imala vozačka dozvola koju je na današnji dan, 27. srpnja 1910. nakon uredno položenog ispita, dobio Ferdinand Budicki. Ovaj poznati zagrebački trgovac, pionir je automobilizma u Hrvatskoj. U Zagreb je dovezao i prvi automobil, rabljeni Opel, koji je kupio u Beču za 4000 kruna. U Tehničkoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža piše kako je "automobil bio pogonjen jednocilindričnim motorom snage 3,5 KS (2,6 kW), a snaga se na stražnje kotače prenosila lancem. Masa mu je bila 520 kg." Jurio je 20 km/h, trošio 10 l/100 km.

Kako se navodi u knjizi "Beš’te, ljudi, ide auto", Budicki je 25. veljače 1898. registrirao Prvu hrvatsku popravljaonu i prodavaonu bicikla i šivaćih strojeva "K Touristu". Prva trgovina bila je u Mavrovskoj 24,  današnjoj Masarykovoj. Prodavao je Singerove i Pfaffove šivaljke, fonografe, gramofone, polifone, nudeći i besplatne poduke i servis kupcima bicikala. 

U novinskom oglasu u ožujku 1901. Budicki je najavio da postaje zastupnik motora i automobila prvih europskih tvornica. U Zagrebu još nitko nije imao to benzinsko čudo pa je red bio da ga nabavi oglašeni zastupnik prvih tvornica motora i automobila. Tako je nastala ideja o prvom zagrebačkom automobilu. 1902. Budicki je trgovinu preselio u Ilicu 25, a i proširio je posao automobilima i motorkotačima. Otkad je Budicki "dopelao prvo samohodno vozilo" u Zagreb i izazvao senzaciju, imućniji su Zagrepčani pokazali interes za prestižnim simbolom na četiri kotača. Budicki 1910. preuzima i prvo generalno zastupstvo automobila Ford za Hrvatsku i Slavoniju. Zastupnik Forda bio je 18 godina. 

VEZANI ČLANCI:

Vozačka dozvola Ferdinanda Budickog bila je prva izdana u Hrvatskoj, no njemu ona nije bila prva. Već prije toga položio je u Beču, no za vožnju po Zagrebu, trebala mu je dozvola izdana ovdje. Budicki je naučio voziti iz kratke poduke austrijskoga sportaša i industrijalca Otta Beyschlaga te promatrajući vozače električnoga tramvaja. Zanimljivo je da je Budicki podučavao vožnju od 1904. te je tako vožnji podučio i članove povjerenstva koje mu je dodijelilo vozačku dozvolu. 

Budicki je bio veliki avanturist. Proputovao je biciklom mnoge europske zemlje i sjevernu Afriku, letio balonom od Zagreba do Stubice i Velike Gorice te do Baške na Krku...

FOTO Prepoznajete li ovu političarku? Slatkica u krili Djeda Mraza danas je ozbiljna konkurencija čak i Milanoviću

1/16

 

Komentara 1

AL
Aleluja
14:21 27.07.2024.

Deda od Horvatinčića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije