BEZ ODOBRENJA EMA-e

Na Madeiru i cijepljeni kineskim i ruskim cjepivima

Foto: Tom Pilgrim/Press Association/PIXSELL
1/3
05.07.2021.
u 18:32

– To je zato što su se cjepivima koja nisu odobrena u EU već cijepili milijuni, a ona pružaju jednaku zaštitu kao u EU registrirana cjepiva – rekao je Pedro Ramos, ministar zdravstva Madeire

Popularno portugalsko otočno ljetovalište Madeira dopustit će dolazak i onim turistima koji su se cijepili cjepivima koja nisu registrirana na teritoriju EU, kineskima i ruskima. U EU su registrirana tek četiri cjepiva, Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca te Johnson&Johnson. I Madeira je takvu odluku donijela neovisno, tj. u kopneni dio Portugala može se doći kao i drugdje u Europi, s potvrdom o cijepljenju nekim od četiri nabrojana cjepiva ili negativnim testom.

Madeira, autonomna portugalska oblast poznata po vinu te ljepoti krajolika, iskoristila je mogućnost da dopusti dolazak cijepljenima drugim cjepivima poput kineskog Sinovaca ili indijskog Covaxina. Među nabrojenim cjepivima još su i kineski SinoPharm, ruski Epivaccorona, ali i kubanski Sovereign.

– To je zato što su se cjepivima koja nisu odobrena u EU već cijepili milijuni, a ona pružaju jednaku zaštitu kao u EU registrirana cjepiva – rekao je Pedro Ramos, ministar zdravstva Madeire.

Očito je da Madeira cilja na kineske i ruske turiste, ali i na Britance, kojih se oko pet milijuna cijepilo cjepivom Covishield. To je zapravo licencirano cjepivo AstraZenece koje se proizvodi u indijskom The Serum Institute, ali ga nije odobrila EMA. Madeiru je Velika Britanija od 30. lipnja stavila na zelenu listu.

Kao dodatni razlog da se dopusti ulazak i cijepljenima u EU neregistriranim cjepivima jest procjena da je takvih turista zapravo prilično malo jer se u svijetu mahom koriste upravo cjepiva koja su odobrena i u EU. U Madeiri je 40 posto stanovnika cijepljeno dvjema dozama. 

 

>> Pogledajte i ovaj video: Zašto svatko drugačije reagira na cjepivo? Evo što kažu stručnjaci

Ključne riječi

Komentara 2

AA
aabbcc
21:33 05.07.2021.

Politicka pandemija na djelu !

MP
miroslav.petkovic.7564
19:48 05.07.2021.

I Sputnjik V je tj Gamalej je drzavna firma.Kubanci su jedni od najbolji medicinara na svjetu.Sve je to sovjetska skola medicine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije