javno okupljanje

Na Markov trg moći će uz najavu 250 ljudi od 8 do 22 sata

'06.12.2011., Zagreb - Samo dva dana nakon izbora radnici su uklonili protudemonstacijske zapreke oko Markova trga. Zapreke su postavljene za vrijeme velikih prosvjeda protiv vlade Jadranke Kosor.  Ph
'Patrik Macek/PIXSELL'
22.02.2012.
u 20:00

Od uhićenja generala Ante Gotovine 2005. godine pred Vladom su zabranjena javna okupljanja nezadovoljnih građana

Izmjenama Zakona o javnom okupljanju građani bi se na Markovom trgu mogli okupljati od osam do 22 sata.

To ne znači da bi na trg koji je do sada bio nedostupan prosvjednicima mogle čitave horde nezadovoljnika već bi zakonom bilo regulirano da se ondje može okupiti najviše 250 ljudi. Ove novosti predlaže MUP, a o izmjenama postojećeg zakona trebala bi biti održana i kvalitetna javna rasprava. Izmjenama koje predlaže MUP prosvjedi bi bili mogući na prostoru koji je udaljen 20 metara od institucija koje su smještene na Markovom trgu, što se u prvom redu odnosi na zgrade Vlade i Sabora, a građani bi svoje okupljanje ondje trebali prijaviti policiji deset dana prije održavanja skupa.

Do Markovog trga prosvjednicima bi bio osiguran prolaz preko Strossmayerovog šetališta, Zakmardijevih stuba, Ulicom Dverce i Ćirilometodskom. Markov trg je za sve prosvjednike bio zatvoren još od 2005. godine nakon što je uhićen general Ante Gotovina, a ogorčeni građani ondje prosvjedujući pred zgradom Vlade dali do znanja tadašnjoj vladajućoj garnituri da se ne slaže s njihovom politikom.

Nekolicina prosvjednika tada je bila zgradu vlade i zasula kamenjem pa se zbog toga išlo u izmjenu Zakona o javnom okupljanju, a Markov se trg "otvarao" puku samo u posebnim prilikama kao što je to slučaj s predsjedničkim inauguracijama i posjetima stranih državnika.

Ključne riječi

Komentara 8

IM
imra
21:12 22.02.2012.

i to je puno previše . ugledajte se na hyde park corner u londonu gdje i se može jednom tjedno , mislim nedjeljom, 2 sata laprdati što hoćeš , bar je tako nekad bilo...

LU
lutomirski
21:46 22.02.2012.

dali vi glupani znate sta to znaci, oni se vec sada ograduju sa zakonom za svaki eventualitet, znaci biti ce ubuducnost prosvjeda dok se stoka probudi, ali njima treba uvijek dugo da shvate da su ih presli...

SO
sotokuco
21:01 22.02.2012.

Od 8-22 sata. Kad je pauza za ručak?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije