Nastavlja se priča o plakatima

Na plakatu Vijeća za domovinski pijetet logotip na koji prava ima samo grad Vukovar

16.11.2023.
u 17:19

Službeni logotip grada Vukovara nalazi se na oba plakata no prava na njegovo korištenje ima samo uprava grada Vukovara

Pogledavši službeni plakat obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i plakat koji je dalo izraditi Vijeće za domovinski pijetet, uočili smo jednu sličnost. A to je logotip, stilizirano slovo 'V' prikazano istaknutim velikim slovom žute boje s pozadinom u obliku polja šahovnice. Odnosno riječ je o poljima crvene, bijele i plave boje i velikog slova V te simbolom križa. Nakon što smo uočili sličnost, potražili smo više podataka o tom logotipu te pronašli kako ga je oblikovao poznati hrvatski dizajner Boris Ljubičić. Logotip je 2020. godine uobličen i u skulpture od čelika te su one postavljene na ulaze u grad.

Foto: Boris Ljubičić

Te skulpture vrlo su visoke, polja su postala kubusima a sve je povezano konstrukcijom u obliku slova H, na taj se način željelo pokazati kako je riječ o mjestu od posebnog domovinskog pijeteta. Prava na logotip ima grad Vukovar dizajner Ljubičić prepustio je te se bez dozvole gradske uprave Vukovara ne bi trebao koristiti. No, ipak je logotip na plakatu koji je osmislilo Vijeće za domovinski pijetet.

Foto: Boris Ljubičić

Boris Ljubičić potvrdio nam je kako se radi o logotipu koji je on napravio te da pravima za njegovo korištenje doista pripadaju gradu Vukovaru.

- Točno je, prava na korištenje pripadaju Vukovaru, kazao je kratko poznati dizajner.

Samim time postaje upitno korištenje Ljubičićeva logotipa na plakatu Vijeća za domovinski pijetet.

- Logotip autora Borisa Ljubičića korišten je na plakatima u povodu Kolone sjećanja u Vukovaru od 2013. godine, dakle zadnjih 10 godina, uz slogan Vukovar mjesta posebnog (domovinskog) pijeteta, a zadnje dvije godine taj logotip je dominirao na plakatima poput znaka koji se nalazi na ulazima u Vukovar. Stoga je taj element i slogan korišten u pripremi i ovogodišnjeg plakata, u skladu s praksom ranijih godina te kako bi se istaknuo značaj Vukovara kao mjesta posebnog domovinskog pijeteta, kažu u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

No, iz ureda gradonačelnika Vukovara Ivana Penave koji se ispričao zbog zauzetosti organizacijom subotnjeg obilježavanja poručeno nam je kako je točno da su prava na korištenje logotipa na gradskoj upravi Vukovara te da od njih nije tražena nikakva dozvola za njegovo korištenje te ne znaju odakle grafički materijali potrebni da se logotip može koristit kao element pri prijelom plakata Vijeća za domovinski pijetet. Također nam je rečeno i kako dalje ne mogu komentirati, odnosno ne znaju za sada hoće li pokretati pravne radnje oko prava na korištenje logotipa. Inače se Ljubičićev logotip ne koristi samo za plakate ili strukture na ulazima u grad, već i za značke te druge memorabilije i službena obilježja grada Vukovara.

Foto: Boris Ljubičić

Komentara 2

BU
burza
18:20 16.11.2023.

Ma kakva prava ima samo grad Vukovar Vukovar je cjela Hrvatska jer su ga svi branili ne samo Vukovarci jasno osim onih koji su zbrisali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije