Ljudska prava

Na slučaju Mirjane Brlek država korigirala praksu posvojenja

'10.11.2011.,  Zagreb - Mirjana Brlek, zena kojoj su oduzeli dijete. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
'Davor Visnjic/PIXSELL'
15.11.2011.
u 11:29

Sada se i od roditelja lišenog poslovne sposobnosti i od bliskih djetetovih srodnika mora tražiti mišljenje o okolnostima posvojenja

Mirjana Brlek bit će zadnji slučaj majke lišene poslovne sposobnosti čije je dijete dano na posvojenje a da se nju nije ništa pitalo te da se ništa nije pitalo niti se išta objašnjavalo djetetovoj bliskoj rodbini. Naime, svi centri za socijalnu skrb dobili su obvezu da pri posvojenju djeteta čiji je roditelj potpuno lišen poslovne sposobnosti omoguće tom roditelju da izrazi svoje mišljenje u vezi s posvojenjem, a to će mišljenje biti sastavni dio spisa. Također je potrebno saslušati bliske djetetove srodnike o okolnostima koje su važne za posvojenje. Dakle, to više nije mogućnost socijalnih radnika, kako se prije tumačio članak 139. Obiteljskog zakona, već obveza.

Nju je naputkom 2009. godine naložilo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi svim centrima, nakon presude Europskog suda za ljudska prava iz 2008. Sudu se obratila M. Brlek, čije je dijete posvojeno prije osam godina jer je bila lišena poslovne sposobnosti a da ni bake ni druge bliske srodnike djeteta, iako su ga posjećivali, CZSS ni o čemu nije obavijestio, a kamoli pitao.

“Sud teško može prihvatiti da se svaka osoba lišena poslovne sposobnosti treba automatski isključiti iz postupka posvojenja svoga djeteta”, piše u presudi iz Strasbourga kojom je utvrđeno da su M. Brlek povrijeđena ljudska prava.

Hrvatska je kao potpisnica Konvencije o zaštiti ljudskih prava bila dužna uskladiti zakonodavstvo sa stajalištem Europskog suda za ljudska prava, što je ovim naputkom i učinila, vidljivo je iz podataka koje smo dobili u odgovoru Ministarstva zdravstva.

Komentara 15

VI
viviann
11:47 15.11.2011.

zato je ta curica vjerojatno imala sretnije djetinjstvo nego da je ostala u domu.

PK
puši kurac
11:57 15.11.2011.

ovo malo baca na trgovinu ljudima!!

BU
bubica5
11:38 15.11.2011.

pomocu zakona otimaju decu . i od toga prave biznis 2100 kuna po detetu, pa tri deteta to je 6300 kuna + druge povlastice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije