SJAJAN ODAZIV

Na služenje vojnog roka prijavilo se dvostruko više ročnika nego lani. Analitičar: Povećao se interes

Požega: Predsjednik Milanović na svečanoj prisezi 39. naraštaja ročnih vojnika
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
16.10.2024.
u 23:12

Povećanom interesu mladih vjerojatno su pridonijeli rast plaća djelatnim vojnim osobama te povećanje naknada ročnicima

Na dragovoljno služenje vojnog roka u Požegu je ovaj mjesec pristiglo 299 mladića i djevojaka, najviše u zadnjih pet godina. To je još uvijek manje u odnosu na razdoblje od prije desetak godina, kada je u jednoj generaciji znalo biti po 400-500 ročnika, ali i daleko više nego, primjerice, u lipnju prošle godine, kada je domovini prisegnulo samo 56 "dragovoljaca".

Iz MORH-a su precizirali kako je broj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u odnosu na prošlu godinu porastao čak 117 posto! Naime, lani je vojsku odslužilo 326 ročnika, a ove godine, uključujući posljednji, 44. naraštaj, bit će ih 707. Od ukupnog broja novopristiglih, njih 41 ili 14 posto su djevojke. Posljednji put ročnika je bilo više u veljači 2020. – 345.

– Iznimno me veseli sad već kontinuiran porast broja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Ponosan sam što su mladići i djevojke sve više zainteresirani da svoju budućnost grade upravo u pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci. Porast interesa potvrđuje da su odluke koje smo donosili u zadnjih gotovo godinu dana bile pogođene – poručio je ministar obrane Ivan Anušić.

Istaknuo je kako su svim djelatnim vojnim osobama plaće podignute u prosjeku 30 posto. Od 25 do 30 posto podignute su i dnevnice hrvatskim vojnicima u misijama, operacijama i aktivnostima, dok je naknada za dragovoljno služenje povećana sa 700 na 900 eura. Dodao je kako povećanom interesu mladih ljudi za vojnu službu pridonosi i kontinuirano ulaganje u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske.

Interes mladih u Hrvatskoj za dragovoljno vojno osposobljavanje nekada je bio tako velik da su kandidati morali povlačiti veze da ih se primi. Međutim, u posljednjih nekoliko godina primjetno je drastično smanjenja broja ročnika. Isprva se taj trend djelomično pripisivao otežanim uvjetima obuke zbog pandemije koronavirusa, no brojke govore kako je on nastavljen i nakon izlaska iz "novog normalnog". Sve do ove godine.

VEZANI ČLANCI:

– Činjenica je da se povećao interes za dobrovoljno služenje vojnog roka, a moguće je da je na to utjecalo i vraćanje redovnog služenja, u stilu bolje da se javim dobrovoljno pa opet imam nekakav benefit nego da me pokupe – komentirao je za Večernji list vojni analitičar dr. sc. Marinko Ogorec.

Inače, građanima nekoliko županija između 40 i 55 godina starosti proteklih su dana na kućne adrese stigli pozivi za obuku pričuvne komponente Oružanih snaga, koja traje između 10 i 12 dana. Ukupno je pozvano 408 pričuvnika na osposobljavanje. Iz MORH-a kažu da je riječ o redovnom ciklusu. 

FOTO/VIDEO Pogledajte ih u akciji: Uspješna testiranja borbenih vozila Bradley

Požega: Predsjednik Milanović na svečanoj prisezi 39. naraštaja ročnih vojnika
1/9

Komentara 5

PE
pežo
23:58 16.10.2024.

Ako ne lažu zašto onda uvode vojni rok pod prisilom.?

UT
U_tooj
00:22 17.10.2024.

To je jako dobro naučiti osnovne stvari popravit kondicije i branit svoju zemlju.Od vrha do dna Anemija isto naucit osnove komande.Branit svoju zemlju guzonje iz fotelje...Znaci samo ostat u svojoj zemlji...

GO
goran2hr
01:02 17.10.2024.

Da, ali uz garanciju (Ustav, referendum), kako ročnici i pričuva neće nikada biti poslani izvan područja gdje žive Hrvati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije