Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužne vijesti

Na tisuće malih pingvina uginule na Antarktici zbog sve bržeg topljenja leda

Foto: pixabay
1/7
26.04.2024.
u 11:00

Pilići koji uđu u vodu prije nego im naraste perje imaju visoku ili čak totalnu stopu smrtnosti u koloniji.

Rekordno niska razina antarktičkog morskog leda krajem 2023. godine dovela je do nemogućnosti razmnožavanja u petini kolonija carskih pingvina na kontinentu, prema institutu British Antarctic Survey (BAS). Studija je objavljena u časopisu Antarctic Science u četvrtak, na Svjetski dan pingvina. Za istraživanje su korišteni satelitski podaci radi otkrivanja razmjera utjecaja ranog pucanja morskog leda na ciklus razmnožavanja pingvina.

Ako se morski led na kojem se kolonija razmnožava raspadne prije nego što mladuncima naraste vodootporno perje, imaju male šanse za preživljavanje. Pilići koji uđu u vodu prije nego im naraste perje imaju visoku ili čak totalnu stopu smrtnosti u koloniji. Čak i ako ostanu na plohi plutajućeg leda koja se odvojila, šanse su im male jer roditelji imaju poteškoća s pronalaženjem hrane za svoje potomke.

Četrnaest od 66 kolonija bilo je pogođeno 2023. godine, u usporedbi s 19 prethodne godine, prema analizi predstavljenoj u časopisu Antarctic Science. Neuspjesi razmnožavanja izravna su posljedica nezapamćenog gubitka morskog leda u regiji posljednjih godina zbog klimatskih promjena. Iznimno niska ljetna zaleđenost zabilježena je i 2022. i 2023. godine.

VEZANI ČLANCI: 

Procjenjuje se da je trenutačno u divljini preostalo nekoliko stotina tisuća carskih pingvina. Prema predviđanjima, ta bi karizmatična vrsta mogla praktički izumrijeti do kraja stoljeća nastave li emisije stakleničkih plinova rasti sadašnjim tempom.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Foto: Večernji list

FOTO Tisuće njuškica stiglo u Zagreb: Pogledajte pse iz cijelog svijeta

1/57

 

Ključne riječi

Komentara 1

HO
homofobic
12:16 26.04.2024.

U okolici Cape Towna zive velike kolonije malih pingvina a tamo nikada nema leda. Kako jadne ptice tamo prezive?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije