PRIJE UBOJSTVA I bivšem glasnogovorniku Vlade i Đurđi Adlešič Pukanić govorio da će ga ubiti

Na vijest o Pukijevoj smrti Maček potresen zaplakao

Ratko Maček
Foto: Mišo Lišanin
26.10.2008.
u 22:36

Kad je u četvrtak navečer doznao za ubojstvo suvlasnika Nacionala Ive Pukanića, bivši glasnogovornik Vlade i HDZ-a Ratko Maček nije ni pokušao zadržati suze. Duboko potresen te nam je večeri uspio kroz grč protisnuti samo:
- Ovo je strašno. Ubijen je moj prijatelj.

Dok se psihički pripremao za posljedni oproštaj s Pukijem, kako ga je, kao i mnogi drugi, zvao, koji će biti danas na velikogoričkom groblju, Maček se prisjetio ne samo njihova prijateljevanja nego i Pukanićeve pomirenosti s time da će prije ili poslije biti meta mafijaškog ubojice.

Veliko dijete
– Pogađalo ga je nepovjerenje kojemu je bio izložen nakon pokušaja atentata proljetos. Mnogi su tada mislili kako je cijelu priču izmislio. Često mi je govorio: “Znam da oni neće prestati. Oni mene hoće ubiti”. Izgovarajući te riječi čak nije djelovao zabrinuto. Jednostavno je iznosio nešto u što je vjerovao, kao bilo koju drugu činjenicu o svom životu – prisjeća se Maček, koji je danas suvlasnik agencije za odnose s javnošću. No, Pukanić mu nikad nije, kaže, rekao što misli tko bi se mogao kriti iza zamjenice “oni”.

On, kao čovjek iz najbližeg kruga premijera Sanadera i Pukanić kao izdavač Nacionala i politički komentator, brzo su pronašli mnoštvo dodirnih točaka koje su njihov odnos izvukle iz profesionalne suradnje u sferu prijateljstva. Maček se prisjeća da su voljeli dugo razgovarati o politici, odnosima u društvu, gospodarstvu, tehnološkim novotarijama... – Puki je bio jako pametan čovjek i mnogo je znao. No, iza ljušture “opinion makera”, čovjeka koji je bio dio javne scene, Puki je istodobno bio veliko zaigrano dijete, što se vidjelo iz njegove strasti prema novim automobilima, pa i tom “lexusu”, novim verzijama playstationa, fotoaparatima...

Prije samo dva tjedna vozio sam ga u tom lexusu, a on je čitavo vrijeme krpom brisao drvene dijelove i govorio kako sve mora biti besprijekorno čisto – opisuje nam Ratko Maček. Jednom ga je, kaže, Puki dočekao na balkonu, sjedio je u stolcu i kroz obruč veličine teniskog reketa puhao balone od sapunice promjera jednog metra.

Frajerski način
I predsjednici HSLS-a Đurđi Adlešič Pukanić bi znao u povremenim razgovorima to spomenuti. – Činio je to na pomalo frajerski način. Nikad nije odavao dojam da se boji. Govorio je: “Znam da vi meni ne vjerujete, ali vidjet ćete da će me pokušati ubiti” – prisjeća se potpredsjednica Vlade.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije