primanje mita

Načelnik oprostio prebrzu vožnju pa zauzvrat dobio dva praseta

Mario Marinović (1)
Foto: Davort Javorović/Pixsell
1/4
03.12.2012.
u 16:23

Po prasce je načelnik poslao kolegu iz postaje. No ovaj je pri primopredaji kombijem udario u Sakov automobil. Sak će kasnije nazvati Marinovića i, čulo se na raspravi, ljutito mu reći kako mu je "pijani policajac ogrebao vozilo".

OSIJEK – Krešimir Sak prebrzo je vozio pa ga je zaustavila policija. Rođak Mario Marinović, tada načelnik policijske postaje Dalj, "sredio" mu je, tereti se, oprost kazne. Sak mu se, prema optužnici, odužio – poslao mu je dva praseta i još 15 kilograma svježeg mesa. Prasiće su zavrtjeli na ražnju, a pojeli su ih daljski policajci na fešti na koju su pozvali i kolege iz Srbije. Bilo je to lani u ljeto. Marinović je jučer sjeo na optuženičku klupu Županijskog suda u Osijeku, a tereti ga se za primanje mita, zlouporabu položaja i ovlasti te protuzakonito posredovanje. Po prasce je načelnik poslao kolegu iz postaje. No ovaj je pri primopredaji službenim kombijem udario u Sakov automobil. Sak će kasnije nazvati Marinovića i, čulo se na raspravi, ljutito mu reći kako mu je "pijani policajac ogrebao vozilo".

– Znao sam da taj kolega nema čime platiti štetu pa sam zamolio prijatelja da sredi automobil. Ne znam ni danas tko je dao prasce ni kako su napravljeni. Prvi put sam ih vidio pečene – izjavio je pak policajac Željko Obradović.

Sak tvrdi da je meso bila "čista donacija za feštu". Nema, kaže, nikakve veze s njegovim prekršajem. I Sak je bio optužen u ovom slučaju, a prije se nagodio s USKOK-om pa je osuđen na šest mjeseci zatvora, ali uvjetno na dvije godine. Marinovića se tereti i da je također optuženog Ivicu Lasića, policajca iz Đakova, zamolio da "riješi" prometni prekršaj Anti Jakovčeviću. Marinović je zauzvrat dobio, tereti se, jeftiniji servis za svoj automobil. Jakovčević je, naime, vozio kamion koji je bio u pretovaru, a zaustavljen je u Punitovcima nedaleko od Đakova. Prijetila mu je kazna od tisuću kuna, a tvrtki Gebruder i njezinu direktoru Josipu Stipiću od 6500 kuna. Njegov otac Marin, aktivan u nogometnom klubu Hajdin iz Creta, nazvao je Marinovića i zamolio pomoć. Suglasnost za to dao je, navodi USKOK, i Stipić.

– Igrali smo skupa nogomet pa sam pitao može li što riješiti. Ako ne može, ne može. Rekao je da će vidjeti, kasnije me nazvao da kaže kako je to riješeno i da sin ubuduće to više ne čini. Odgovorio sam: "Hvala lijepa" – rekao je Marin Jakovčević koji je također nagodbom ranije osuđen na šest mjeseci zatvora, ali uvjetno na dvije godine.

Stipić je pak osuđen na devet mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine.

– Naš vozač Toni Jakovčević (Ante J., nap.a.) zamolio me da izađem ususret Marinoviću. Nije bilo razgovora o besplatnom servisu – naveo je Stipić.

Marinović je kasnije platio, dodao je, 400 kuna, a vrijednost servisa bila je oko 1100 kuna. Nisu mu, tvrdi, naplatili maržu i "ruke". Marinovića se, nadalje, tereti da je lani u prosincu preko granice sa Srbijom i natrag "prebacio" Tamaru Romić koja nije imala putovnicu. Taj je dio optužnice priznao. Djelomično se smatra krivim i za druga djela, ali poriče da je uzeo mito.

>>Pijani vozač policajcima: Evo vam love i sve zaboravite!

Komentara 16

GO
Gospon
16:56 03.12.2012.

Zašto pokazuje srednji prst odvjetniku?

DU
Deleted user
17:53 03.12.2012.

Zašto bi radio, nego za mito?

KR
krka
16:57 04.12.2012.

Ovaj članak sam pročital 4 puta jer nisam mogel sam sebi vjerovati da su feštali s ''kolegama'' prek Dunava!Čovjeku ide na povraćanje, kaj drugo napisati ! Možemo si onda misliti kak ''surađuju'' kad treba nekaj prošvercati prek granice, ili kome omogučiti bjekstvo ! Sad uistinu neznam ko u ovoj jebenoj državi nije sklon uzimanju mita!? Pitam se kakve im sankcije spremaju, po meni to je kaznenodjelo ! Zaista im zavidim za vračanje ''bratstva i jedinstva na ove prostore i to još od službenika koji su zaduženi štititi građane i Ustavno-pravni poredak u zemlji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije