POBJEGAO OD POŽARA

Načelnik koji je jedva izvukao živu glavu ispričao detalje drame: 'Jurio sam kao u filmu'

Tučepi: Vatra prodrla u Park prirode Biokovo, zahvatila i ranč, kuće i vozila
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/10
31.07.2024.
u 09:31

Uzrok požara i dalje nije poznat, kao ni razmjeri štete, što će biti ustanovljeno nakon što požarište bude potpuno sanirano, a Čobrnić je spomenuo i mogućnost proglašavanja elementarne nepogode

Požar koji je buknuo sinoć u Tučepima u ranim jutarnjim satima još nije bio pod nadzorom. Vatrogascima posao otežava vjetar koji puše na mahove, tzv. refule, i raspiruje vatru, a za vrijeme noći nije bilo moguće dići kanadere kako bi pomogli pri gašenju vatrene stihije. Osim toga, na području Dalmacije od jučer gore još dva požara te su vatrogasne snage rastegnute do granica, a u pomoć im pristižu i vatrogasci iz drugih dijelova zemlje. 

Iako je vatra ozbiljno zaprijetila kućama i hotelima, a zbog nje su zatvorene i neke ceste, žrtava, srećom, nije bilo. No načelnik općine Tučepi Ante Čobrnić jedva je uspio pobjeći kada mu se požar sinoć naglo približio. "Vraćao sam se s ribolova pred noć i išao podijeliti ribe s prijateljima oko hotela Alga. Nisam ni vidio da gori u nas. Tamo iznad hotela Alga vidim tu kod nas crvenilo. Krenuo sam cestom kroz Blato, došao do Čovića, gdje je gorjelo i bio sam dosta niže od vatre, nekoliko stotina metara", opisao je za N1.

Kada je stao, primijetio je da njemu u blizini gori vatrica koju je njegov prijatelj pokušavao ugasiti. "To je odjedanput diglo tu malu vatricu gore u borovinu, ona gore koja se činila 200-300 metara udaljena odjednom je došla do nas, došle su dvije cisterne... Jurio sam kao u filmovima kroz vatru autom, međutim eto, auto je stradao, ali ja sam izvukao živu glavu", kazao je, dodajući da se situacija kompletno promijenila u nekoliko minuta.

Kanaderi su jutros stigli na teren te je situacija znatno bolja nego u utorak navečer. "Malo gori iznad zaselka Podpeć, navodno je na tom predjelu Umac i počeo požar, ali nije to ništa značajno", otkrio je načelnik koji je razgovarao s vatrogasnim zapovjednikom na terenu. Zbog vatre su neki turisti odlučili ranije prekinuti svoj odmor, no Čobrnić kaže da su mještani već navikli na takve situacije i nisu se previše zabrinuli. 

POVEZANI ČLANCI:

"Najviše je ljudi otišlo iz hotela Alge i Afrodite, vrlo malo iz Neptuna i Jadrana, to je ipak malo zapadnije prema Makarskoj. Pazite, po noći to izgleda strašno blizu, a gosti nisu navikli na to. Mi na to s požarima, a to nam je glavna ugroza, mi na to drukčije gledamo", odgovorio je mirno, djelomično zato što zna kolike napore je općina uložila u povećanje sigurnosti građana. Probijani su protupožarni putevi, ceste su betonirane kako bi vatrogasna vozila mogla doći do udaljenih mjesta, a napravljen je i vodospremnik.

"To je nemoguće prevenirati. Da je netko i bio gore od vatrogasaca... Jedino da u svako selo stavite servis, ali požar nije krenuo iz sela" zaključio je načelnik. Uzrok požara i dalje nije poznat, kao ni razmjeri štete, što će biti ustanovljeno nakon što požarište bude u potpunosti sanirano, a Čobrnić je spomenuo i mogućnost proglašavanja elementarne nepogode. 

GALERIJA Vatrogasci u potpunosti okruženi vatrom

Tučepi: Vatra prodrla u Park prirode Biokovo, zahvatila i ranč, kuće i vozila
1/73
Ključne riječi

Komentara 4

NE
NenadNikolicCroatia
10:16 31.07.2024.

Uzrok požara je kao i u većini požara u Dalmaciji, ljudska svjesna djelatnost na potpaljivanju vatre. Jedino policija još vjeruje u prirodne sile i da nije tako mnoge kuće bi ostale čitave a kriminalci bi bili u zatvorima kada bi sudovi odradili svoj posao.

Avatar marsalka
marsalka
09:59 31.07.2024.

Tribao je ostat i borit se sa stihijom.

ĆA
ĆanotaKrljo
10:51 31.07.2024.

uuuf ... dobro da se spasija ! taman su primanja postala po miri pelenkovića ... i bilo bi šteta da se nemaju šoldi di uplatit ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije