NASTAVLJA SE SUKOB TJEDNIKA I KROVNOGA NOVINARSKOG DRUŠTVA

Nacional poziva novinare na istupanje iz HND-a i osnivanje nove organizacije

hndnacional-txt.jpg
import
29.10.2008.
u 15:19

"Pozivamo novinare da napuste Hrvatsko novinarsko društvo" - apel je redakcije Nacionala, koja je, kako piše na internetskoj stranici ovog tjednika, zgranuta priopćenjem koje je o ubojstvu Ive Pukanića i sudjelovanju novinara objavilo Hrvatsko novinarsko društvo koje je, po njima, sudionik u kreiranju atmosfere linča na Pukanića.

Nacional je zgrožen i, kako kažu, neprimjerenim nastupom predsjednika HND-a Zdenka Duke u HRT-ovoj emisiji Otvoreno koja je prikazana 28. listopada, a sve primjedbe te institucije odbacuje i naziva glupima.

Redakcija ovoga tjednika također drži da HND umjesto da se bavi ulogom hrvatskih novinara u medijskoj pripremi atmosfere u kojoj je obavljen atentat na Ivu Pukanića, objavljuje priopćenje obrane izvrćući činjenice i iznoseći laži, a što je, drži Nacional, učinio i Duka osobno na televiziji.

Redakcija Nacionala objavila je članak u kojem je imenovala novinare koji su najbjesnije sudjelovali u medijskom linču na Ivu Pukanića, upozorivši na njihovu društvenu i profesionalnu odgovornost u stvaranju atmosfere kojom je atentat na Pukanića olakšan. Umjesto da HND i sam osudi ovakvo neprofesionalno ponašanje tih ljudi, objavilo je priopćenje u kojem od Nacionala traži da o njima ne piše. Redakcija Nacionala drži kako je Duka izravno sudjelovao u profesionalnoj diskvalifikaciji Ive Pukanića jer je organizirao njegovo izbacivanje iz Hrvatskoga novinarskog društva te na kraju osobno odlučio da se to i učini.

U nastavku priopćenja na svojoj internetskoj stranici redakcija Nacionala osvrće se i na njih, odnosno na nepotrebnu nazočnost predsjednika HND-a na komemoraciji i pogrebu Ive Punakića, te poziva sve članove HND-a da pokažu svoju ljudsku i profesionalnu stranu i objektivno razmotre stvarnu ulogu svojeg društva u cijelome ovom događaju.

Drže da je došao trenutak smjene rukovodstva HND-a, i to, kako piše u obraćanju javnosti, ne samo zbog njegova bijednog ponašanja u ovom slučaju, nego i zbog mnogih drugih kompromitirajućih stvari.

U Nacionalu smatraju da je sada vrijeme da napokon njegovi članovi učine da HND prestane biti mjesto za udomljavanje pijanaca, što je posljednjih desetak godina bio, i da ponovno postane ugledna strukovna organizacija hrvatskih novinara. Pozivaju također i na mogućnost osnivanja novoga novinarskog društva.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije