Luka Mjeda

Nadrealističke fotografske "Plave kutije" Luke Mjede

mjeda
05.06.2011.
u 10:00

Cijela je fotografska serija zapravo reinterpretacija romana “Remen, prozor, orah i ruže” nobelovke Herte Müller.

Zagrebački fotograf Luka Mjeda, aktualni direktor Centra za dizajn pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, izložit će od utorka u 19 sati u Galeriji Kaj, Ilica 34 u Zagrebu, seriju nadrealističkih kolor fotografskih fotomontaža “Blue Box” na kojima su glavni likovi žene i ribe. Mjeda kao autor poznatih portreta, ovoga puta nije pred objektivom postavio likovne umjetnike po kojima je prepoznatljiv zadnjih godina, već se koncentrirao na kompozicije s prikazom ženske ruke, prozora, grudi i ruže, a cijela je fotografska serija zapravo reinterpretacija romana “Remen, prozor, orah i ruže” nobelovke Herte Müller.

 

Prema riječima književnika Zdravka Zime, fotograf je u “Plavoj kutiji” donekle nadrealističan. Tek u mjeri svoje (nad)naravne mašte koja, potpomognuta kamerom, smjera nekim drugim, transcendirajućim svjetovima. Nastala prije dvadesetak godina, autorova “plava kutija” parafira vrtloge hedonizma i iscrpljujućeg isposništva, sugerirajući da se iza agresivne vanjštine krije nešto zagonetnije i vrednije. Ako su žene ruže, a njihove grudi latice, onda se u njihovoj (pre)porodnoj i florealnoj ljepoti sluti očišćenje. Mjeda korača carstvom auroralnog i krepuskularnog, iskonskog i sutonskog, smjerajući prema rubu na kojem se pomalja ono što svojom protežnošću nadilazi pretpostavljenu zadanost fotografskog medija. Hoće li to gledatelj prepoznati, ovisi i o njemu samom, zaključuje Zima. (doj)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije