16-GODIŠNJAK

Nadrealna presuda: Rus osuđen na pet godina zatvora jer je u videoigri htio dići u zrak zgradu FSB-a

PIXSELL
11.02.2022.
u 09:17

Policija im je oduzela mobitele pa objavila da su na njima našli planove za dizanje u zrak zgrade FSB-a koji su napravili u popularnoj igri Minecraft. Prema tvrdnjama policije, tinejdžeri su pokušavali naučiti kako izraditi improvizirane eksplozivne naprave te su vježbali kako ih detonirati u napuštenim zgradama.

Tinejdžer u Rusiji je osuđen na pet godina zatvora jer je planirao dići u zrak virtualnu zgradu ruske sigurnosne službe FSB u računalnoj igri Minecraft.

Nadrealna presuda je donesena zahvaljujući zakonu donesenom pod ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, po kojem i maloljetni Rusi mogu završiti iza rešetaka zbog kontroverznih optužbi za terorizam.

Vojni sud u Sibiriju osudio je 16-godišnjeg Nikitu Uvarova na pet godina zatvora u kaznenoj koloniji zbog optužbi za "treniranje terorističkih aktivnosti", objavio je na aplikaciji Telegram odvjetnik za ljudska prava Pavel Chikov. Suđenje je održano iza zatvorenih vrata. 

Dvoje drugih optuženika dobila su uvjetne kazne jer su surađivali s istražiteljima, dodao je Chikov. 

Uvarov i još dva tinejdžera iz sibirskog grada Kanska uhićeni su na ljeto 2020. godine jer su dijelili letke podrške moskovskom matematičaru i aktivistu kojem se sudilo za vandalizam. Tri mladića su letke stavila i na zgradu lokalnog FSB-a, ruske moćne sigurnosne agencije koja je nasljednik zloglasnog sovjetskog KGB-a

Policija im je oduzela mobitele pa objavila da su na njima našli planove za dizanje u zrak zgrade FSB-a koji su napravili u popularnoj igri Minecraft. Prema tvrdnjama policije, tinejdžeri su pokušavali naučiti kako izraditi improvizirane eksplozivne naprave te su vježbali kako ih detonirati u napuštenim zgradama. 

Tinejdžeri su prvotno bili optuženi za još ozbiljniji čin odnosno "sudjelovanje u radu terorističke organizacije", ali ta optužba je pala zbog nedostatka dokaza.

Kako javljaju ruske novine Novaja Gazeta, Uvarov je u sudnici tvrdio da su istražitelji vršili pritisak na njega tijekom istrage te je zanijekao da je planirao dići išta u zrak. Tvrdio je da nije kriv, pa dodao da, ako ga osude na zatvor, će kaznu odslužili "s čistom savješću i dostojanstveno."

"Posljednji put u ovoj sudnici želim reći: Ja nisam terorist", dodao je.

Komentara 2

ST
stanoe
06:34 12.02.2022.

Razmisljajuci o ovom slucaju prvo saznajem da nas jezik, koga svi svojataju sa pravbom, i koga se niko ne odrice ali hoce da se prikaze da on nije jezik susjeda mi nemamo svoj izraz nego koristimo tudje. Tinejdzer, adolescent, sve su to tudje rijeci. Ima jos Pubertetlija, koji je isto nastao iz tudje rijeci. Nema ga ni u jednom od hrvatskosrpskog jezika (kako taj naziv nervira one koji hoce da je samo hrvatski ili samo srpski ili samo bosanski ili samo crnogorski, ali je lingvistika znanost koja je neumoljiva, to je jedan te isti jezik). I u svim tim jezicima nabrojanim u kojima se razdvajamo nemamo svoj izraz za dijete u prelaznom uzrastu. To znaci da kada je jezik nastajao i gradio se da nismo imali mozgova koji bi primjetili da je to vazno u zivotu mladica ili djevojke i dati mu svoj naziv. A sada ovakvo pirtanje. Da li bi ti djecaci upali u takve probleme da su razmisljali o tome da ucine neko dobro djelo, da nekome pomognu kome treba pomoc a ne da razmisljaju o tome kako da dignu u zrak zgradu FSB. Znaci problemi tih djecvaka je sto nije imao ko da ih odgaja da razmisljaju na konstruktivne teme a ne na to kao ce on nesto rusiti i pokazati se kao frajer. Mrznja u startu zivota dovela ga do robije. Ja vjerujem da ce njemu u zalbenom postupku preinaciti kaznu na uvjetnu, a oni ako imaju mozgfa treba da shvate da FSB nije organizacija za zajebanciju.

DU
Deleted user
09:22 11.02.2022.

Već sam se splašio da su će dignuti Fakutet strojarstva i brodogranje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije