'Koliko nas ima?'

Najavili kontrolni popis stanovništva: 'Fantomskih Vukovaraca je negdje oko pet do šest tisuća'

Foto: Branimir Bradarić
1/4
01.09.2021.
u 20:43

Nova inicijativa najavila je kontrolni popis stanovništva u Vukovaru jer, kako tvrde, već sada postoje najave da popis stanovništva u Vukovaru ponovno neće pokazati realne brojke

Nekoliko dana prije početka popisa stanovništva u Vukovaru se predstavila građanska inicijativa pod nazivom "KOLIKO NAS IMA?" koji su na današnjoj konferenciji za novinare izrazili bojazan kako će predstojeći popis stanovništva u Vukovaru ponovno pokazati nerealno stanje u Vukovaru. Prema riječima Jelene Zera manipulira se brojkama, a mi to ne želimo. 

- Želimo samo znati koliko nas u Vukovaru stvarno ima. Pozivamo stoga sve građane Vukovara, udruge i političke stranke da nas podrže jer želimo samo istinu. Naša Inicijativa  provesti će kontrolni popis stanovništva u Vukovaru jer sada već postoje najave kako popis stanovništva u Vukovaru ponovno neće pokazati realne brojke, rekla je Zera.

Dodala je kako će nakon što Državni zavod za statistiku objavi rezultate svog popisa stanovništva u Vukovaru da će Inicijativa će izaći sa svojim rezultatima. Govoreći o situaciji u gradu, kada je riječ o broju stanovnika, Zera je rekla kako po starom popisu u Vukovaru živi 27.783 stanovnika ali i da Vukovarci nisu sigurni da u gradu živi 15.000 stanovnika.

Podršku članovima Inicijative pružio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekavši kako bi popis stanovništva trebao biti statistički postupak ali se u Vukovaru pretvorio u nešto drugo. "Nažalost, niti onaj popis iz 2011., kao niti onaj iz 2001. nisu bili objektivni. Zbog toga smo već desetljećima taoci nečijeg aljkavo obavljenog posla", kazao je Penava rekavši kako zadnjih desetak godina Vukovarci žive u specifičnim uvjetima koji su rezultat upravo nerealnih brojki posljednjeg popisa stanovništva u Vukovaru.

- Fantomskih Vukovaraca je negdje oko pet do šest tisuća i to samo zato jer neka interesna grupacija ima svoj interes, a sve pokazuje kako će se isti scenarij ponoviti i za ovogodišnjeg popisa stanovništva, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je sao podršku inicijativi.

Kazao je kako je on gradonačelnik svih građana Vukovara te ga uopće ne zanima tko je tko kada donosi pojedine odluke. Istakao je kako nikoga ne smije biti briga tko građane dolazi popisivati i koje je on nacionalnosti i vjere, nego hoće li vas objektivno i profesionalno popisati i da vas, ako je troje, bude popisano troje, a ne deset.

- Kao predsjednik saborskog Odbora za lokalnu samoupravu na jednom sastanku od ljudi iz Državnog zavoda za statistiku čuo sam priznanje da znaju da je popis stanovništva iz 2011. netočan, a posebice da su grubo pogriješili u Vukovaru. Nakon 10 godina nereda i posebne atmosfere u Vukovaru, ja ne želim da moji sugrađani žive u gradu slučaju samo zato jer je netko odlučio staviti nas u inkubator, rekao je Penava.

 

 

>> Pogledajte i ovaj video: Što građani misle o otvaranju kafića? 

Ključne riječi

Komentara 10

TO
Tonto
07:58 02.09.2021.

Pravo glasa imaju svi s hr državljanstvom - pa i ovi iz Čilea koji niti ne znaju gdje je hr. A koliko nas živi u HR - to se utvrdi sve kroz državne sustave - mislim da ne treba popisivati.. Živiš u HR - onda trošiš vodu i struju, imaš zdravstveno i doktora u HR, poštari znaju adrese bolje od policije, auto je regan u HR itd - ima načina...

SE
Serdar222
08:36 02.09.2021.

Kao da je to samo u Vukovaru, u pograničnim mjestima prema HERCEGOVINI, npr u Vrgorcu prijavljeno je tko zna koliko onih koji žive na području druge države.

BU
Budni
23:03 01.09.2021.

Tko ne plaća porez u Hrvatskoj, ne može ni tražiti ništa od nje!A to znači da je stranac!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije