Proširenje Europske unije

Najiskusniji slovenski diplomat: Iznenadio me Plenkovićev gaf, to je Janša napravio s Trumpom

01.07.2022.
u 12:20

Jedan je od najiskusnijih slovenskih diplomata. Bivši je novinar, a diplomatsku karijeru započeo je još u Jugoslaviji. Bio je savjetnik slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka, a kasnije i šef slovenske diplomacije. Iskreno je zagovarao ulazak Hrvatske u EU, kao što godinama zagovara i ulazak Hrvatske u Schengen. "Uvijek kad su na vlasti u Ljubljani i Zagrebu desne vlade one pokušavaju stvoriti dojam velike suradnje i pozitivne energije, kao da se stvari napokon kreću u pozitivnom smjeru. Iako je bilo puno priče o zajedničkim interesima i razumijevanju, bilanca te suradnje nakon dvije godine Janšine vlade i Plenkovićeve vlade na drugoj strani i nije osobita. Ni jedan problem nije riješen niti je bilo ijedne zajedničke inicijative. Ništa od toga nije se ostvarilo", govori u velikom razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi

Komentara 11

MK
MKinkognito60
13:39 01.07.2022.

Ivo Vajgl, zanimljivo čovjk koji je javno priznao suradnju sa "Upravom državne bezbednosti" i kako je cinkao privatne razgovore koje je čuo među kako je rekao Jugoslavenima dok je radio kao novinar u inozemstvu. Podupirao je ulazak Hrvatske u EU ali sa gomilom uvjeta, čak je i transportne koridore preko Grvatske pokušao blokirati jer nisu u interesu Slovenije.

NB
niko bitan
11:23 02.07.2022.

Hrvatska je dugo bila u povijesnim vezama s Italijom, Bavarskom i Austrijom. Evo, nema nam Slovenija da slobodan prolaz, to bi bilo pošteno u zamjenu za slobodan prolaz morem.. Kvadrate za kvadrate. I bez prava da eksploatiraju našu naftu i plin. Ako se ikad nađe naftu tamo...

Avatar Mudlin
Mudlin
14:35 01.07.2022.

Republika Slovenija nalazi se na neatraktivnoj parceli u podnožju Alpa i prostire se na jedva 20.000 km2 – usporedbe radi, tolika su bila u Hrvatskoj okupirana područja. Na karti Europe, Slovenija se nalazi između Austrije, Italije, Mađarske i Hrvatske, ali se ne može vidjeti golim okom. Za lijepog vremena Slovenija se može vidjeti tek na – karti Slovenije. Najviši vrh je Triglav, dok je najtuplji vrh – državni vrh. Klima je prosrpska, u sjeverozapadnom dijelu alpska, a u posljednjih 300 godina i antihrvatska. Takva klima pogoduje uzgoju voća u Makedoniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?