Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAK AFERE MJENICE

Nakon dorade, tužiteljstvo opet optužilo Todorića i 23 osobe za štetu od 18 milijardi kuna

Zagreb: Nicole De Rossi, četvrtooptužena u malom Agrokoru, iznijela obranu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
24.09.2022.
u 10:47

Tu novu, izmijenjenu i poboljšanu optužnicu, ŽDO Zagreb je sada ponovo podignuo, kako su pojasnili nakon što je "činjenično stanje bolje razjašnjeno na temelju prikupljenih dokaza tijekom provedenog istražnog postupka

Bolje su razjasnili stvari pa su sudu ponovo poslali optužnicu u nastavku afere Mjenice, jednom od krakova afere Agrokor u kojem se ukupno 23 osobe predvođene Ivicom Todorićem terete za štetu od oko 18 milijardi kuna. Tako bi se ukratko mogla nazvati povuci - potegni situacija u jednom od krakova već pomalo zaboravljene afere Agrokor. Jer sa spisima u aferi Agrokor, malim i velikim, se gotovo ništa ne događa. Optužnica za veliki Agrokor još nije potvrđena, nakon što je prije koji mjesec vraćena sudu iz tužiteljske dorade. O žalbama na nepravomoćnu oslobađajuću presudu u aferi Mali Agrokor još se nije raspravljalo, a kada će nitko ne zna. A što se tiče afere Mjenice i krakova te afere, sud i tužiteljstvo tu igraju ping pong već koju godinu jer se optužnice odbacuju, ponovo podižu vraćaju u doradu, pa sada evo opet podižu. Tu novu, izmijenjenu i poboljšanu  optužnicu, ŽDO Zagreb je sada ponovo podignuo, kako su pojasnili nakon što je "činjenično stanje bolje razjašnjeno na temelju prikupljenih dokaza tijekom provedenog istražnog postupka.

Optužnica je bila podignuta u svibnju 2021., a Općinski sud u Novom Zagrebu ju je u travnju ove godine vratio tužiteljstvu na doradu. U tom postupku tužiteljstvo Todorića i još 22 osobe tereti da su preko mjenica i factoring društva prikriveno financirali Agrokor, pri čemu je pričinjena šteta od 18 milijardi kuna. Prema optužnici, Todorić i njegovi najbliži suradnici terete se da su od 4. siječnja 2010. do travnja 2017. preko tih 13 tvrtki s kojima su poslovno surađivali unovčavanjem mjenica pribavljali novac za prikriveno financiranje Agrokora. Osim Agrokora, tako se, tvrdi tužiteljstvo, financiralo još nekoliko društava iz koncerna Agrokor. Prema optužnici, okrivljenici su potpisivali ugovore o faktoringu i otkupu mjeničnih potraživanja kojima se u financijskim institucijama otkupljuju navedene mjenice. U tim je ugovorima bilo lažno navedeno da trinaest trgovačkih društava ima novčanu tražbinu prema Agrokoru i još sedam drugih društava iz sastava koncerna i to na temelju izdanih računa za prodanu robu ili obavljene usluge, za što su bile izdane mjenice koje se tim ugovorima otkupljuju. No to nije bila istina jer su navedene mjenice bile izdane na temelju ugovora koji su sklopljeni o financijskom zajmu, a ne o primljenoj robi. Tužiteljstvo tvrdi da su Todorić i njegovi članovi uprave uime Agrokora potpisali radi predaje na otkup ukupno 393 mjenice u ukupnom iznosu od 533,788.250 kuna. Što se tiče ostalih optuženika, tužiteljstvo tvrdi da su potpisali 2761 mjenicu s lažnim navodima, a ukupno su bile vrijedne 17,8 milijardi kuna. Prikriveno financiranje koristilo se jer je Agrokor bio prezadužen i banke ga nisu htjele financirati

Optužnica je tužiteljstvu na doradu u travnju bila vraćena jer se u činjeničnom opisu optužnice navodilo da je neistinit sadržaj predmetnih mjenica i ugovor o otkupu istih od 4. siječnja 2010. do 1. siječanj 2017. bio bitan za pravni odnos jer je "postojala zabrana da banke i nadalje kreditiraju Koncern Agrokor", pojašnjeno je u travnju sa suda.

- Međutim iz dokaza na kojima se optužnica temeljila nije proizlazio  relevantan stupanj osnovane sumnje da su kreditne institucije bile izložene do zakonski pripisanog maksimuma uslijed čega bi otkupom predmetnih mjenica, zaobilaznim putem i unatoč zakonskom ograničenju financijskog izlaganja suštinski se financijski izlagali prema Koncernu Agrokor. Ista se stvar odnosi i na faktoring društva jer nije priložena dokumentacija za to, pa činjenični opis optužnice za sada ne proizlazi iz priloženih dokaza. Stoga je potrebno u odnosu na taj dio inkriminiranog razdoblja bolje razjasniti stvari jer je ovlašteni tužitelj propustio putem nadležnih institucija i tijela (HNB, HANFA, Središnje Klirinško depozitarno društvo - SKDD i druge) pribaviti dokumentaciju iz koje bi proizlazile okolnosti koje je sud ocijenio važnima za donošenje odluke o osnovanosti optužnice - pojasnili su u travnju sa suda zašto su smatrali da optužnicu treba doraditi.

Ta je optužnica inače svojevrsni  nastavak afere Mjenice u kojoj je u kolovozu 2019. bilo podignuto 13 identičnih optužnica protiv 29 osoba, uglavnom direktora poduzeća Franck, Sokol Marić Security, Granolio, AWT International, Tehnika, Saponia, Pet Prom, Agrofructus, Chromos Agra, Unex, Alca i Kraš. Direktori tih poduzeća teretili su se da su lažirali fakture o isporuci robe. Tužiteljstvo je tada tvrdilo da su optuženici preko mjenica naplaćivali lažne fakture pa su potom te lažne fakture prodavali faktoring kućama, čime se prikriveno financirao Agrokor. U tom slučaju radilo se o 3070 mjenica, a te optužnice sud je bio odbacio, na što se tužiteljstvo žalilo. Žalbe su im usvojene te je sud ponovo trebao odlučivati o njima.

Komentara 6

Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
11:19 24.09.2022.

Bivša hadezeova premijerka svojevremeno je dok je prikupljala harač izjavila da bi ga nakon svega što je napravio najradije pozvala u vladu. A sad opet optužnica. Kako to? Očito je tanka crta razgraničenja između optužnica i vlada. Čekamo sljedećeg dobitnika.

BE
Berri
11:03 24.09.2022.

Da je to ozbiljna optužnica, Todorić bi bio i istražnom zatvoru. No, ovo je samo "idi mi- dođi mi", optužnica

DI
dioklecijan
19:36 24.09.2022.

Bezobrazna praksa hrvatskog tužiteljstva koju je utemeljio Bajić. Prvo medijsko bombardiranje i osuda a onda sucu ne ostane ništa drugo nego da osudi. Nenormalno puno stranica optižnice koju nitko normalan neće pročitati. Optužnice u serijama tako da onaj kog se uhvate jedino kad umre završi s njima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije