Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUD ZA SIERRA LEONE

Naomi će dobiti subpoenu za svjedočenje u Haagu?

naomi
AFP
20.05.2010.
u 22:01

Tužiteljstvu su zanimljive i glumica Mia Farrow te agentica Carole White koje mogu posvjedočiti da je Naomi od bivšeg predsjednika Taylora dobila "krvavi" dijamant

Tužiteljstvo Specijalnog suda za ratne zločine u Sierra Leoneu zatražilo je od suda da iza subpoenu top-modelu Naomi Campbell kako bi svjedočila u postupku protiv bivšeg predsjednika Liberije Charlesa Taylora vezano za tzv. krvave dijamante.
 
- Svjedočenje Naomi Campbell neophodno je kako bi ona potvrdila da joj je optuženi Taylor dao nebrušeni dijamant u rujnu 1997. godine - objašnjenje je tužiteljstva Specijalnog suda za Sierra Leone koji ima sjedište u Haagu.

Tužiteljstvo je zatražilo i dozvolu suda da pozove glumicu Miu Farrow te Carole White, tadašnju agenticu Naomi Campbell kako bi oni posvjedočili o poklonu kojeg je Naomi dobila jedne noći nakon večere koju je u svom domu priredio bivši predsjednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela.

- Gospođa White je čula Taylora kako kaže da će Naomi Campbell dati dijamante i bila je prisutna kad se to zbilo - navodi se u dokumentu tužiteljstva.

Mia Farrow je bila na istom primanju, a Naomi joj se sljedećeg jutra pohvalila kakav je poklon dobila.

- Ispričala nam je da ju je kucanje na vrata probudilo usred noći. Kad je otvorila vrata vidjela je dvojicu, trojicu muškaraca koji su joj pokazali veliki dijamant te poručili da je od Charlesa Taylora - potvrdila je glumica Farrow.

Smatra se da je darovani dijamant bio među dijamantima koje je Taylor dobio od pobunjenika u Sierra Leoneu te ih je odnio u JAR radi prodaje ili zamjene za oružje. Taylor se brani tvrdnjama da nikad nije posjedovao sporne dijamante.

Tayloru se sudi od siječnja 2008. godine po 11 točaka optužnice koje ga terete za ratne i zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom građanskog rata u Sierra Leoneu koji je trajao od 1991. do 2001. godine. Smatra se jednim od najbrutalnijih u novijoj povijesti, a poguinulo je oko 120. 000 ljudi. Taylor je optužen je da je raspirivao rat prodajom oružja pobunjenicima Revolucionarnog ujedinjenog fronta u zamjenu za dijamante s područja pod njihovom kontrolom.
   

Tužiteljstvo je zatražilo subpoenu jer im je Campbell ranije poručila da ne želi biti involvirana u taj slučaj.

Komentara 2

ST
standup
00:57 21.05.2010.

pa na Haaskom Sudu , fali jos samo Reklamiranje-dolnjega rublja....

VU
vucko
07:29 21.05.2010.

Podatak da je od 1991 - 2001 u Siera Leone poginulo 120.000 ljudi,to kod nas na Balkanu se sredi u 3 godine. Zalosno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije