Izvješće veleposlanika SAD-a u OESS-u Michaela Carpentera

'Napadom na rodilište u Mariupolju Rusija je počinila ratni zločin'

napad na rodilište u Mariupolju
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
19.04.2022.
u 07:32

U Mariupolju su počinjena nevjerojatna zlodjela. Jedan od glavnih nalaza je stravičan napad na kazalište, gdje je ubijeno više od 300 ljudi

Ruske snage u Ukrajini ostavile su iza sebe “jasne obrasce” kršenja međunarodnog humanitarnog prava, pronađeni su “vjerodostojni dokazi” koji upućuju na to da su prekršena “čak i najosnovnija ljudska prava - pravo na život, zabrana mučenja i drugog nečovječnog i ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja, uglavnom u područjima pod učinkovitom kontrolom Rusije ili entiteta pod ukupnom kontrolom Rusije, a otkriveno je da su počinjeni i brojni incidenti za koje se navodi da bi mogli biti okarakterizirani kao ratni zločini”, glasi zaključak stručnog izvješća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) o zločinima na ukrajinskom teritoriju.

Optužbe za grupna silovanja

- Misija OESS-a boravila je u Ukrajini od 24. veljače do 1. travnja, nakon što je 45 od 57 država članica OESS-a, uključujući Ukrajinu kao zemlju domaćina, pozvalo početkom ožujka na Moskovski mehanizam za istragu kršenja međunarodnog humanitarnog prava, međunarodnog prava o ljudskim pravima, mogućih ratnih zločina i mogućih zločina protiv čovječnosti - kazao je u razgovoru za nekolicinu medija, među kojima je bio i Večernji list, veleposlanik SAD-a u OESS-u Michael Carpenter koji je i predstavio izvješće.

Misija OESS-a za utvrđivanje činjenica, u kojoj su bili profesori Wolfgang Benedek, profesorica Veronica Bílková i profesor Marco Sassòli, “primila je nekoliko izvješća, ponekad popraćenih fotografskim dokazima, u kojima se navodi da ruske trupe koriste amblem Crvenog križa za označavanje vojnih nemedicinskih vozila, ukrajinske zastave, vojne ili policijske uniforme ili vozila, bijele zastave, civilnu odjeću i simbole OESS-a za olakšavanje svojih vojnih operacija. Izvješće uključuje svjedočenje ukrajinskog prevoditelja kojeg su ruske snage “držale u zarobljeništvu devet dana”. Ostavljen je u ledenom podrumu, više puta pretučen željeznom šipkom i kundacima pušaka i mučen strujnim udarima. Bio je 48 sati lišen hrane i podvrgnut lažnoj egzekuciji. Također, navodi se i izvješće o ženi koju je “pijani ruski vojnik, koji je ubio njezina muža, silovao više puta u prisutnosti njezina malog djeteta”.

- Postoje optužbe za silovanja, uključujući grupna silovanja, koja su počinili ruski vojnici u mnogim drugim regijama Ukrajine - navodi se u izvješću.

Citira se i pravobranitelj za ljudska prava ukrajinskog parlamenta koji je rekao da je “500.000 civila deportirano iz Ukrajine u Rusiju” i da su “svi bili prisilno raseljeni, prvo odvedeni u nekakve filtracijske kampove u Rusiji blizu ukrajinske granice, a neki potom čak do otoka Sahalina, ali su ondje ostavljeni na slobodi.” Napominje se “posebno podmukao oblik napada” poznat kao “dvostruki napad” koji su ruske snage navodno izvele u Harkivu početkom ožujka. Ruski krstareći projektil pogodio je regionalnu upravu, a drugi je udar pogodio zgradu nakon što su spasioci stigli nekoliko minuta kasnije.

Za mnoge od incidenata izvješće kaže da bi bili ratni zločini, ali ih se ne proglašava potpuno takvima jer te kvalifikacije moraju doći od pravnih stručnjaka. Međutim, o napadu na rodilište u Mariupolju stoji: “Ovaj napad stoga je očito kršenje međunarodnog humanitarnog prava i odgovorni za njega počinili su ratni zločin.”

”Iako je moguće da su jednu bolnicu branitelji koristili u vojne svrhe ili da je greškom uništena, teško je moguće da se to dogodilo s 50 bolnica”, navodi se u izvješću.

Mariupolj je veleposlanik apostrofirao kao posebno kritično mjesto.

- Misija je zaključila da su u Mariupolju počinjena nevjerojatna zlodjela. Jedan od glavnih nalaza je stravičan napad na kazalište pri čemu je ubijeno više od 300 ljudi i gdje je bio golemi natpis na ruskom jeziku “djeca” koji se jasno mogao vidjeti iz zraka te napad 9. ožujka na rodilište i dječju bolnicu. Bolnica je uništena ruskim udarom, bez davanja upozorenja, te se stoga radi o očitom kršenju međunarodnog humanitarnog prava i ratnom zločinu - kazao je Carpenter te dodao kako je ključno da se informacije prikupljene u izvješću, prije svega, stave na raspolaganje svim relevantnim mehanizmima odgovornosti, kao i nacionalnim, regionalnim i međunarodnim sudovima ili tribunalima koji imaju ili bi mogli u budućnosti imati nadležnost nad tim poslovima. Također je bitno nastaviti posao nakon 1. travnja, jer su se otad dogodila brojna nedjela ili su procurila izvješća o njima, kao što je slučaj s masakrom u Buči.

Prekršaji na obje strane, ali...

Stručnjaci OESS-a suočili su se s vremenskim i resursnim ograničenjima i nedostatkom pristupa Ukrajini pa “detaljna procjena većine navoda o kršenju međunarodnog humanitarnog prava i identifikacija ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u vezi s određenim incidentima nije bila moguća.”

Međutim, kažu, “nije moguće da bi toliko civila bilo ubijeno i ranjeno i uništeno toliko civilnih objekata, uključujući kuće, bolnice, kulturna dobra, škole, zgrade, vodovodne postaje i elektrifikacijske sustave da je Rusija poštovala svoje obveze međunarodnog humanitarnog prava u smislu razlikovanja, proporcionalnosti i mjera opreza u vođenju neprijateljstava u Ukrajini”.

U izvješću se navodi da je “prekršaja bilo i na ukrajinskoj i na ruskoj strani”.

”Međutim, kršenja koja je počinila Ruska Federacija daleko su veća po prirodi i razmjeru”, dodaje se. Većina prijavljenih ukrajinskih kršenja odnosi se na postupanje s ruskim vojnicima.

VIDEO Moskva tvrdi da ima gotovo potpunu kontrolu nad Mariupoljem: Navodno će zatvoriti grad i izdati "propusnice za kretanje"

Komentara 17

Avatar anti azovac
anti azovac
08:08 19.04.2022.

Evropom kruži nacizam . otkazivan koncert jedne švedske folklorne grupe, nakon što je kritizirana zbog sviranja ruskih instrumenata. Nacizam ludilo, balalajke na koncertu podrške Ukrajini “svetogrđe”, čak instrument uspređuju sa svastikom. Londonska Nacionalna galerija službeno je preimenovala sliku Edgara Degasa Edgara Degasa iz 1890-ih, promijenivši je iz “Ruske plesačice” u “Ukrajinske plesačice”. Cardiffski filharmonijski orkestar u Walesu uklonio je poznatu uvertiru Petra Čajkovskog iz 1812., tvrdeći da je “neprikladna”, dok je sveučilište u Milanu u Italiji pokušalo obustaviti tečaj za hvaljenog ruskog romanopisca Fjodora Dostojevskog, rekavši da pokušava izbjeći napetosti fokusirajući se na ukrajinske autore. Nakon reakcije javnosti, odluka je poništena.-..Ludilo se nastavlja. Naš je neprijatelj jedan i danas se otvoreno otkriva. Među nama također ima zlih osoba. One su glasna manjina. Prepoznat će te ih po ekstremizmu, urlikanju i destrukciji. Oni vole i prizivaju rat. Takvi su u prošlim ratovima činili najveće zločine i zbog takvih cijeli narodi ispaštaju.

Avatar Ginomo1878
Ginomo1878
09:40 19.04.2022.

Kršenje međunarodnog humanitarnog prava je kad se granatira objekt na čijem krovu piše "djeca"??? Kaj bi trebalo pisati "vojska", pa da se smije gađati??? Stvarno priče za malu djecu...

PV
prcko.vita
10:16 19.04.2022.

Rusija se stvarno igra. Jao njoj ako naš predsjednik izgovori magične riječi "osuđujemo napade", onda su gotovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije