Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA POSLALA UPOZORENJE

Napetost raste: Crna Gora sprema raspravu o rezoluciji o Jasenovcu

Zagreb: Konferencija za medije Gordana Grlića Radmana i crnogorskog kolege Filipa Ivanovića
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
27.06.2024.
u 12:15

Rezolucija je razljutila Hrvatsku, službeni Zagreb upozorava Crnu Goru da njihov put prema EU vodi preko Hrvatske

Hrvatska vrlo pomno prati što će se događati u petak u Crnoj Gori - za tad je najavljeno da će crnogorski parlament raspravljati o Rezoluciji o Jasenovcu, koja je reakcija na rezoluciju o Srebrenici usvojenu u UN-ovoj Općoj skupštini. Službeni Zagreb je već nekoliko puta, pa i prosvjednom notom, ponovio kako osuđuje manipulaciju žrtava Jasenovca u političke svrhe, instrumentaliziranost Hrvatske za tamošnju unutarnju politiku i vrlo jasno upozorio Crnu Goru da njihov put prema EU vodi preko Hrvatske. Krene li Crna Gora dalje s inzistiranjem na rezoluciji, može očekivati i još oštriju reakciju Hrvatske. Inače, jučer je Bruxellesu održana međuvladina konferencija EU i Crne Gore gdje je potvrđen pozitivan Izvještaj o privremenim mjerilima za poglavlja 23 i 24., nakon čega je crnogorski premijer Milojko Spajić posebno zahvalio - Hrvatskoj. Rezolucija o Jasenovcu nalazi se u parlamentarnoj proceduri od 17. svibnja, no od tad se nije našla na dnevnom redu. Upitan hoće li biti na dnevnom redu u petak, crnogorski je premijer rekao kako “postoji momentum poslije rezolucije o Srebrenici”.

– Obavezali smo se osuditi sve zločine, i svoje – kazao je, ali i dodao da, koliko zna, rezolucija o Jasenovcu nije još stavljena na dnevni red i prebacio lopticu na parlament. Rezolucija o Jasenovcu je prijedlog prosrpskog predsjednika tamošnjeg parlamenta Andrije Mandića, inače nositelja titule četničkog vojvode. Jasenovac se u cijeloj priči rezolucija pojavio kao tangenta, i to na inicijativu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. Kad je Vučić iznio svoje neslaganje rezolucijom o Srebrenici, dodao je kako će to “otvoriti Pandorinu kutiju” i da će se sada pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda pokrenuti pitanja poput “genocida nad Srbima u Jasenovcu”. Nije dugo trebalo da poruku čuju i provedu u Crnoj Gori, gdje prosrpske stranke i predsjednik parlamenta iznosi najavu prijedloga rezolucije o Jasenovcu.

Zagreb je zatražio da Crna Gora i njezine institucije odustanu od poteza koji bi se na negativan način mogli odraziti na budućnost bilateralnih odnosa kao i na europski put Crne Gore. Još otvoreniji bio je ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman. Tijekom nedavne posjete Tivtu rekao je da je Zagrebu neprihvatljiva i besmislena rezolucija o Jasenovcu te je istaknuo da bi se “Crna Gora trebala suočiti s vlastitom povijesti, ako je sklona rezolucijama”. Grlić Radman je rekao da je Hrvatska ostvarila sve vanjskopolitičke ciljeve i da “može biti uzor zemljama zapadnog Balkana, prije svega Crnoj Gori”. – Da nije bilo Hrvatske Crna Gora ne bi ušla u NATO – rekao je šef hrvatske diplomacije i podsjetio da ulazak Crne Gore u EU ide preko Hrvatske. 

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi

Komentara 10

GO
Gof33
12:49 27.06.2024.

To nisu ideje Crnogoraca već njihovih velikosrba.To je jedno a drugo Jasenovac se je dogodio u pretprošloj državi u prošlom stoljeću koja više nema pravnih slijednika a najvjerovatnije niti ijednog više živog sudionika za razliku od Srebrenice, Vukovara, Škabrnje i td. To je jedno a drugo ako je to tako onda bi mi Hrvati trebali sada pokrenuti rezuluciju Krbavskog polja, rezoluciju Bečkog novog mjesta i svih ostalih gdje su Hrvati od stoljeća sedmog ginuli.

ZS
ZNA SE
13:18 27.06.2024.

"Šezdesetih godina prošlog stoljeća izvođena su tzv. antropološka istraživanja u radnom logoru Jasenovac koji su trebala dokazati masovna ubijanja u radnom logoru Jasenovac. Nakon temeljitih istraživanja pronađen je samo 481 kostur za većinu kojih je utvrđeno da su umrli od epidemijskih bolesti. Organizator istraživanja je bio Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata BiH koji je formirao ekipu od tri člana: V. Brodar i T. Pogačnik iz Ljubljane s Instituta za biologiju, Katedra za antropologiju Biološkog fakulteta i dr. S. Živanović s Instituta za anatomiju medicinskog fakulteta iz Novog Sada.[52][53]"

LI
Limun
13:26 27.06.2024.

Nikakav ulazak Crne Gore u EU dok god se Crna gora ne ispriča za sudjelovanje u velikosrpskoj agresiji 1990ih, plati svoj udio ratne odštete i vrati ukradeni hrvatski teritorij Boku Kotorsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije