Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASIO SE SPACEX

NASA objavila dramatičnu snimku spašavanja astronauta u svemiru. Poznato o čemu je bilo riječ

NASA ISS ciscenje
Foto: NASA
1/2
14.06.2024.
u 11:03

Snimka je emitirana na službenom kanalu NASA-e što je navelo ljude da pomisle da astronaut zaista pati od dekompresijske bolesti

Društvenim mrežama širi se dramatična snimka astronauta koja je uznemirila brojne, nakon što ju je prvu objavila NASA. U snimci se može čuti osoba koja traži o posade ISS-a da joj pomognu staviti astronauta u svemirsko odijelo, provjere mu puls i dadu mu kisik, što je brojne navelo na to da je astronaut dobio dekompresijsku bolest u svemiru, a uz to se čuo i glas koji je rekao da astronaut koji se nalazi na Međunarodnoj svemirskoj postaji ima "male" šanse za preživljavanje, prenio je BBC.

Ipak, iz SpaceX-a Elona Muska potvrdili su kako nije bilo riječ o hitnoj situaciji, već o obuci astronauta koja se provodila. Sama snimka bila je greškom emitirana na YouTube kanalu NASA-e te je trebala biti korištena samo u svrhu obuke. 

- Ovaj zvuk je nenamjerno krivo preusmjeren iz simulacije koja je u tijeku u kojoj članovi posade i zemaljski timovi treniraju za različite scenarije u svemiru i nije povezan sa stvarnim hitnim slučajem - piše na stranici ISS na X-u. O slučaju se oglasila i privatna tvrtka SpaceX koja je a društvenim mrežama objavila da nije bila riječ o hitnoj situaciji.

VEZANI ČLANCI:

Inače, dekompresijska bolest se obično povezuje s ronjenjem, a do nje dolazi kada se unutar tijela počnu stvarati mjehurići zbog promjene vanjskog tlaka. Zato se astronauti moraju držati protokola za uklanjanje dušika iz tijela da bi spriječili da im se isto dogodi u svemiru.

GALERIJA NASA-in helikopter na Marsu
NASA ISS ciscenje
1/3

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije