Kinesko-slovenski konzorcij:

'Natječaj za gradnju HE Dabar je očigledno namješten '

Trebinje
Foto: DPA/Pixsell
06.06.2019.
u 21:27

Tvrka HE Dabar raspisala je u siječnju javni poziv za financiranje i izgradnju objekta hidroelektrane ukupne vrijendosti 430 milijuna KM, a rok za ponude bio je 1. ožujka

Javni poziv za financiranje i izgradnju svih objekata hidroelektrane (HE) 'Dabar' predstavlja samo paravan da se izabere ponuđač koji je već unaprijed određen bez stvarne želje da se na transparentan i pravan način dođe do najboljeg ponuđača, stoji, između ostaloga, u žalbi konzorcija 'CNEEC-RIKO' upućenoj Uredu za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine, piše portal capital.ba.

Konzorcij čine kompanije 'China National Electric Engineering Co. Ltd' iz Kine i 'RIKO' iz Slovenije, a žalili su se na Odluku o nedopustivosti sudjelovanja u natjecateljskom dijalogu.

Tvrka HE Dabar raspisala je u siječnju javni poziv za financiranje i izgradnju objekta hidroelektrane ukupne vrijendosti 430 milijuna KM, a rok za ponude bio je 1. ožujka.

Prv u fazu natječaja prošle su dvije kineske tvrtke koje su 22. travnja odabrane za drugu fazu natječaja.

Iz natječaja je diskvalificiran konzocij 'CNEEC-RIKO' koji se žalio na tu odluku i smatra je 'nepravilnom'.

– U ovoj javnoj nabavi, a uzevši u obzir složenost nabave, broj objekata koji se trebaju izgraditi, zatim “uvezivanje” svih objekata u jedan sistem, koji će nakon izgradnje svih objekata biti dio hidroenergetskog sustava poznatog kao “Gornji horizonti”, rok naveden u Javnom pozivu nije bio određen u skladu sa članom 39. st. 1. Zakona o javnim nabavama. Ovo navodimo iz razloga što u navedenom roku nije bilo moguće sagledati sve aspekte javnog poziva, kao i sačiniti valjanu ponudu, odnosno pripremiti se za sljedeće faze dijaloga – navodi kinesko-slovenski konzorcij.

Kažu kako se očegledno unaprijed znalo koji kandidat/kandidati će proći u sljedeću fazu postupka pa i s kojim od kandidata će potpisati ugovor o javnoj nabavi.

– Prednji navodi su vidljivi iz samih rokova za dostavljanje zahtjeva za učešće u natrjecateljskom dijalogu, a tako i iz navoda i izjava ugovornog organa datih u medijima, a prije okončanja postupka nabavke i proteka rokova propisanih zakonom – navodi se u žalbi.

Ključne riječi

Komentara 3

PA
paleontolog
07:32 07.06.2019.

šta kod nas nije namješteno???

Avatar HajdukLika
HajdukLika
06:22 07.06.2019.

Što je HE Dabar? Gdje se nalazi? U BiH? Članak bez uvoda. Kao da prosječni građanin Hrvatske zna o čemu je riječ. jeli to uopće vijest za čitatelje iz Hrvatske?

Avatar nekakav
nekakav
07:36 07.06.2019.

ako živiš u metkoviću, i kojim slučajem se baviš mandarinama, lubenicama, ovaj projekt ti je dosta bitan. jer cjelokupna priča oko projekta gornji horizonti traje 60 godina, svi za njega znaju, al se prave blesavi kao da nikad do njega neće doći. a evo ga, mic po mic, dio po dio, sustav će biti izgrađen. blesavi se prave političari, projekt ne mogu zaustaviti, a trube da će poduzeti sve da zaustave, a ne mogu. blesavi se prave poljoprivrednici, koji misle da bih ne može i ne smije taj projekt provesti, jer će oni kao nastradati, a zaboravljaju da najveći dio poljoprivrednih površina koje su oni zauzeli zadnjih 40 godina mandarinama i lubenicama, je u svim projekcijama od prije 60 godina bilo označeno kao područje koje se ne može koristiti. zaslanjivanje nije problem od jučer, traje stoljećima. stara ribarska sela nisu se gradila na obali, već dalje od obale. nova naselja su sva na obali, pa imaju i posljedice od djelovanja mora. stari su se bojali mora. mladi ne. al plaćaju greške. metkovci moji, gornji horizonti će vas osloboditi straha od visokih voda, uravnotežiti će se režim u neretvi, tok vode bude mirniji i stalniji. ali neki će imati problema, i to tamo gdje se zna 60 godina da bude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije