DRAMA U ZRAKU

NATO slao lovce da presretnu ruske zrakoplove koji su nadlijetali Europu

f16
Foto: Reuters/PIXSELL
05.10.2016.
u 17:13

Zrakoplovi Francuske, Norveške, Španjolske i Velike Britanije presreli su Tupoljeve još 22. rujna, ali detalji su otkriveni tek nedavno

NATO-vi zrakoplovi prošlog su mjeseca presreli dva ruska vojna zrakoplova Tupoljev TU-160 dok su letjeli od Norveške do sjeverne Španjolske i natrag, prenosi BBC.

Zrakoplovi Francuske, Norveške, Španjolske i Velike Britanije presreli su Tupoljeve još 22. rujna, ali detalji su otkriveni tek nedavno, nakon izjave francuskog ministarstva obrane. Objava dolazi u vrijeme zategnutih odnosa na relaciji Zapad – Rusija koje neki uspoređuju s hladnim ratom.

Prema izjavi, Norveška je prva detektirala ruske zrakoplove i podigla dva borbena zrakoplova F-16 kako bi ih presreli sjeverno od Škotske. RAF je poslao zrakoplov Typhoon, a poslije su objavili da ruski zrakoplovi nisu ušli u britanski zračni prostor. Dva francuska zrakoplova Rafale pratila su Tupoljeve dok su letjeli zapadno od Irske, a Španjolska je u konačnici poslala dva zrakoplova F-18 da presretne Tupoljeve sjeverno od Bilbaa.

Island se poslije potužio Rusiji da su Tupoljevi tog istog dana također letjeli preblizu civilnim zrakoplovima.

>> Hrvatski Migovi nad Likom presreli američki avion C-17

Komentara 44

DU
dukidudoje
17:45 05.10.2016.

nato zona

DU
Deleted user
21:09 05.10.2016.

Prema naslovu rekao bih da su prošli između zgrada na glavnom trgu u Oslu, Parizu, Madridu i Dublinu, a ono se ispostavilo da nisu ušli niti u ničiji zračni prostor.

HO
horton
21:36 05.10.2016.

Na Jutarnjem ima karta tog "nadlijetanja" Europe, cijela ruta je iznad Atlantskog oceana, ne dođe se do kopna ni u jednom trenutku. Ne vidim po čemu se to razlikuje od toga kad Amerikanci nadlijeću Crno more.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije