UHIĆENO 12 OSOBA

Navijači koji su u Osijeku pjevali ustaške pjesme osuđeni, poznato kakve su kazne dobili

Osijek: Nastavak privođenja osumnjičenih navijača na Prekršajni sud
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/8
16.10.2023.
u 19:20

Uz nepravomoćne zatvorske kazne uhićenim navijačima određena je i mjera opreza, odnosno jednogodišnja zabrana odlaska na domaće i gostujuće utakmice hrvatske nogometne reprezentacije

Od 12 navijača koje policija sumnjiči za izgrede na nogometnoj utakmici Hrvatske i Turske, među kojima je i pjevanje ustaške koračnice, većina je nepravomoćno osuđena na 30 dana zatvora, a jedan navijač na 60 dana.

Nakon nedjeljnih uhićenja na području Vukovarsko- srijemske i Osječko- baranjske županije, navijače je u nedjelju popodne policija počela privoditi na Prekršajni odjel osječkog Općinskog suda, a privođenja su nastavljena i tijekom ponedjeljka.

Uz nepravomoćne zatvorske kazne uhićenim navijačima određena je i mjera opreza, odnosno jednogodišnja zabrana odlaska na domaće i gostujuće utakmice hrvatske nogometne reprezentacije, doznaje se na Sudu. Neslužbeno se doznaje da je osuđeno devet privedenih navijača, jedan je oslobođen, zbog zamjene identiteta, a dvije su osobe dobile uvjetne kazne.

Jučerašnja akcija uslijedila je nakon što je u petak prvih 12 navijača uhićeno i privedeno nadležnom sucu za prekršaje, a policija je izvijestila da se nastavlja kriminalističko istraživanje zbog izvođenja neprimjerene ustaške pjesme tijekom odigravanja utakmice.

VEZANI ČLANCI: 

Policija je u ponedjeljak izvijestila da je pretragama stanova i drugih prostorija 12 osumnjičenika, u dobi od 20 do 40 godina, pronašla i oduzela više komada zabranjenog oružja, veću količinu pirotehničkih sredstava, znakovlje s obilježjima mržnje, opasna sredstva i sredstva pogodna za napad i nanošenje ozljeda.

Mediji su tijekom utakmice u četvrtak u Opus Areni javljali da je skupina navijača hrvatske reprezentacije pred kraj prvog poluvremena pjevala ustašku koračnicu.

Europska nogometna organizacija (UEFA) u subotu je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) nakon kvalifikacijske utakmice za EURO između Hrvatske i Turske.

Nakon izvještaja delegata utakmice, UEFA je pokrenula disciplinski postupak zbog korištenja pirotehničkih sredstava hrvatskih navijača u 62. i 78. minuti utakmice, izvijestio je HNS.

"Naknadno je, nakon izvještaja FARE-a, pokrenut disciplinski postupak zbog rasizma i diskriminacije. FARE nije imao promatrača na utakmici u Osijeku, ali je primio vanjski izvještaj o incidentima koji je potkrijepljen izvještajima iz hrvatskih medija o pjevanju ustaške pjesme te rasističkim povicima dijela hrvatskih navijača“, stoji na službenim internetskim stranicama HNS-a.

VIDEO Privođenje navijača BBB kojeg traži Grčka

Ključne riječi

Komentara 8

ČV
čača vrati se
20:01 16.10.2023.

a oni po Boboti i BELOM Brdu mogu što hoće pevati

Avatar Bani
Bani
21:37 16.10.2023.

Slabo, trebali su jos dobiti kaznu od 4000 eura plus zatvor!

Avatar Crni labud
Crni labud
19:39 16.10.2023.

Presuda za pjevanje ustaških pjesama teža nego za silovanje maloljetnice u Splitu. To je AP-ova pravedna i učinkovita Hrvatska. Sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije