u raljama sustava

Ne može viđati kćer jer su svi iz Centra za skrb na odmoru

'03.08.2012., Zagreb - Slaven Rukavina prosvjeduje na Markovom trgu, ispred zgrade Vlade, radi toga sto mu ne daju da vidi kcer. Ovom prilikom trazi da ga primi netko iz nadleznog ministarstva.    Pho
Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'
1/3
04.08.2012.
u 17:00

Psihijatri tvrde da djevojčica treba živjeti s ocem jer mu je privrženija. Rukavina bi u ponedjeljak trebao ići na razgovor u Ministarstvo

– Jesi li dobro – pita tata petogodišnju kćer.

– Aha, a ti sutra dođi.

– Hoću, ljubavi, ako mi bude mama dala, doći ću.

– Ma dat će ti sutra (radosno šapuće).

Na veganskoj prehrani

– Ljubavi, ja bih došao svaki dan. I danas sam htio doći, ali vidiš eto nisam uspio, a puno sam se trudio, znaš. I sutra ću se truditi, obećavam ti, časna riječ.

– Ali, moraš sutra stvarno doći. Sutra želim da stvarno dođeš. Stvarno dođi po mene sutra. Hoćeš li doći sutra po mene?

– Ako ikako budem mogao, doći ću. Ali ako me slučajno nema, molim te nemoj se ljutit. Hoću da znaš da ja hoću doći, nije da neću. Hoću, samo vidiš da mi ne daju.

– Moraš se jako boriti, bori se puno.

– Hoću, ljubavi, jako ću se boriti, ali ako slučajno ne dođem, nemoj, molim te, biti tužna...

Tata se borio, ali idući dan nije došao. Zbog godišnjih odmora Centar za socijalnu skrb nije omogućio nadzornika za susrete oca i kćeri.

– Je, tak vam je to – kaže i socijalka s Medveščaka ocu. Ne vrijedi Slavenu Rukavini što malenu po sudskoj odluci ima pravo vidjeti dva puta tjedno uz nadzor i vikendima bez nadzora. A nadzor je pripisan jer ga je supruga tužila da ju je pretukao. No, vještačenja su odavno pokazala da su optužbe lažne, sud ga je nepravomoćno oslobodio, no mjere nadzora, unatoč tome, još su aktualne. Uzalud je tati i psihijatrijsko vještačenje, koje je po nalogu suda nad djevojčicom obavljeno u lipnju, a u kojem se preporučuje da dijete živi s ocem jer mu je privrženije. Detaljno se opisuje da malena u svakoj aktivnosti prvo navodi oca, a na pitanje s kim živi, djevojčica psihijatrima odgovara \"s tatom\" iako živi s majkom, koja je pak drži na veganskoj prehrani, zbog čega curica mora piti tablete kao nadomjestak prehrani.

Otac je nakon toga poslao sudu zahtjev da se privremena mjera po kojoj malena živi s majkom promijeni u njegovu korist te da je majka viđa dva puta tjedno i vikendima. Odluka se čeka, a s obzirom na žalbe, tko zna kada će se donijeti konačno rješenje. Za to vrijeme djevojčica raste i, kaže otac, pada u sve teže psihičko stanje. Na sudu u Strasbourgu već je poslao osam kilograma dokumentacije, a tu su i snimljeni razgovori.

Promjena zakona

Agonija s viđanjem djeteta zbog opstruiranja majke traje već tri godine.

– Na rubu sam očaja. Kako da djevojčici od pet godina objasnim da mi ne daju da je vidim! Stalno imamo probleme s viđanjem, bilo je već toliko suza i toliko razočaranja. Majka svako toliko izmisli ispriku samo da je ne vidim. A konačno rješenje s kim će živjeti nikako da se donese – kaže otac, koji je jučer prosvjedovao pred Vladom. Nakon što su se mediji zainteresirali za slučaj, Ministarstvo socijalne skrbi zvalo ga je na razgovor, koji bi se trebao održati u ponedjeljak. Odmah su mu se javili iz CZSS da ipak može vidjeti dijete! Iz Ministarstva odgovaraju da će nakon razgovora Rukavine i pomoćnice ministrice \"biti određeno daljnje postupanje\". Zbog nezadovoljstva zakonima i prakse u zaštiti djece u razvodima u Ministarstvu su, kažu, pokrenuli proceduru izmjene Obiteljskog zakona. Majka je odbila govoriti.

Komentara 16

FL
flick
17:23 04.08.2012.

'''živi s majkom, koja je pak drži na veganskoj prehrani, zbog čega curica mora piti tablete kao nadomjestak prehrani.'' Dalje nisam morao ni čitati jer mi je sve postalo jasno. Dijete treba uzeti toj frikuši i dodijeliti ga ocu.

OS
osica
18:51 04.08.2012.

-" kompletan Centar za socijalnu skrb na kolektivivnomi godišnjenjem odmoru " ? Ispada kao da prodaju " skafandere" pa ih u ovo doba neće nitko trebati.

LE
leo1807
17:13 04.08.2012.

nisi jedini kojeg melje ovaj lopovsko čapistički žrvanj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije