Duspara Miljeniću:

'Ne prihvaćamo zakon o područjima i sjedištima sudova!'

Mirko Duspara
Ivica Galović/PIXSELL
24.01.2014.
u 15:57

- Smatramo kako ne postoji nijedan pravi razlog za takvu odluku te da stvarni podaci o našem sudu i odvjetništvu, kao i o Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji nisu ni uzeti u razmatranje – istaknuo je Duspara.

Nakon jedinstvene podrške brodskih stranaka i saborskih zastupnika, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara danas je uputio dopis ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću, u kojem ga je izvijestio o razlozima neprihvaćanja prijedloga da se sjedište Općinskog suda i Općinskog državnog odvjetništva premjesti u Požegu.

Slavonski Brod je, istaknuo je, sedmi grad po veličini u Hrvatskoj, pa stoga nisu jasni razlozi i kriteriji zašto bi se u reorganizaciji pravosudnog sustava izostavio kao središte pravosudnih tijela. - U 2013. Općinski sud u Slavonskom Brodu zaprimio je ukupno 8903 predmeta, a Općinski sud u Požegi 5081 predmet. Od toga je Općinski sud u Brodu zaprimio 655 kaznenih predmeta, a onaj u Požegi 252 kaznena predmeta. Dakle, vidljivo je da je brodski sud zaprimio gotovo dvostruko više predmeta od požeškog, a u kaznenoj grani sudovanja više nego dvostruko više – navodi Duspara u svom pismu.

"Smatramo kako ne postoji nijedan razlog za takvu odluku"

On nastavlja kako je notorna činjenica da su i za prethodne godine približno isti podaci za ova dva suda. Općinski sud u Brodu u mjesnoj nadležnosti pokriva, prema službenom popisu, 158.575 stanovnika, a Općinski sud u Požegi 78.034 stanovnika. Nadležnost brodskog suda proteže se i na najdužu europsku granicu. U kaznenim predmetima gdje je kazneno djelo počinio stranac pri prelasku granice najekonomičnije je postupanje Općinskog suda u Brodu, jer je smješten oko 500 metara zračne linije od graničnog prijelaza. Uzimajući u obzir navedene činjenice, nije, kaže, ni bilo moguće predložiti promjenu sjedišta Općinskog suda i Općinskog državnog odvjetništva iz Slavonskog Broda u Požegu.

- Smatramo kako ne postoji nijedan pravi razlog za takvu odluku te da stvarni podaci o našem sudu i odvjetništvu, kao i o Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji nisu ni uzeti u razmatranje – istaknuo je Duspara. On je pozvao ministra Miljenića da dođe u Slavonski Brod kako bi se, kaže, i sam uvjerio u važnost ostanka sjedišta Općinskog suda i Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu.

>>Duspara: Općinski sud i ODO moraju ostati u Brodu!

>>Odmaralište vraćeno Brodu, Duspara će tražiti odštetu

Komentara 3

GU
guc
11:41 26.01.2014.

Eto zato jesmo tu gdje jesmo-v riti-bi mi zagorci rekli.Ma sto neko moze prihvacat ili ne prihvacat odluke Sabora.Ne govorim da su one dobre li pak ne ,ali su donesene od svetinje Hrvata -njegovog Sabora.Kod nas je sve dobro ako se mene direktno ne tice.Svi velikani zupani i slicni hoce biti gazde u svom dvoristu,a drzava je potrebna samo da i sve financira ,ali ih sve mora prije osloboditi poreznih obaveza,a ni za dragoga Boga ne smije posudivati novce.Potpuno svejedno ko je na vlasti-nas mentalitet ostaje isti s tim da ga pokrivamo demokracijom.

ŽA
žacanko
18:59 25.01.2014.

Vrlo interesantno,a kada je Požegi otet Županijski sud g. Duspara nije rekao kako je to nemoralna otimačina i kako nije u redu za Slav.Brod da to upće prihvati.Izgleda da za njega ne vrijedi ona: - svoje ne damo a tuđe ne ćemo !A sada krokodilske suze što bi Požegi bilo bar malo vraćeno od onoga što je S.Brod "dobio" na poklon.G.Duspara pokažite bar malo susjedskog prijateljstva i volje za suživot dviju županija ili možda već sutra očekujete da će S.Brod biti sjedište a Požega tek općinica u istoj županiji...E,neće ići !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije