Bitka za nasljedstvo

Nećaci: Udala se za bolesnog ujaka da mu otme imovinu

'nevjesta3'
Foto: ''
1/4
23.12.2011.
u 12:00

Prisila na brak. Onemoćali Ivan Šupov na vjenčanom listu napisao je: “Neću ja to”

Bio je zgodan, bogat liječnik s privatnom ordinacijom u centru Münchena, tipičan neženja koji nijednoj ženi nikada nije stavio prsten na ruku. Tako su barem mislili njegovi nećaci koje je Ivan Šupov, budući da nije imao vlastite, tretirao kao svoju djecu. Oni su ga njegovali kada je pri kraju života s teškom Parkinsonovom bolesti završio u bolnici u Augsburgu, organizirali su sprovod u Zagrebu, a kad su otišli prijaviti njegovu smrt, ostali su šokirani.

Različiti potpisi

Doznali su da se njihov ujak, godinu dana prije smrti, u svojoj 72. godini oženio. Za tajanstvenu ženu nitko od obitelji i prijatelja do tada nije čuo, ujak je nije spominjao, nitko je nije vidio, ona ga nije posjećivala u bolnici, nije se pojavila na sprovodu, a račune za stan u Zagrebu plaćala je njegova stara prijateljica. Kako bi otkrio o čemu je tu riječ i tko je ta žena, Šupov nećak Niven Zankov unajmio je zagrebačkog detektiva Goroslava Šmaguca, koji im se ubrzo javio s vijestima koje su ih zalijepile za stolce. Supruga se zove Ruža Soldo, 28 je godina mlađa od Šupova i udovica je branitelja. Iako su oboje živjeli u Zagrebu, vjenčanje je obavljeno u prosincu 2000. u nedjelju navečer u malom slavonskom mjestu Tordincima. U matični ured dovele su ga dvije žene ruku pod ruku, kuma Nedjeljka Dunja Bilić Žurić i njegovateljica Etelka Bohnar. On je jedva govorio, a iznad svog potpisa na vjenčanom listu nešto je naškrabao. Do tada na tu črčkariju na službenom dokumentu nitko nije obraćao pozornost, ali je Šmaguc dva dana odgonetavao što piše i shvatio: “NEĆU JA TO!” Potvrdila su to čak tri vještačenja: privatno, policijsko i sudsko. Nećaci su odmah zatražili poništenje braka, ali suci na Općinskom sudu u Zagrebu nisu se ni dandanas odlučili je li brak ispravan ili nije! Privatnim vještačenjem potvrđeno je pak da potpis Ruže Soldo na zapisniku o vjenčanju nije napisan istom rukom kao u knjizi vjenčanih, a trenutačno se čekaju nalazi sudskog vještačenja. Mnogi dokazi koji potkrepljuju tezu da je riječ o lažnom braku isplivali su u kaznenom procesu budući da su, uz građansku parnicu, još 2002. nećaci podnijeli kaznenu prijavu protiv Ruže Soldo, kume Nedjeljke Žurić, Etelke Bohar i matičara Tome Rajkovića zbog udruživanja za počinjenje kaznenog djela – da bi se domogli imovine Ivana Šupova, koja okvirno iznosi oko milijun eura, te zbog krivotvorenja dokumenata. U nizu proturječnih izjava, među ostalim, Ruža Soldo navela je krivu dijagnozu bolesti Šupova, dala je pogrešan opis stana u Zagrebu, nije znala adresu u Münchenu niti njegove životne navike. Nepravomoćna presuda kojom su osuđeni na uvjetnu kaznu poništena je zbog manjka dokaza i svi su oslobođeni optužbi. Ruža Soldo ne želi razgovarati o braku sa Šupovom, no kaže da ne priznaje vještačenja po kojima je Šupov napisao: “Neću ja to.”

– Ne vjerujem da je on to napisao, to su rekli prvi vještaci, a drugi su to samo prepisali – rekla je Soldo, koja je na sudu izjavljivala da se Ivan Šupov bojao svojih nećaka te da je zato vjenčanje bilo tako tajnovito. Nije joj, kaže, stalo do Šupove imovine, ali unatoč tome, u razgovoru često govori kako su “nećaci već sve razgrabili”. Šupov je, naime, darovnicom i oporukom sve ostavio nećacima. No, ako se brak potvrdi kao valjan, Ruža Soldo vjerojatno će zatražiti dio imovine svog pokojnog supruga. S druge strane, Ruža Soldo, kao udana žena, kako se predstavlja, i dalje, navodno, prim prilično visoku mirovinu od svog prvog supruga branitelja, što je protuzakonito budući da udajom gubi ta prava. Ona o tome također ne želi razgovarati.

Tražili 50.00 eura

Kuma Nedeljka Dunja Žurić i njezin suprug Ivančo, koji su se predstavljali kao prijatelji Šupova, 2001., nakon što je brak sklopljen, tražili su da im posudi 50.000 maraka. Ovaj im je dao dvadeset tisuća uz uz ugovor da će mu vratiti za nekoliko mjeseci. Poslije toga, Šupov je počeo dobivati prijeteće telefonske pozive, a sve je to prijavio münchenskoj policiji. U policijskom zapisniku je kao moguće krivce naveo Ivanču i Dunju Žurić, za koje je rekao da je na početku imao veliko povjerenje u njih, no da mu se Žurić prestao javljati kad mu je ovaj odbio posuditi još 40 tisuća eura te da od tada dobiva prijetnje.

Komentara 16

LU
lujo3
12:31 23.12.2011.

kćer-baka... lapsus. Unuka i baka su u priči...

X2
xychhr-200
12:32 23.12.2011.

. Što se sve ne radi radi dragog novca...

LU
lujo3
12:29 23.12.2011.

Ee, prokleta lova, da prokleta! Da im je u ogromnim količinama u grlo za gurat pa nek dišu na škrge ak ih kupe! Ni prva ni zadnja takva priča o lovi! Rođeni brat sestru više ne poznaje radi imovine... Kćer prodaje bakin stan jer joj je baka darovala u dobroj namjeri prije smrti...Ee, za podivljat...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije