AUSTRIJSKI KANCELAR PREKINUO ODMOR

Nehammer u Beču: 'Hvala Bogu da je spriječena tragedija'

Snježana Herek
08.08.2024.
u 22:15

“Nezamislivo je, koje bi neizmjerne štete nanio napad, da je uspio”, ustvrdio je Nehammer. Napomenuo je kako je glavni osumnjičeni, mladi IS fanatik Beran A. (19) imao u planu ubiti “što je moguće više nevjernika”.

Nakon što su otkazani koncerti Taylor Swift zbog straha od terorizma i uhićeni dvojica  državljana Austrije od 19 i 17 godina, austrijski kancelar, narodnjak ((ÖVP) Karl Nehammer vratio se je hitno s godišnjeg odmora u Beč.Na konferenciji za medije održanoj danas poslijepodne u austrijskom Saveznom kancelarstvu u Beču, Nehammer je rekao: “Nažalost živimo u vrijeme u kojem postoje snage, koje našu životnu radost  i našu slobodu žele spriječiti terorističkim sredstvima”. Uz podsjećanje na terorističke napade u Parizu i Moskvi.

“Jedan takav napad bio je sada i kod nas u planu. Hvala Bogu da je takva tragedija spriječena”, istakao je austrijski kancelar. “Razumijem veliku žalost obožavatelja. Mame i tate pobrinut će se sada za svoje razočarane kćeri i sinove. No, sigurnost ima prednost. Organizator koncerta je pravilno postupio otkazavši koncert”, dodao je.

“Nezamislivo je, koje bi neizmjerne štete nanio napad, da je uspio”, ustvrdio je Nehammer. Napomenuo je kako je glavni osumnjičeni,  mladi IS fanatik Beran A. (19) imao u planu ubiti “što je moguće više nevjernika”.  “Samo suradnjom s novim organima za zaštitu Ustava Republike, DSN-a (opp.  Uprava za sigurnost i obavještajne poslove), vojnom obavještajnom službom, partnerskim inozemnim službama i austrijskom operativom uspjelo se je zaustaviti fanatika”, naglasio je kancelar. Uz opasku kako je opservacija, kao i identificiranje saučesnika bila “više nego zahtjevna i teška zadaća”.

VIDEO Pozadina otkazivanja koncerta Taylor Swift: Mladić (19) se nedavno priključio IS-u, planirao napad s još jednim

Nehammer je upozorio kako teror sije mržnju u društvu i okreće ljude jedne protiv drugih. Istakao je kako je tim više važno da se pokazuje snaga austrijskog društva, demokracija i društvene vrijednosti. “Jer, teroristi žele razoriti državu i iz njenih ruševina na vlast dovesti radikalnu ideologiju”, dodao je. Stoga se nada, kako je naglasio, da će ubuduće policija i organi za zaštitu države imati na raspolaganju više mogućnosti nego dosad, za još učinkovitije i brže djelovanje. Nehammer je zahvalio svima koji pomogli u sprječavanju terorističkog napada u austrijskom glavnom gradu.

Na novinarski upit zašto austrijske nadležne službe za suzbijanje terorizma nisu same otkrile plan terorističkog napada austrijskog IS-fanatika na koncerte Taylor Swift već su ih na to morale upozoriti njihove američke kolege, Nehammer je rekao kako je riječ o zajedničkoj međunarodnoj suradnji, u kojoj se svi sudionici, kada je potrebno, međusobno pomažu. Austrijski kancelar je najavio zasjedanje Vijeća za nacionalnu sigurnost Austrije sljedećih dana. Zahtjev su danas podnijeli austrijski socijaldemokrati (SPÖ). 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije