KONCERT TAYLOR SWIFT I TERORISTIČKE PRIJETNJE

Otkriveni novi detalji o 17-godišnjaku hrvatsko-turskih korijena : Dovodi ga se u vezu s uličnim ratovima bandi

Fans gather after the government confirmed a planned attack at the venue of three Taylor Swift concerts, in Vienna
Foto: ELISABETH MANDL/REUTERS
1/4
08.08.2024.
u 19:45

ORF navodi kako je odvjetnik uhićenog 17-godišnjaka izjavio da njegov klijent “nema nikakve veze s terorizmom i planovima napada”.

Austrijska javna televizija ORF je u svojim popodnevnim vijestima u 17 sati javila da je glavni osumnjičeni za planiranje terorističkog napada na koncerte američke pop zvijezde Taylor Swift, u Beču, 19 - godišnji uhićeni austrijski državljanin Beran A. iz Ternitza u pokrajini Donjoj Austriji, danas na saslušanju priznao da je planirao veliko krvoproliće  u austrijskom glavnom gardu. I da je IS-ov atentator samoubojica, koji je na kraju namjeravao okončati i svoj život bombom.

Uz opasku kako je austrijski državljanin, a roditelji su mu porijeklom iz Sjeverne Makedonije. ORF je takođe izvijestio kako je i drugi uhićenik, 17-godišnjak hrvatsko-turskog podrijetla rođen u Austriji i da je veći “otprije poznat organima za zaštitu države” . On je navodno od prije nekoliko dana radio u jednoj Facility tvrtci, koja je danas navečer trebala na  bečkom stadionu opskrbljivati posjetitelje koncerta jelom i pićem.

ORF navodi kako je odvjetnik uhićenog 17-godišnjaka izjavio da njegov klijent “nema nikakve veze s terorizmom i planovima napada”. Uhićen je u srijedu poslijepodne u Beču na putu prema stadionu, gdje je radio.  Sada sjedi u Istražnom zatvoru u Beču i prema ORF-ovom izvješću “do sada je koristio svoje pravo na šutnju”. Navodno je nedavno prekinuo vezu sa svojom prijateljicom. Kako tvrdi glavni direktor za javnu sigurnost Austrije Franz Ruf, “kod obojice osumnjičenika došlo je do promjene socijalne situacije”. Prema pisanju austrijskog Kuriera drugo osumnjičenog se također dovodi u vezu s uličnim ratovima bandi u Beču.

Kronen Zeitung također izvještava kako je među osumnjičenima i 17-godišnjak hrvatsko-turskog podrijetla, koji je radio na bečkom Ernst Happel stadionu i znao zaštitare, što je također bila jedna od odlučujućih činjenica za organizatora pri donošenju odluke o otkazivanju tri najavljena i do posljednjeg mjesta rasprodana koncerta Taylor Swift u Beču. Kako se navodi, “zbog opće sigurnosti”.

Među osumnjičenima je i 15 godišnji Austrijanac, čija uloga u terorističkim planovima nije još posve razjašnjena. On je na saslušanju priznao da je znao za teroristički plan, ali da nije u ničemu sudjelovao. Nakon što je danas objavljen identitet glavnog fanatičnog teroriste iz Austrije Berana A. (19), koji je htio , kako je rekao policiji, pred stadionom poubijati što više “nevjernika” u Beču, Austrijanci su malo odahnuli. Ali nesigurnost i strah su i dalje primjetni.

Što se tiče neutješnih obožavatelja najveće pop zvijezde današnjice zbog otkazivanja bečkih koncerata, stotine njih danas su preplavili Beč, pokušavajući izvući najbolje što se dade iz ove neugodne situacije. I to pjevajući Taylorine svjetske hitove u gradskom središtu, pred katedralom sv. Stjepana i okolnim ulicama gdje su na drveću ostavljali njihove prepoznatljive narukvice.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije