SLUČAJ VARTEKS

Nekadašnji tekstilni div odlazi u stečaj, radnici ogorčeni: 'Tvrtka se želi uništiti zbog njezinih vrijednih nekretnina'

Varaždin: Prosvjedna povorka radnika Varteksa stigla u centar grada
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/4
08.07.2024.
u 15:58

Radnici Varteksa nisu krili ogorčenje zbog propasti tvrtke osnovane 1918. godine i tvrde da je se želi uništiti zbog njezinih vrijednih nekretnina. "Stečaj se mogao izbjeći da je bilo razumijevanje i dobre volje vjerovnika", kazao je, među ostalim, za Večernji list predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Tomislav Rajković.

– Ne može se izbjeći stečaj Varteksa jer nema sluha vlasnika da se postigne dogovor o nastavku proizvodnje. Vlasnici su već prije odlučili su da se ide u stečaj, a sad su samo htjeli dobiti i blagoslov radnika koji nisu imali drugog izbora nego glasati za stečaj, iako nisu odgovorni za nagomilane dugove i situaciju u kojoj su se našli – kazao je danas za Večernji list predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Tomislav Rajković.

Na prijedlog Uprave varaždinska tekstilna tvrtka pokrenut će postupak otvaranja stečaja. Ako se taj prijedlog usvoji, slijedi stečajni postupak i Trgovački sud u Varaždinu imenovat će stečajnog upravitelja koji će nastaviti voditi kompaniju. – Nadamo se da će se u stečajnom postupku Varteks ponovno dići, ne u ovom obliku u kojem je danas, ali da će nastaviti proizvodnju. Naravno, s manje radnika nego što je sad. Mislim da će se poslovanje moći nastaviti ako se postavi kvalitetan stečajni upravitelj i izradi dobar stečajni plan, uz dobru volju i razumijevanje vjerovnika.

Radnici Varteksa nisu krili ogorčenje zbog propasti tvrtke osnovane 1918. godine i tvrde da je se želi uništiti zbog njezinih vrijednih nekretnina. – Stečaj se mogao izbjeći da je bilo razumijevanje i dobre volje vjerovnika. Predlagali smo, naime, da se proda dio neaktivne imovine i da se se tim novcem jednim dijelom namire vjerovnici, a da se dio uloži u nastavak poslovanja, u proizvodnju. No, nije bilo dobre volje i završilo je kako je završilo – rekao je Rajković.

Na sjednici Nadzornog odbora uprava je dobila odobrenje da će se pokrene stečaj i da se zatraži mišljenje radnika, kojih je preostalo oko 550. Svi radnici dobit će otkaze s otkaznim rokom od 30 dana. U tom roku će i odlučiti je li moguć nastavak poslovanja. U tom slučaju dio radnika pozvat će natrag na posao na određeno. Radnici imaju pravo na otpremnine koje dijelom isplaćuje Agencija za osiguranje radničkih tražbina. Varteks zadovoljava uvjete za stečaj jer je račun blokiran dulje od 60 dana, pa Fina i automatizmom, rečeno je, u određenom trenutku podnosi zahtjev za otvaranje stečajnog postupka.

VEZANI ČLANCI:

Uprava Varteksa u svibnju je prozvala banke koje su odbile prezentiranu ponudu za podmirenje dugovanja i stabilizaciju poslovanja, što bi moglo tvrtku odvesti u stečaj. Pitanje je što će u slučaju propasti tvrtke biti s projektom "Varteks kvart – urbana regeneracija", koji je Vlada sredinom 2021. proglasila strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, a čiji je investitor Varteks.

FOTO Prosvjed radnika Varteksa obilježen transparentima: 'Pokušajte živjeti od naše plaće'

Varaždin: Prosvjedna povorka radnika Varteksa stigla u centar grada
1/16

Komentara 1

GO
Gof33
16:57 08.07.2024.

Hrvatska klasika, to je nama naša borba dala . . .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije