Obrtnici

Nelogično je da obrtnici nemaju ista prava kao i zaposlenici

'07.07.2009., Cakovec, Hrvatska - U obrtnickoj komori u Cakovcu podijeljene su diplome za majstore. Slavko Faltak, predsjednik obrtnicke komore Medjimurja. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list'
'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'
01.12.2012.
u 15:05

U deset mjeseci ove godine ključ u bravu stavilo je čak 39 obrtničkih radnji. Čeka ih još jedna teška godina

Broj obrta u Međmurskoj županiji i dalje pada. Krizu je dosad preživjelo 1506 obrtnika, no njihov se broj iz mjeseca u mjesec smanjuje. U deset mjeseci ove godine ključ u bravu stavilo je čak 39 obrtničkih radnji. Bit će, najavljuje Slavko Faltak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije, još i teže, posebno nakon početka primjene dva zakona.

- Zakonom o fiskalizaciji obrtnici su dodatno opterećni visokim troškovima uvođenja fiskalnih blagajni. Država im nije pomogla, iako su to tražili. Nelogično je i da za ugostitelje zakon počne važiti 1. siječnja. Što to znači, da će do ponoći na Staru godinu raditi po starom, a od ponoći, na Novu godinu, po novom? - pita Faltak. Obrtnici su nezadovoljni i novim Zakonom o obrtu. Traže da se promijeni odredba o tome da obrtnik za poslovanje obrta mora odgovarati cjelokupnom imovinom.

- Osim toga, obrtniku se i dalje ne priznaje status radnika, čime ga se stavlja u neravnopravan položaj sa zaposlenim vlasnicima tvrtki. Zbog toga obrtnici ne mogu ostvarivati prava koja imaju zaposleni - upozorava Faltak.

U plan za 2013. međimurski obrtnici stavili i borbu za smanjenje lokalnih nameta, poput poreza i koncesija. Upozoravaju na višestruke sukobe interesa, nepotizam i korupciju u gradovima i općinama koje raspisuju koncesije i osnivaju tvrtke kojima onda dodjeljuju poslove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije