Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapanjujući prizor na plaži u Oregonu

Neobično morsko stvorenje izbačeno na obalu. Stručnjaci: 'Ovo bi mogla biti najveća zabilježena jedinka te vrste'

Foto: Pixabay
1/3
09.06.2024.
u 15:28

Uzbuđenje na društvenim mrežama privuklo je pažnju istraživačice iz Novog Zelanda koja proučava ovu vrstu ribe sunčanice.

Na sjevernoj obali Oregona pronađena je ogromna rijetka riba, za koju se vjeruje da obitava isključivo u umjerenim vodama južne hemisfere. Ovaj neobičan prizor privukao je mnoge znatiželjne promatrače koji su došli vidjeti ovu izvanrednu pojavu. Naime, riječ je o ribi Mola tecta, odnosno o ribi "sunčanici" koja je dugačka 2,2 metra.

Nasukala se na plaži u Gearhartu u ponedjeljak, a do petka je još uvijek bila na plaži i mogla bi tamo ostati tjednima zbog njezine čvrste kože koju ptice strvinari teško mogu probiti, piše ABC News. Fotografije koje je dostavio Seaside Aquarium prikazuju veliku, ravnu, okruglu ribu sive boje kako leži na boku u pijesku te video osobe koja kleči pored nje i kamioneta parkiranog u blizini koji dodatno ističu njezinu impresivnu veličinu.

Uzbuđenje na društvenim mrežama privuklo je pažnju istraživačice s Novog Zelanda koja proučava upravo ovu vrstu ribe. Marianne Nyegaard stupila je u kontakt s akvarijem i nakon pregleda fotografija potvrdila da se uistinu radi o Mola tecta ribi te je također izjavila da bi to mogla biti najveća zabilježena jedinka te vrste, navode iz akvarija.

POVEZANI ČLANCI:

U istraživanju objavljenom 2017. godine, Marianne Nyegaard je otkrila da se morska sunčanica, Mola tecta, zapravo razlikuje od oceanske sunčanice, Mola mola. Naime, naziv "tecta" na latinskom znači skrivena, što se odnosi na činjenicu da je nova vrsta dugo godina bila neprepoznata, objasnio je akvarij.

FOTOGALERIJA Ovo su neobične vrste koje žive u Jadranu: Neke od njih jako su otrovne

1/19
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
17:09 09.06.2024.

Konstantno išćuđavanje običnim bucnjem

Avatar rubinet
rubinet
18:57 09.06.2024.

Čudo neviđeno u Oregonu. A u Hrvatskoj viđeno.To je Bucanj veliki (Mola mola) .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije