Dosje klima

Neretvanska dolina će poplaviti, a kukuruz u Slavoniji zamijeniti sudanska trava i sirak

Suncokret
Ivica Galović/Pixsell
30.06.2017.
u 16:15

D. Znaor: U proizvodnji hrane zbog klimatskih promjena sad godišnje gubimo 200 mil. eura.

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj već su se udomaćili mangosteen, marakuja, avokado, kiwano, pepino, peruanske jagode, mango... Sade se već i tropske plantana banane za kuhanje i prženje koje bi mogle zamijeniti krumpir.

No nastavi li nas globalno zatopljenje i klimatske promjene koje je prouzročio čovjek osvajati s istim ‘žarom’, ovakvi, još uvijek pionirski pothvati, u skoroj bi budućnosti mogli postati pravilo za koje nećemo trebati čak ni plastenike i staklenike.

Maraska u Slavoniji?

Sa svakom toplijom godinom od prethodne u 21. stoljeću, sedam ekstremno toplih i samo 2005. u granicama prosjeka, krajnje je vrijeme da shvatimo kako ti ekstremi, koji sve češće kulminiraju i sušom, poplavom, jakim tučama i mrazovima i u istoj godini, neće nestati sami od sebe. Žetve i berbe u idućim će desetljećima biti sve mršavije, a hrana sve skuplja, prema nekim procjenama i trostruko nego danas. A što je najgore, Hrvatska već sada zbog klimatskih promjena godišnje u proizvodnji hrane gubi najmanje 200 milijuna eura, uvjeren je neovisni agrarni analitičar Darko Znaor.

– Štete od posljedica klimatskih promjena sve su učestalije i katastrofalnije te se moramo zapitati kako ih smanjiti i kako se prilagoditi – kaže on. U tome svakako mogu pomoći smanjenje uporabe mineralnih gnojiva te veliki sustavi navodnjavanja. No u Hrvatskoj o tome niti strateški promišljamo niti pripremamo djecu za scenarij po kojemu bi za nekoliko desetljeća praktično mogla živjeti pod staklenim zvonom i jesti samo ono što pod njim uspije narasti.

Poljoprivreda čini 11% ukupnih emisija Hrvatske, dok cijeli lanac od Petrokemije, distribucije, trgovine, preko stola do kante za smeće, čini i trećinu emisija zagađenja. Najveći problem jesu suše, a kako smo mi u zemlji sagorjeli humus, koji poput spužve skladišti vodu i najbolji je obrambeni mehanizam i protiv suša i protiv poplava, više od polovice potpora u poljoprivredi pojedu nam klimatske promjene – tvrdi Znaor. Misli se kako globalno povećanje temperature od 2°C nije puno, no dobar dio Neretvanske doline bio bi poplavljen, crne dalmatinske sorte grožđa uzgajale bi se na kontinentu, višnja maraska u Slavoniji..., a kukuruz bi na slavonskim njivama zamijenile sudanska trava i sirak, dodaje on, a slično kaže i fizičar i klimatolog, prof. dr. Branko Grisogono, po kojemu ni plavac mali u Zagorju, nastave li se sadašnji trendovi, nije utopija.

Voda poput suhog zlata

Plavac mali već osvaja Krk, premda još nije intenzivan i bogat kao onaj iz južne Dalmacije, a nastavi li se porast prizemne temperature uz smanjenje količine oborina, izgubit ćemo i čuvenu kvalitetu ličkog kupusa i kupusa iz viših dijelova Dalmatinske zagore, kao i krumpira iz tih krajeva – upozorava Grisogono.

Dr. sc. Višnja Vučetić, voditeljica Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, ističe kako visoke temperature površinskog sloja tla ovih dana nisu dosegle lipanjski rekord od 60 °C, koliko je na dubini od 2 cm 26. lipnja 2008. izmjereno u Rijeci. U Zadru je, primjerice, 23. lipnja ove godine izmjereno 53,2 °C na dubini od 2 cm, a u Poreču, Rijeci i Karlovcu malo iznad 50 °C. U sjetvenom sloju do 10 cm na kontinentu i do 30 cm u Dalmaciji bilo je pak vrlo vruće (više od 30 °C) pa biljke od toplinskog stresa nisu patile samo u zraku nego i u tlu.

– Dosadašnja istraživanja trendova pokazuju brži porast maksimalnih temperatura tla nego srednjih i minimalnih. Godišnja maksimalna temperatura plićih slojeva tla raste za 1,5-2 °C u 10 godina, a do 1 m dubine za 0,5-1 °C – kaže Vučetić, koja vjeruje kako poljoprivrednici u budućnosti uz pomoć sezonskih prognoza, koje će s vremenom biti sve preciznije, ništa neće prepuštati slučaju, već će u svojim nasadima i sami obavljati agrometeorološka mjerenja s pomoću agrometeoroloških modela simulirati prinose i u pravom trenutku poduzimati određene agrotehničke mjere. Voda će se, međutim, cijeniti poput suhog zlata. Zbog porasta broja turista i sve veće potrebe za hranom, poljoprivreda u Dalmaciji bit će ugrožena bez natapanja te će se morati obnoviti i tradicionalni način skupljanja kišnice i razmišljati o desalinizaciji mora.

– Nizinska Hrvatska je u prednosti jer se smjestila između tri velike rijeke. No, bez dobrog sustava navodnjavanja i pravilne obrade tla suša će tu u budućnosti stvarati još veće probleme u proizvodnji hrane u ljetnim mjesecima – kaže Vučetić. Ipak, zatopljenje nema uvijek negativan učinak, objašnjava. Osim kulturama poput pšenice ili sjetve jarog ječma u jesen, a ne u proljeće, sve toplije zime omogućavaju povećanje prinosa. Što se tiče višegodišnjih biljaka, voćaka, maslina i vinove loze, njihov vegetacijski ciklus uranio je 2-5 dana u 10 godina, što znači da bi, nastavi li se takav trend, početak njihova listanja i cvjetanja mogao biti i mjesec dana prije do kraja 21. stoljeća. Razdoblje od početka zrenja do berbe graševine u nas je s prosječnih 35 do 38 dana (u razdoblju od 1961. do 1990.), u 30-godišnjem razdoblju od 1981. do 2010. smanjeno već na samo 22 do 27 dana.

Kad ‘poludi’ klima, ‘polude’ i biljke, a čovjek još nema rješenja

1.  Kukuruz ćemo do kraja 21. st. brati mjesec i pol ranije

Projekcije u budućnost pokazuju da bi se vegetacijsko razdoblje kukuruza do kraja stoljeća moglo skratiti do mjesec i pol, a prinosi smanjiti i do 25%, što bi moglo uzrokovati gospodarske gubitke oko 55 milijuna američkih dolara.     

2.  Grožđe u prosjeku dozrijeva već dva tjedna ranije

Fenološka istraživanja pokazuju da je zbog klimatskih promjena razdoblje zrenja grožđa u prosjeku kraće i do dva tjedna na kontinentu RH i za 10 dana u Dalmaciji u razdoblju od 1981. – 2010. u odnosu na prosjek 1961. – 1990.     

3.  Mesožderska prehrana sve upitnija u budućnosti

Danas je u svijetu 1,5 bilijuna krava, koje proizvode oko 20% ukupnih plinova koji utječu na klimu. Za litru mlijeka trošimo 1000 litara vode te je jasno kako piti mlijeko i imati mesoždersku prehranu u budućnosti neće biti lako.     

 

  

Komentara 11

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
16:49 30.06.2017.

Sudanska trava je biljka koja se koristi samo za dobivanje biomase, odnosno bioplina iz te biomase. Može poslužiti kao prehrana goveda, ali nije toliko hranjiva kao npr. kukuruz. Sudanska trava će se uzgajati ako primat svoje energetske strategije u području obnovljivih izvora energije bude iskorištavanje biomase i bioplina.

MA
..Marsijanac
16:27 30.06.2017.

Sirite gluposti. Razina mora se povecava za jedan milimetar godisnje. I sto je sa prognozama o skorom nadolasku mini-ledenog doba.

DU
Deleted user
16:29 30.06.2017.

Puno truda i imena od formata uloženo u plašenje na svakom planu .....Kao i obično grafičku mapu -prikaz jako je teško očekivati.....jer je pre jasna ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije