IZNENAĐENJE U SDP-u

Hajdaš Dončić mora u drugi krug. Oglasio se izazivač za šefa SDP-a: 'Mogu dovesti SDP na vlast'

Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/7
14.09.2024.
u 22:48

Većina sugovornika s kojima smo danas razgovarali isto je tako uvjerena kako će Paunović teško doseći veliku razliku koju ima u odnosu na Hajdaš Dončića iako se, njegovim ulaskom u drugi krug, bitka definitivno zahuktava i postaje zanimljivija

Tko će biti novi, peti predsjednik najjače oporbene stranke SDP-a znat će se tek iduće subote. Pobjednik nije izabran u prvom krugu, u drugi krug idu aktualni potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić i gradonačelnik Makarske Zoran Paunović. Na danas održanim izborima na kojima je pravo glasa imalo oko 21 tisuću članova, a izašlo ih tek nešto više od 8500, za Hajdaš Dončića bilo je 48,78 posto članova, a Paunovića njih 20,65 posto. Što znači da je Hajdaš Dončiću nedostajalo otprilike stotinjak glasova da utrku za prvog čovjeka stranke uspije riješiti u prvom krugu. 

Kandidat za predsjednika Mladen Kešer osvojio je pak 10,51 posto glasova,  Mirando Mrsić 10,12 posto glasova, a Sanja Major za koju mnogi drži da je najbolje iskoristila kampanju obzirom da je od anonimne članice na političkoj sceni ipak dobila određenu prepoznatljivost, prije svega na izrazitoj kritici Zorana Milanovića, dobila je 9,97 posto glasova članstva. 

Izabrani su i novi potpredsjednici stranke. Novi-stari potpredsjednici Biljana Borzan i Ranko Ostojić, ali i dvoje novih- dojučerašnja politička tajnica Mirela Ahmetović i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. Članovi predsjedništva su Joško Klisović i Marija Lugarić, Sabina Glasovac, Mihael Zmajlović i Kristina Ikić Baniček, Mario Milinković, Jasminka Auguštan Pentek,  Ante Bilić, Ivana Marković i Sandra Krpan, ali i dva "teškaša" Zlatko Komadina i Tonino Picula. 

Današnjim izborima zapravo se i potvrdilo ono što se dugo špekuliralo ranije, a to je da je Hajdaš Dončić favorit i da ne bi bilo nimalo čudno da izbore dobije već u prvom krugu. Većina sugovornika s kojima smo danas razgovarali isto je tako uvjerena kako će Paunović teško doseći veliku razliku koju ima u odnosu na Hajdaš Dončića iako se, njegovim ulaskom u drugi krug, bitka definitivno zahuktava i postaje zanimljivija. Tim više što su i dvojica kandidata za predsjedništvo - Mirando Mrsić i Mladen Kešer večeras pozvali sve članove koji su njima dali glas da ga u drugom krugu ne daju Hajdaš Dončiću nego upravo Paunoviću.

POVEZANI ČLANCI:

- Pozivam sve birače da izađu u drugi krug i zahvaljujem se onima koji su izašli i glasali za novi SDP. Nažalost, rezultat je takav kakav je, ali poštujem ga. Pozivam sve da glasuju za gospodina Paunovića jer Hajdaš Dončić nije budućnost SDP-a, to je povratak na staro - poručio je danas Mirando Mrsić. Za razliku od Kešera i Mrsića kandidatkinja za šeficu Sanja Major oko podrške kandidatima koji su ušli u drugi krug se nije izjasnila, ali je pozvala kolege da nastave govoriti o socijaldemokratskom programu te dodala kako ih je ona na to natjera.

- Ovo pokazuje da bez jake političke figure ne možete ništa postići u ovoj stranci - kazala je Major. Inače, "krivac" da ipak ima drugog kruga i da ipak nije sve riješeno u prvom krugu je, može se kazati, aktualni potpredsjednik stranke Ranko Ostojić. On je prvo najavio svoju kandidaturu za šefa stranke iz revolta jer je Paunoviću ista umalo uskraćena obzirom da mu je nedostajalo 11 dana do pet godina članstva, a što je bio u uvjet za kandidaturu. Nakon Ostojićeve kandidature Statutarna komisija je ukinula to svoje pravilo o pet godina članstva i Paunoviću ipak dozvolila kandidaturu na što se Ostojić potom povukao iz utrke za predsjednika te se posvetio utrci za potpredsjednika. Usput rečeno, Paunović je upravo u splitsko-dalmatinskoj organizaciji u kojoj uporište ima upravo Ranko Ostojić osvojio 85 posto glasova.

Sam Paunović uvjeren je da može nadoknaditi razliku i postati novi predsjednik SDP-a. U izjavi za Večernji list kazao je kako zahvaljuje svim glasačima koji su mu dali glas, ali i Mirandu Mrsiću i Mladenu Kešeru što su povali svoje birače da u drugom krugu podrže upravo njega.

- Sazrelo je vrijeme za preokret. Glas za Sinišu Hajdaš Dončića je glas za garnituru koja je gubila izbore. Ja mogu voditi SDP koji je spreman 2028. preuzeti vlast u državi- kazao je Paunović. Dodao je i kako velik broj članova i članica koji su ga upoznali od kako je ušao u kampanju osjeća novu energiju i novi naboj i vidi čist obraz. Za sebe kaže da ima karijeru, dobar poslovni put iza sebe, da je u Makarskoj koju vodi napravio velike stvari i da može voditi i SDP prema novim promjenama.

Inače, unutarstranački izbori u SDP-u održani danas "posebni" su jer su prvi kod kojih bi mogla biti upitna njihova regularnost. Jedan od problema nastao je upravo u trenutku kada je Statutarna komisija odlučila pustiti Paunovića u utrku iako mu je nedostajalo 11 dana do pet godina članstva. Jer nakon što je to pravilo "srušeno" kandidacijski je postupak za predsjednika stranke već bio zaključen pa je pitanje koliko je potencijalnih kandidata za šefa odustao od kandidature uvjereni da ne ispunjavaju sve uvjete napisane pravilima. Neki od kandidata za predsjednika poput Mladena Kešera i Miranda Mrsića čak su tražili i da se cijeli izborni proces zbog toga vrati na početak, ali se to na kraju nije dogodilo. 


Tijek događaja: 

22:28 - Iako današnji izbori nisu iznijeli novog predsjednika stranke, poznato je tko će biti u potpredsjedništvu i predsjedništvu SDP-a. Novi-stari potpredsjednici Biljana Borzan i Ranko Ostojić, ali i dvoje novih - dojučerašnja politička tajnica Mirela Ahmetović i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Članovi Predsjedništva u idućem će razdoblju biti Joško Klisović, Marija Lugarić, Zlatko Komadina, Sabina Glasovac, Mihael Zmajlović, Kristina Ikić-Baniček, Jasenka Auguštan-Pentek, Mario Milinković, Tonino Picula, Dubravko Bilić, Ivana Marković te Sandra Krpan. 


22:20 - Kandidat za predsjednika SDP-a Zoran Paunović koji je večeras ušao u drugi krug sa Sinišom Hajdaš Dončićem uvjeren je da može nadoknaditi razliku i postati novi predsjednik SDP-a. U izjavi za Večernji list kazao je kako zahvaljuje svim glasačima koji su mu dali glas, ali i Mirandu Mrsiću i Mladenu Kešeru što su povali svoje birače da u drugom krugu podrže upravo njega.

- Sazrelo je vrijeme za preokret. Glas za Sinišu Hajdaš Dončića je glas sa garnituru koja je gubila izbore. Ja mogu voditi SDP koji je spreman 2028. preuzeti vlast u državi - kazao je Paunović. Dodao je i kako velik broj članova i članica koji su ga upoznali od kako je ušao u kampanju osjeća novu energiju i novi naboj i vidi čist obraz. Za sebe kaže da ima karijeru, dobar poslovni put iza sebe, da je u Makarskoj koju vodi napravio velike stvari i da može voditi i SDP prema novim promjenama.


21:00 - Pitamo vas u anketi, tko mislite da će pobijediti u drugom krugu izbora za predsjednika SDP-a?

Što mislite tko će pobijediti u drugom krugu izbora za predsjednika SDP-a?


20:50 - Prema najnovijim podacima, Siniša Hajdaš Dončić ostvario je 48,78 posto podrške članova SDP-a, dok je Zoran Paunović ostvario 20,65 posto podrške, čime su oni dvoje ušli u drugi krug. Idući vikend stranka će ponovno izaći na birališta i izabrati svog novog čelnika.


19:30 - Izlaznost u Splitu bila je nešto veća od Zagreba, 65%, a pobjedu je i tamo odnio Hajdaš Dončić, neslužbeno doznajemo. Favorit ovih izbora sakupio je 211 glasova, a nakon njega najviše je ostvario makarski gradonačelnik Zoran Paunović (175). Sanja Major ostvarila je 36 glasova, Mrsić 32, a Kešer 14 glasova članova SDP-a. 


19:10 Siniša Hajdaš Dončić ostvario je najveću potporu u zagrebačkom ogranku SDP-a na danas održanim unutarstranačkim izborima s 326 glasova podrške, neslužbeno doznaje Večernji list. Od 767 glasača, drugu najveću podršku ostvarila je Sanja Major - 126 glasova, a odmah ispod nje su Mirando Mrsić sa 115 glasova i Zoran Paunović sa 111 glasova. Mladen Kešer pak je ostvario potporu u Zagrebu od 89 glasova, dok je izlaznost bila 54 posto, doznajemo neslužbeno.

Ipak, još se čekaju rezultati ostalih županijskih organizacija SDP-a koji će tek donijeti potpunu sliku i iznijeti novog šefa SDP-a.

Po principu jedan član – jedan glas, oko 22.000 članova SDP-a imalo je pravo izabrati novog predsjednika, novo Predsjedništvo i novi Glavni odbor. Mjesecima ranije za favorita je proglašen aktualni potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić. On je kandidaturu istaknuo prvi i neko vrijeme nije u biti imao protukandidata. Na kraju je dobio njih četvero: potpredsjednicu Foruma žena Sanju Major, bivšeg ministra rada Miranda Mrsića, potpredsjednika koprivničko-križevačkog SDP-a Mladena Kešera te na kraju i gradonačelnika Makarske Zorana Paunovića, nakon što je za to dobio zeleno svjetlo od Statutarne komisije s obzirom na to da mu je nedostajalo 11 dana da ispuni uvjet o pet godina članstva u SDP-u, koji je prema SDP-ovim pravilima bio nužan za kandidaturu za predsjednika.

Većina sugovornika iz vrha SDP-a, tjednima prije samih izbora, prognozirala je sigurnu pobjedu Siniše Hajdaša Dončića. Jedino pitanje, prema upućenima s Iblerova trga, bilo je hoće li Hajdaš Dončić pobjedu odnijeti u prvom krugu izbora ili će se ipak održati i drugi krug idući tjedan. Tko bi se u tom drugom, eventualnom krugu našao pak s Hajdašem Dončićem od preostalih četvero kandidata za šefa, pitanje je na koje većina u SDP-u nije davala siguran odgovor. No, svi su više-manje suglasni da je izbornu kampanju daleko najbolje iskoristila Sanja Major. Ušla je u kampanju dovoljno rano da se dobro prezentira članovima i pri tome je najbolje iskoristila i medijski prostor koji joj se otvorio, prije svega na kritici predsjednika države Zorana Milanovića za kojega je Major tvrdila da se SDP mora od njega emancipirati. S jedne strane, takva joj je taktika dala šansu da "pokupi" sve one glasove SDP-ovaca koji nisu sretni Milanovićevim mandatom na Pantovčaku i činjenicom da mu je SDP dao potporu u utrci za reizbor. S druge strane, puno je onih koji su joj takvu kampanju i zamjerili pa će biti zanimljivo vidjeti kako će upravo ona proći na unutarstranačkim izborima u SDP-u.

POVEZANI ČLANCI:

Inače, unutarstranački izbori u SDP-u održani "posebni" su jer su prvi kod kojih bi mogla biti upitna njihova regularnost. Jedan od problema nastao je upravo kad je Statutarna komisija odlučila pustiti Paunovića u utrku, iako mu je nedostajalo 11 dana do pet godina članstva. Jer, nakon što je to pravilo "srušeno", kandidacijski je postupak za predsjednika stranke već bio zaključen pa je pitanje koliko je potencijalnih kandidata za šefa odustalo od kandidature, uvjereni da ne ispunjavaju sve uvjete napisane u pravilima.

Neki od kandidata za predsjednika poput Mladena Kešera i Miranda Mrsića čak su tražili i da se cijeli izborni proces zbog toga vrati na početak, ali se to na kraju nije dogodilo. Pritužbi je bilo i na račun aktualnog šefa Peđe Grbina, za kojega su neki kandidati za šefa tvrdili da sve radi kako bi se cijeli proces namjestio u korist Hajdaša Dončića, za kojega se pričalo da je obišao teren više puta i dogovorio potporu za svoju kandidaturu s većinom šefova županijskih organizacija SDP-a. Danima po društvenim mrežama i među članovima kruže i šalabahteri na kojima su imena navodnih budućih članova Predsjedništva SDP-a, a koje u novom vodstvo želi favorit za predsjednika. Da biraju svojom glavom, a ne uz pomoć šalabahtera poruka je koju je i danas s birališta uputio jedan od kandidata za novog lidera stranke Mirando Mrsić.

>> FOTO SDP-ovci na biralištima: U utrci za novog čelnika je pet kandidata, evo tko je već ubacio svoj listić

1/15

– To je zalog da će SDP biti drugačiji i da će SDP krenuti prema svojim izvornim socijaldemokratskim krugovima – poručio je danas ranije Mrsić i dodao kako je siguran da će drugog kruga biti te da će se u njemu suočiti upravo on s Hajdašem Dončićem i da će tada raščistiti "tko je bio u HDZ-u, tko je neoliberal, a tko izvorni socijaldemokrat". Izjavu je danas dao i favorit Hajdaš Dončić. On je pak kazao kako je SDP potreban Hrvatskoj i ponovio da želi da SDP bude prva, a ne druga politička stranka u Hrvatskoj.

– To znači da su nam potrebni svi članovi i članice, simpatizeri i građani koji žele progresivnu i dobru Hrvatsku – poručio je Hajdaš Dončić. Dodao je kako će u njegovu fokusu biti lijeve ekonomske politike, što, kazao je, uključuje dostupnost javnih usluga za sve, drugačiju poreznu politiku prema određenim segmentima u društvu.

SDP-ovci su, inače, na izbore izašli na 267 biračkih mjesta diljem Hrvatske. Osim novog, petog predsjednika, birali su i 17 članova novog Predsjedništva, za što se pak kandidiralo 37 članova stranke. U Glavni odbor SDP-ovci su danas birali 103 člana, za što se kandidiralo 206 SDP-ovaca.

Komentara 97

Avatar MarkoHR
MarkoHR
20:09 14.09.2024.

Ako Zoran poželi, i kad Zoran poželi, stranka će se opet pretvoriti u njegovu privatnu prčiju. Hajdaš -Dončić samo je čuvar stranke u zimskom periodu. Čemu se lagati, samo je jedan pravi gazda te stranke, svi su ostali njegovi pijuni.

VA
VanjaPlank
19:25 14.09.2024.

Znači još jedan mandat u oporbi.,.neprocjenjivo

XX
XXXL
20:01 14.09.2024.

Antipatičan tip, kao i svi drugovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije