Hashem Safieddine

Nestao potencijalni novi vođa Hezbolaha

FILE PHOTO: Funeral of Mohammed Nasser, a senior commander of Hezbollah, in Beirut's southern suburbs
Foto: AZIZ TAHER/REUTERS
1/3
05.10.2024.
u 22:58

Moguć gubitak potencijalnoga Nasralahova nasljednika mogao bi zadati dodatan udarac Hezbolahu i njegovu pokrovitelju Iranu.

Od petka nema kontakta s Hašemom Safiedineom, potencijalnim nasljednikom ubijenog vođe Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha, rekao je u subotu libanonski sigurnosni izvor nakon izraelskog zračnog napada navodno usmjerenog na Safiedinea.

U kampanji protiv libanonske skupine koju podupire Iran, Izrael je u četvrtak navečer izveo velik napad na južna predgrađa Bejruta, a američka internetska stranica Axios pozvala se na izjave triju izraelskih dužnosnika koji su kazali da je cilj napada bio Safiedine koji se nalazio u podzemnom bunkeru.

Libanonski sigurnosni izvor i još dva libanonska sigurnosna izvora objavila su da su izraelski udari u petak na Dahiju, stambeno predgrađe, nekoć užurbano i gusto naseljeno područje Bejruta i uporište Hezbolaha, onemogućili spasioce u pretraživanju mjesta napada. Veliki dijelovi četvrti pretvoreni su u ruševine, zbog čega su stanovnici bježali u druge dijelove Bejruta ili Libanona. U sjevernom Izraelu sirene zračne opasnosti natjerale su ljude da pobjegnu u svoja skloništa usred raketne vatre iz Libanona.

Hezbolah dosad nije objavio nikakav komentar o Safiedineu. Izraelski potpukovnik Nadav Shoshani u petak je kazao da vojska još uvijek procjenjuje posljedice zračnih napada u četvrtak navečer. Rekao je da im je cilj bilo sjedište obavještajnih službi Hezbolaha.

VEZANI ČLANCI:

Moguć gubitak potencijalnoga Nasralahova nasljednika mogao bi zadati dodatan udarac Hezbolahu i njegovu pokrovitelju Iranu. Izraelski napadi u regiji izvedeni prošle godine, koji su naglo ubrzani posljednjih nekoliko tjedana, desetkovali su vodstvo Hezbolaha. Ti posljednji izraelski napadi eliminirali su velik dio višega vojnog vodstva Hezbolaha, a među njima je bio i glavni Nasralahov tajnik koji je poginuo u zračnome napadu 27. rujna.

U izraelskom su napadu smrtno stradale stotine Libanonaca, među kojima i brojni spasioci te su primorali 1,2 milijuna ljudi, što je gotovo četvrtina stanovništva, da napuste svoje domove. Libanonsko ministarstvo zdravstva u subotu je objavilo da je dan ranije u izraelskim napadima ubijeno najmanje 25 ljudi, a ranjeno ih je 127.

FOTO Apokaliptični prizori iz zraka na Donju Jablanicu: Čitavo selo zatrpano golemim nanosima kamena, pijeska i mulja

FILE PHOTO: Funeral of Mohammed Nasser, a senior commander of Hezbollah, in Beirut's southern suburbs
1/43
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije