UDARAC NA NOVČANIK

Neugodno iznenađenje za Nijemce: Zbog rata će poskupjeti osnovne prehrambene namirnice

German Red Cross prepares first aid transport to Poland for those who fled Russian invasion, in Schoenefeld
Foto: Annegret Hilse/REUTERS
1/30
03.03.2022.
u 09:27

Njemački savezni ministar poljoprivrede Cem Özdemir (Zeleni) pokušao smiriti situaciju te je u službenom priopćenju najavio da će se mogući učinci na tržište poljoprivrede i gnojiva pratiti i ocjenjivati ​​s EU.

Zbog rata u Ukrajini u Njemačkoj bi mogle poskupjeti osnovne prehrambene namirnice.

Jedna od posljedica rata u Ukrajini bit će i poskupljenje osnovnih prehrambenih namirnica. Stručnjaci upozoravaju na drastična poskupljenja, među kojima pak ističu tjesteninu, kukuruzno i suncokretovo ulje. Naime, Ukrajina i Rusija među najvećim su svjetskim dobavljačima poljoprivrednih dobara. Očekuje se da će u Njemačkoj poskupjeti kruh, tjestenina i ostale namirnice. Cijena pšenice porasla je za oko četvrtinu od početka invazije na Ukrajinu.

– Zabrinutost zbog neuspjelih isporuka je velika. Rusija i Ukrajina pokrivaju oko 30 posto svjetskog izvoza. A budući da se radi o velikoj robi, male promjene u tom izvozu imaju ozbiljan utjecaj na cijene, rekao je Alfons Balmann, direktor Instituta za poljoprivredni razvoj u tranzicijskim gospodarstvima iz Leipziga – piše Fenix-magazin.

Potrošači će osjetiti i golem porast troškova nafte i plina.

– S obzirom na važnost Rusije kao izvoznika plina i nafte, rast cijena energenata mogao bi se ponovno ubrzati. To će utjecati na tvrtke duž cijelog lanca vrijednosti od poljoprivrede i proizvodnje do maloprodaje, a na kraju će utjecati na više potrošačke cijene – upozorava Njemačko trgovačko udruženje (HDE).

Proizvodi iz Rusije tek su od manje važnosti na njemačkom maloprodajnom tržištu.

Njemački savezni ministar poljoprivrede Cem Özdemir (Zeleni) pokušao je smiriti situaciju te je u službenom priopćenju najavio da će se mogući učinci na tržište poljoprivrede i gnojiva pratiti i ocjenjivati ​s EU.

– Ukrajina i Rusija važni su izvoznici na međunarodnom tržištu pšenice. Međutim, EU ovdje ima visok udio samodostatnosti. Kriza bi stoga mogla pogoditi posebno zemlje izvan Europe koje bi imale poteškoća u kompenziranju na druge načine – rekao je Özdemir, a kao primjere je naveo sjevernoafričke zemlje, Tursku i azijske zemlje, piše Fenix-magazin.

VIDEO: U Kijevu se stvaraju sve duži redovi za hranu: "Ne znamo hoće li se sutra moći dostaviti nešto ili neće"

Više o onom što se događa u Ukrajini, pročitajte OVDJE

Komentara 2

TA
Tajg
09:46 03.03.2022.

Početak zacrtanoga plana uništenja europske ekonomije.Zasićeni Europljani misle da njima Rusi i Ameri žele dobro, tu mislim na vlast a ne narod . Mi smo samo slijepo crijevo, tu smo ali bez nas se može!

Avatar kozorog
kozorog
09:53 03.03.2022.

ameri već pakiraju gmo piletinu, svinjetinu. gladan ne bira što će jesti. još jedna pobjeda saveznika. čekajte jesen, onda na naplatu dolazi hrana proizvedena od skupog sjemena, skupog goriva, skupog gnojiva. subvencije neće značiti puno, prelijevanje iz jednog u drugi džep.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije