BURNO U NEDJELJU

Nevrijeme pogodilo okolicu Ogulina: Padala su stabla, nestalo struje, poplavljena kućanstva...

Foto: DHMZ/Screenshot
1/3
29.07.2024.
u 09:16

Županijski centar 112 Karlovac zaprimio je jučer oko 60 poziva, prema informacijama Ravnateljstva civilne zaštite

Grmljavinsko nevrijeme pogodilo je jučer u popodnevnim satima dio zemlje, kako je ranije i najavio Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Podsjetimo, DHMZ je upalio narančasti meteoalarm za Istru i kontinentalnu Hrvatsku, a upozorenje je podignuto i za zagrebačku te karlovačku regiju. Nevrijeme, koje je stizalo iz pravca Slovenije, u konačnici je zaobišlo Zagreb, no pogodilo je dio karlovačke županije

Prema informacijama Ravnateljstva civilne zaštite, grmljavinsko nevrijeme s obilnim pljuskom i vjetrom zahvatilo je oko 18:30 sati šire područje Ogulina, točnije Josipdol i Oštarije. Županijski centar 112 Karlovac zaprimio je oko 60 poziva zbog pada stabala na prometnice, nestanka struje, pada stupova i poplavljenih kućanstava. Na otklanjaju posljedica nevremena angažirani su JVP Ogulin, DVD Oštarije i Josipdol. Uz to, Ravnateljstvo civilne zaštite ističe kako je bez struje bio dio grada Ogulina, općine Josipdol i Vojnić. 

Načelnik Josipdola Dragan Rudančić kaže da ga je karlovačka županica Martina Furdek Hajdin nazvala odmah nakon nevremena, informirala se o stanju i ponudila pomoć. "Nakon prikupljenih informacija s terena i koordinacijom sa županijskom razinom će se razmotriti traženje pomoći", dodao je Rudančić. 

Šteta uslijed grmljavinskog nevremena nastala je većinom na poljoprivrednim usjevima i u nekoliko kuća zbog poplavljenih podruma. Jednom kućanstvu podignut je limeni krov, napomenuo je Rudančić. Opskrba električnom energijom bila je u prekidu u nedjelju navečer, a nakon toga ga nitko od mještana nije obavijestio da nema struje. Djelatnici dobrovoljnih vatrogasnih društava do jedan sat u noći sanirali su štetu na prometnicama. 

Ceste su bile kratko neprohodne na pojedinim dionicama zbog prevrnutih ili odlomljenih stabala i krošanja. Sve su ceste sada prohodne te se mjestimično još uklanjaju manji drvni ostaci i uređuje okoliš, kaže Rudančić.

Vrijeme će danas, kako u vremenskoj prognozi navodi DHMZ, biti pretežno sunčano. Vjetar će slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a poslijepodne i umjeren sjeverozapadnjak. Najviša temperatura bit će od 27 do 31, na sjevernom Jadranu i u Dalmaciji između 32 i 37 °C.

Za danas nisu izdana upozorenja zbog grmljavinskog nevremena, no ponegdje se očekuje jak vjetar. Osim toga, niz upozorenja izdan je zbog toplinskog vala. Crveno upozorenje, koje vrijeme opisuje kao izuzetno opasno, zbog toga je izdano za dubrovačku i splitsku regiju. 

 

VIDEO Nevrijeme u Tounju

"Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama", upozorava DHMZ. Narančasto upozorenje zbog iznimno visoke temperature izdano je za riječku regiju. 

Kako piše HRT, neće biti iznenađenje dogodi li se potkraj tjedna ponovno mjestimice olujno nevrijeme s tučom i obilnom kišom. "Na kopnu do četvrtka pretežno sunčano, u utorak i vedro uz uglavnom slab vjetar. Jutra će biti svježa, a dnevna vrućina manje izražena. Zatim u četvrtak porast temperature. S umjerenom i jakom burom, koja će u srijedu slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak, svježiji zrak stići će i u Dalmaciju, pa će u četvrtak završiti upozorenja na toplinski val, premda će i dalje prevladavati vedrina", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., iz DHMZ-a.

 

VIDEO Iznenadna tuča na plitvičkom području

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije