Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I DEMOKRATI SE BUNE

Jača pritisak na Bidena: 'Sjajno je služio narodu, ali neka sada nastavi tako da se povuče'

U.S. President Joe Biden attends the Stonewall National Monument Visitor Center Grand Opening Ceremony in New York
Foto: ELIZABETH FRANTZ/REUTERS
1/2
29.06.2024.
u 18:05

Članovi Demokratske stranke također su doveli u pitanje Bidenovu sposobnost da preuzme novi mandat, što je izazvalo buru unutar stranke. U modernoj američkoj povijesti nije do sada zabilježeno da je neka stranka pokušala natjerati izbornog kandidata da odstupi

Nastup američkog predsjednika Joea Bidena u CNN-ovoj predsjedničkoj debati s Donaldom Trumpom izazvao je niz reakcija ne samo u tamošnjoj nego i u svjetskoj javnosti. I članovi Demokratske stranke, čiji je Biden kandidat, postavili su pitanje je li aktualni 81-godišnji predsjednik sposoban za novi mandat. Podupiru ga pak njegovi prethodnici Bill Clinton i Barack Obama, a i sam Biden uvjerava stranačko vodstvo da se može nositi s izazovima koji ga čekaju.

– Djelovao je malo dezorijentirano. Postajao je jači kako je rasprava odmicala, ali mislim da je do tada zavladala panika – rekao je dugogodišnji demokratski operativac i CNN-ov viši politički komentator David Axelrod. Uredništvo uglednog lista The New York Times otišlo je pak toliko daleko da je pozvalo predsjednika Bidena da odustane od utrke za Bijelu kuću.

– On nije isti čovjek kao prije četiri godine. Predsjednik se u četvrtak navečer pojavio kao sjena čovjeka koji je cijeli život izvrsno služio svojoj zemlji. Mučio se objasniti što će postići u drugom mandatu. Mučio se odgovarajući na Trumpove provokacije. Više puta mučio se doći do kraja rečenice – navodi The New York Times.

Biden je, dodaju, bio predsjednik vrijedan divljenja. – Pod njegovim vodstvom nacija je napredovala, počela se baviti nizom dugoročnih izazova, a rane koje je otvorio Trump počele su zacjeljivati. No najveća usluga koju bi Biden danas mogao učiniti svojoj zemlji bila bi objava da neće nastaviti utrku za svoj reizbor – ističu. Biden treba smoći snage, poručuje, da vrhu Demokratske stranke kaže istinu, a oni koji su podupirali njegovu kandidaturu trebaju prepoznati štetu koju nanosi. A ta se šteta, vjeruju, teško može popraviti.

U modernoj američkoj povijesti, inače, nije do sada zabilježeno da je neka nacionalna stranka pokušala natjerati izbornog kandidata da odstupi. Ni stranačka pravila ne ostavljaju previše prostora za manevar. Primjerice, demokratski dužnosnici trebali bi poništili rezultate državnih predizbora na kojima je Biden ranije ove godine nadmoćno izborio kandidaturu za sljedeće predsjedničke izbore.

Kako piše Sky News, aktualni je predsjednik osvojio gotovo sve delegate, i oni sada trebaju proći kroz uobičajeni proces potvrđivanja njegove nominacije na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u kolovozu. Međutim, postoji potencijalna “rupa” u tome što im demokratska pravila dopuštaju da “pri čistoj savjesti odražavaju osjećaje onih koji su ih izabrali”. – Dakle, ako zabrinutost zbog njegove izvedbe i mentalne oštrine dosegne kritičnu razinu, to bi mogao biti put naprijed. Ovo je jedini mogući scenarij za Demokrate, da izaberu novog kandidata koji će se suprotstaviti Donaldu Trumpu – navodi taj medij.

Za osvajanje nominacije potrebna je većina od oko 4000 delegata, a on ih je u predizborima osigurao oko 3900. Predsjednik ima određeni utjecaj na svoje obećane delegate, ali u konačnici oni mogu glasovati kako žele. Strahuje se, stoga, i od agresivne borbe kandidata za naklonost delegata.

Ako se predsjednik Biden odluči povući nakon održavanja konvencije u kolovozu, predsjednik stranke može sazvati izvanredni sastanak s 500-tinjak članova. Teoretski, oni mogu izabrati novog kandidata jednostavnom većinom glasova. Međutim, takav bi proces vjerojatno bio mnogo turbulentniji s podmetanjem iza kulisa i javnim kampanjama. Povuče li se Biden iz utrke još bliže izborima 5. studenoga, to bi moglo, navodi se, izazvati ustavne, pravne i praktične probleme.

VIDEO Trump i Biden raspravljali o golfu

Komentara 10

XA
xaron
21:43 29.06.2024.

Impresionira visok intelektualni nivo rasprave Biden-Trump. Toga nema u EU pa čak ni u Kini.

LU
Lukaku
13:21 29.06.2024.

Ja sam pogledao na CNNu cijelu debatu.Trump izgleda kao da je 35 godina mlađi iako je razlika među njima tek par.Ali Trump izgleda energično,suvislije.Naravno ,globalisti i ratnohuškači su ga odmah napali da "laže" iako oko bitnih tema kao što je Pariški sporazum,ilegalne migracije, rat u Ukrajini, NATO, Trumo je 150% j pravu!

ČU
Čubi
13:16 29.06.2024.

Sramotno je da nema nitko drugi on je gotov

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije