Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAKO KAŽE PESKOV

Što je radio Putin dok su Biden i Trump debatirali? 'Ne možete očekivati da će ruski predsjednik naviti alarm'

Reuters/Pixsell
29.06.2024.
u 07:58

Peskov je dodatno istaknuo da Rusija nikada nije imala namjeru miješati se u izborne kampanje drugih zemalja te da nemaju namjeru komentirati ishod debate

Dok su oči svijeta bile uprte u televizijske ekrane prateći žustru debatu između američkog predsjednika Joea Bidena i republikanskog kandidata Donalda Trumpa, ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je duže spavati. "Ne mislim da možete očekivati da će ruski predsjednik naviti alarm, probuditi se rano ujutro i gledati debatu," rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, jasno dajući do znanja da ovaj događaj nije prioritet za Moskvu, piše Politico. Debata je započela u 21 sat po lokalnom vremenu u Atlanti, što je bilo 4 sata ujutro u Moskvi. Bidenova izvedba, koja je bila puna nesigurnosti i gafova, izazvala je zabrinutost među njegovim saveznicima, a neki demokrati su već pozvali na njegovo povlačenje iz predsjedničke utrke.

Peskov je dodatno istaknuo da Rusija nikada nije imala namjeru miješati se u izborne kampanje drugih zemalja te da nemaju namjeru komentirati ishod debate. Ipak, ruski državni mediji nisu ostali po strani. Agencija RIA, piše dalje Politico, objavila je brojne analize o spominjanju imena "Vladimir Putin" i "Rusija" tijekom debate. Prema njihovim izvještajima, oba kandidata spomenula su Putina sedam puta, dok je Trump spomenuo Rusiju 16 puta, a Biden nijednom. Ruski mediji su se također fokusirali na Bidenove izjave o Rusiji, uključujući tvrdnje da Kremlj ne namjerava stati samo na Ukrajini te da Putin želi obnoviti Sovjetski Savez. Opisivanje Putina kao "ratnog zločinca" dodatno je začinilo priču. 

VEZANI ČLANCI:

Iako se čini da Moskva preferira Trumpa zbog njegovih stavova o NATO-u i skepticizmu prema pomoći Ukrajini, ton prema Trumpu nije bio toliko entuzijastičan kao tijekom njegovog prvog predsjedničkog mandata. Analitičari Kremlja su postali ciničniji, posebno zbog nedostatka napretka u ukidanju sankcija tijekom Trumpova mandata. 

Dok se Putin možda nije probudio zbog debate, njegovi mediji i analitičari pažljivo su pratili svaki detalj, fokusirajući se na izjave o Rusiji i Putinu. Dok se američka politička scena zagrijava, Moskva ističe da se bez obzira na ishod izbora, politika prema Rusiji vjerojatno neće značajno promijeniti.

FOTOGALERIJA Iz nje je pokradeno sve što je imalo vrijednost: Od ponosa Đakova ostali su samo zidovi i šuma na krovu

1/65

Komentara 1

SE
Serengeti
10:22 29.06.2024.

Koliko čitam ruski politički vrh je odradio ovo puno bolje nego što to odradi američki politički vrh kada su izbori u Rusiji. Bez uvreda i sa jasnom porukom da se oni u to ne miješaju, naspram druge strane koja navali drvlje i kamenje na Rusiju. Također koliko čitamo nema "žutila" i senzacionalizam u ruskim medijima kao što ih je bilo u američkim za vrijeme ruskih izbora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije