Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKO STANJE

Ni najiskusniji ovo nisu doživjeli u 40 godina: Velike poplave u Austriji, strahuje se od nove kiše

Heavy rain causes great damage in Austria
Foto: LISA LEUTNER/REUTERS
1/9
10.06.2024.
u 08:45

Stotine podruma i cesta u istočnoj Štajerskoj poplavljeno je, u Lafnitzu je došlo do pucanja brane, a vatrogasni dom je poplavljen.

– Svaka kap koja sada padne s neba je previše - poručio je to Thomas Meier, glasnogovornik austrijske Državne vatrogasne zajednice, nakon velikih poplava koje su pogodile tu državu. Meier je kazao kako je noć s nedjelje na ponedjeljak bila mirna, no od ranog jutra tmurni oblaci opet se kreću iznad pogođenih područja. Čak 5000 vatrogasaca dežuralo je tijekom vikenda.

Stotine podruma i cesta u istočnoj Štajerskoj poplavljeno je, u Lafnitzu je došlo do pucanja brane, a vatrogasni dom je poplavljen. Evakuiran je i starački dom u Neudauu. Zbog velike štete angažirane su i postrojbe za zaštitu od katastrofa iz drugih okruga. Članovi vatrogasnih postrojbi, čak i oni s dugogodišnjim iskustvom, kažu da ovakve prirodne sile nisu vidjeli posljednjih 40 godina. U okrugu Hartberg-Fürstenfeld u nedjelju navečer ponovno je proglašena civilna uzbuna za nekoliko zajednica, uključujući Vorau, Burgau i Rohrbach. Ta je uzbuna ukinuta u ponedjeljak ujutro, ali stanovnici se i dalje pozivaju na oprez.

Dvije farme purana pretrpjele su velike gubitke. Većina peradi je uginula, a mrtve životinje raširile su se na području od oko osam kilometara. U Grazu i okolici proglašena je najviša razina uzbune, a Thomas Gangl iz Crvenog križa izvijestio je o medicinskim intervencijama, uključujući zbrinjavanje lakše ozlijeđenih osoba. U Deutschfeistritzu je rijeka Übelbach brzo narasla, uzrokujući poplave koje su zatvorile ljude u njihovim automobilima. Grad Graz također je pretrpio štetu od kratkog, ali snažnog nevremena, što je dovelo do proglašenja civilne uzbune. Teško nevrijeme izazvalo je velike štete u poljoprivredi, s ukupnim iznosom štete od 1,9 milijuna eura. Štete su također zabilježene u nekoliko drugih austrijskih pokrajina, uključujući Burgenland, Gornju i Donju Austriju te Salzburg.

Zbog odrona blata visine od oko jednog i pol metra zatvorena je autocesta Pyhrnautobahn (A9). Stručnjaci su utvrdili da su štete veće nego što se prvobitno mislilo, te će autocesta ostati zatvorena barem do kraja sljedećeg tjedna.

Heavy rain causes great damage in Austria
1/9
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije