NEMA PREDSJEDNIKA

Nigerijski parlament oduzeo ovlasti predsjedniku države

Goodluck Jonathan
AFP
09.02.2010.
u 16:05

Parlamentarni zastupnici odlučili su da potpredsjednik Goodluck Jonathan treba obavljati dužnosti predsjednika umjesto UmaruaYar'Adue, koji je već više od dva mjeseca na liječenju u inozemstvu.

Višemjesečno odsustvo predsjednika države izazvalo je brojne probleme u Nigeriji, političke podjele u vladi, zastoj u donošenju političkih odluka, a narušeno je i krhko primirje s pobunjenicima u naftonosnoj delti rijeke Niger. Predsjednik Umaru Yar'Adua se od bubrežne bolesti liječi u Saudijskoj Arabiji, a postoje indikacije da mu je zdravstveno stanje toliko loše da se neće uopće moći vratiti na dužnost.

Stoga je parlament dao sve predsjedničke ovlasti dosadašnjem potpredsjedniku Goodlucku Ebeleu Jonathanu, no ni taj potez nije prošao bez kontroverzi.

Mnogi su se pobojali za krhku nigerijsku demokraciju, koja traje od 1999. kad je ta moćna afrička nacija od 150 milijuna ljudi dobila civilnu vlast nakon godina vojne diktature. Naime, stupanjem Goodlucka Jonathana na punu predsjedničku dužnost narušena je naizmjenična podjela vlasti između sjevera i juga zemlje (Yar'Adua je musliman sa sjevera, a Jonathan kršćanin s juga) i brojni sjevernjaci nisu zadovoljni naglim skraćenjem njihova turnusa na vlasti. Međutim, pripadnici vojnog vrha otklonili su svaku bojazan da će uslijediti vojni udar, jer su javno izjavili da za preuzimanje vlasti nisu zainteresirani i da će poštovati ustavnu proceduru.

Komentara 1

KA
kajinx
16:35 09.02.2010.

To im je Mesić savjetovao !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije