Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAPADNO ORUŽJE VAN TERITORIJA

Nije dugo trebalo čekati: Samo nekoliko sati nakon ključnog poteza SAD-a Kijev HIMARS-ima napao Belgorod

A member of a drone unit of Ukraine’s 58th Motorized Brigade unpacks equipment near the front line in the Donetsk region
Foto: Thomas Peter/REUTERS
1/5
04.06.2024.
u 19:41

Američki državni tajnik Antony Blinken potvrdio je ovu promjenu politike, ističući da će SAD nastaviti prilagođavati svoju podršku Ukrajini u skladu s razvojem situacije na bojištu

Nakon tjedana rasprave, prošlog je petka američka administracija konačno dala Ukrajini dozvolu za korištenje američkog naoružanja za napade na ciljeve unutar Rusije. Ova odluka dolazi kao odgovor na intenzivne ruske napade na Harkiv, i njegove okolne regije, koji su zabilježeni posljednjih tjedana. 

Prema izvorima, predsjednik Joe Biden je donio ovu odluku kako bi omogućio Ukrajini bolju obranu od ruskih napada koji dolaze s ruske strane granice. Ukrajinske snage sada mogu koristiti američke rakete i bacače raketa za obaranje ruskih projektila usmjerenih prema Harkivu te za napade na ruske trupe koje se okupljaju blizu granice​.

Američki državni tajnik Antony Blinken potvrdio je ovu promjenu politike, ističući da će SAD nastaviti prilagođavati svoju podršku Ukrajini u skladu s razvojem situacije na bojištu. Također je napomenuo da je odobrenje ograničeno na vojne ciljeve i da se ne može koristiti za napade na civilnu infrastrukturu ili za dugometne rakete kao što su ATACMS, koje mogu pogoditi ciljeve duboko unutar Rusije​.

Netom nakon što je SAD dao zeleno svjetlo, Forbes piše kako je Ukrajina svoje HIMARS sustave usmjerila na Belgorod, grad u Rusiji. 

POVEZANI ČLANCI:

- Ovo je korak zahvaljujući kojim ćemo moći bolje štititi Ukrajinu i Ukrajince od ruskog terora i pokušaja da prošire rat - napisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prije nego što su rakete pogodile grad. I ruski mediji uspjeli su snimiti neke od tih raketa te sirene koje su se čule diljem grada, a iako su tvrdili da je Rusija uništila 14 raketa, krhotine su bile vidljive u gradu. 

Ova odluka dolazi u trenutku kada se Rusija sprema za novu ofenzivu, a ukrajinska energetska infrastruktura trpi teške štete od ruskih napada. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelirao je na međunarodne partnere za dodatne sustave protuzračne obrane kako bi zaštitio ključnu infrastrukturu i civile​.

Ova promjena američke politike također je rezultat pritiska europskih saveznika koji su pozvali na ukidanje ograničenja za Ukrajinu, navodi medij. NATO saveznici, uključujući Francusku i Njemačku, javno su podržali ukrajinsko pravo da koristi zapadno oružje za obranu protiv napada iz Rusije​.

Reakcija Rusije

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u ponedjeljak je rekao da bi se SAD mogao suočiti s „fatalnim posljedicama” bude li ignorirao upozorenje Moskve da ne dopusti Ukrajini korištenje naoružanja kojim ga opskrbljuje za napad na ciljeve unutar ruskog teritorija. Rjabkov je govorio o prošlotjednoj odluci američkog predsjednika Joea Bidena da odobri Kijevu da američkim naoružanjem gađa mete u Rusiji ako su one bile dio napada na ukrajinsku regiju Harkiv. 

„Htio bih upozoriti američke čelnike o pogrešnim procjenama koje bi mogle imati fatalne posljedice. Iz nepoznatih razloga oni podcjenjuju ozbiljnost odgovora koji bi mogli dobiti”, rekao je Rjabkov za rusku novinsku agenciju RIA. Referirao se na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je prošli tjedan upozorio članice NATO-a da se igraju vatrom i riskiraju širi globalni sukob. 

Ključne riječi

Komentara 54

ER
EroK
20:14 04.06.2024.

Protunapad je najbolja obrana! Slava Ukraini!

JU
Juriica
20:12 04.06.2024.

Da mi je sad vidjeti onog što je jutros pisao da je fake news ukrajinski napad na S300

Avatar southman
southman
20:01 04.06.2024.

Rusija je gotova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije