Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTRESNI PRIZORI

FOTO/VIDEO Rusi iza sebe ostavili pustoš: Dramatične snimke dronom pokazuju kako izgleda ukrajinski grad nakon agresije

A drone view shows damaged property, in Vovchansk
Foto: UNITED ASSAULT BRIGADE OF THE NA
1/6
03.06.2024.
u 15:19

Grad Vovčansk, nekoć užurbana zajednica od 20.000 ljudi, pretvoren je u grad duhova zbog neprestanog bombardiranja. Ostala je samo "šačica stanovnika", zarobljenih u ratnoj zoni sa sve manje zaliha i ograničenim pristupom osnovnim uslugama

Grad Harkiv i okolna područja u sjeveroistočnoj Ukrajini bili su glavna meta ruska meta od početka invazije u veljači 2022. Unatoč nemilosrdnom granatiranju i napadima te zbog čvrstine i hrabrosti Ukrajinaca, grad je i dalje u rukama Ukrajine.

Ove godine došlo je do eskalacije u borbama oko Harkiva, a Rusija je pokrenula novu ofenzivu početkom svibnja 2024. Ukrajinske snage pokušavaju spriječiti rusko napredovanje, a među najranijivim mjestima su Liptsi i Vovčansk. Iz regije su evakuirane tisuće ljudi, a civili se nalaze u očajnoj poziciji.

Grad Vovčansk, nekoć užurbana zajednica od 20.000 ljudi, pretvoren je u grad duhova zbog neprestanog bombardiranja. Ostala je samo "šačica stanovnika", zarobljenih u ratnoj zoni sa sve manje zaliha i ograničenim pristupom osnovnim uslugama, piše ukrajinska dobrotvorna organizacija Razom. Ovih dana objavljene su i snimke grada Vovčanska nastale dronom, a zabilježeni prizori poprilično su potresni. Od grada je ostala tek spaljena zemlja, a ulice su sablasno prazne.

Inače, južno od opustošenog Vovčanska nalazi se Liptsi, mjesto s otprilike 4500 ljudi. Iako nije tako žestoko bombardiran kao Vovčansk, Liptsijeva sudbina jednako je brutalna. Selo je u prvim danima rata okupirala Rusija, a zatim ga je ponovno zauzela Ukrajina kasnije 2022. Međutim, s obnovljenom ofenzivom, Liptsi se ponovno našao u vrućoj zoni. Tamošnji stanovnici suočeni su s ponovnim granatiranjem ili mogućom drugom okupacijom. 

VEZANI ČLANCI:

A drone view shows damaged property, in Vovchansk A drone view shows damaged property, in Vovchansk
1/6

Komentara 87

AI
Aircooled
16:11 03.06.2024.

Rusi, najveći slavenski narod a kakva sramota. Pokrenuli ničim izazvan bratoubilački rat. Sa sobom dovezli smrt, bijedu i siromaštvo. Imperija zla, anticivilizacija.

LJ
ljudemisi
15:53 03.06.2024.

Takve gradove duhova treba napraviti na ruskoj strani, pa neka rusi uživaju u ruševinama i stotinama tisuća poginulih, ranjenih za monstruma putina, kirila i ostalu zličinalku bagru.

Avatar Stomugromova3
Stomugromova3
21:53 03.06.2024.

Pokusavam razumjeti ljude koji podrzavaju,neki strastveno aplaudiraju Rusima,uzalud. Nemam ni grama postovanja za osobe koje mrtvi hladni prelaze preko leseva neduznog stanovnistva i unistenih kuca i svakodnevno teoretiziraju,upiru prstom u zapad dok Kremlj orgija,unistava i ubija u susjedstvu,pljuju po zapadnim vrijednostima i povijesti i kao da se vesele svemu sto se dogadja,sto vise mrtvih,to bolje.Jutros nakon placa svratim u neki kafic u centru,slusam ljude,Hrvate oko sebe i nemogu zaboraviti sta jedan Hrvat,Zagrepcan,prosjecne starosti kaze.Zgrozio sam se,kaze slijedece: Rusi bi trebali sravniti Kijev sa zemljom,poubijati sve koji se odupiru a ostalo stanovnistvo raseliti. Eto,to je Hrvat danas,zalosno,tragicno,posramio sam se da zivim medju takvim ljudima. Kad otvorim ovaj ili neki drugi hrvatski forum,nije vazno koji,svuda citam slicne tekstove. Sta smo mi? Postoji li u nama jos ljudskosti ili smo vec postali robovi genocidne tvorevine u Kremlju kao i njegovi zemljaci. Pitam se,kako mogu ti Rusi pravdati i podrzavati takvu osobu? Kakav je to moral?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije