NOVA STRATEGIJA

Nijemci smislili rješenje za manjak radne snage: Okrenuli se prema jednoj zemlji, već isplanirali 30 mjera za lakši dolazak

FILE PHOTO: German Chancellor Scholz and Petra Koepping of SPD visit an old lignite excavator at the Mining Technology Park and the recultivation of lignite mining in Grosspoesna
Foto: LISI NIESNER/REUTERS
1/3
14.10.2024.
u 23:53

Dolazak Indijaca u Njemačku bit će olakšan s više od 30 mjera kojima će se smanjiti birokratske prepreke za izdavanje viza.

Njemačka planira zaposliti veći broj kvalificiranih radnika iz Indije kako bi popunila prazna radna mjesta, rekao je u ponedjeljak njemački ministar rada Hubertus Heil na marginama utakmice u kriketu s Indijcima u Berlinu. Dolazak Indijaca u Njemačku bit će olakšan s više od 30 mjera kojima će se smanjiti birokratske prepreke za izdavanje viza.

Heilova strategija pokazuje da manjak kvalificiranih radnika koči rast i napredak u Njemačkoj te da će se posljedice starenja stanovništva pogoršati bez imigracije. "U Indiji, situacija je suprotna", navodi se u strategiji. "Ondje su visoko obrazovane dobne skupine iz godina s visokim natalitetom suočene s tržištem rada s tek ograničenim kapacitetima da ih apsorbira."

"U Indiji, milijun novih ljudi dolazi na tržište rada svaki mjesec", rekao je njemački ministar. Indijska vlada promiče migraciju, dodao je. "Iz tog razloga, Njemačka u Indiji vidi osobito važnog partnera kad je riječ o useljavanju kvalificiranih radnika", rekao je.

Heil je rekao da će Njemačka digitalizirati izdavanje viza za Indiju do kraja godine, a za ostale zemlje naknadno. Njemački jezik jače će se promovirati, a Indijce koji su već u Njemačkoj treba bolje integrirati, na primjer pružanjem pomoći u pronalasku posla. 

VEZANI ČLANCI:

FOTO BBC odabrao 12 najfascinantnijih napuštenih građevina na svijetu. Na popisu i hrvatsko ruglo

FILE PHOTO: German Chancellor Scholz and Petra Koepping of SPD visit an old lignite excavator at the Mining Technology Park and the recultivation of lignite mining in Grosspoesna
1/19

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije