kosovo

Nikolić uznemiren posjetom Ban Ki-moona Kosovu

tomislav nikolić
AFP/PIXSELL
10.07.2012.
u 14:39

Mora se izjasniti obilazi li na Kosovu samo predstavnike UN-a ili odlazi na Kosovo kao u neovisnu državu, rekao je predsjednik Srbije

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon za 23. srpnja najavio je dolazak u Srbiju, a dan zatim i na Kosovo, što je izazvalo uznemirenost srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića ako Kosovo posjećuje kao neovisnu državu, javlja Tanjug.

– Srbija još uvijek razmišlja kako odgovoriti na izazov posjeta Kosovu. Sada treba cijela Srbija stati i on se mora izjasniti obilazi li na Kosovu samo predstavnike UN-a ili odlazi na Kosovo kao u neovisnu državu – rekao je Nikolić podsjećajući da Kosovo nije članica UN-a. Za današnjeg posjeta Zrenanjinu Nikolić je dao izjavu koju su nazočni novinari shvatili kao da Srbija računa na podjelu Kosova i odriče se Kosova južno od Ibra.

– Mislim da više nikada neću biti predsjednik u Prištini, a ni predsjednik privremenih vlasti u Prištini nikada neće biti predsjednik u Kosovskoj Mitrovici – rekao je Nikolić dodajući kako je "neophodno postići konsenzus o tome što je Kosovo i kako će se država ponašati prema Kosovu". Naglasio je kako se valja dogovoriti "do koje mjere privremene institucije mogu obavljati vlast na Kosovu i koje su granice iza kojih Srbija kao država može stati" te "kako ćemo reagirati ako dođe do nekih neugodnih incidenata koji bi pokazali da prištinske institucije žele provesti svoje nadležnosti na teritoriju cijelog Kosova".

Nikolić je na pitanje ima li novih uvjeta Srbiji odgovorio kako se ne moraju očekivati novi uvjeti Srbiji u vezi s Kosovom "kada stalno visi u zraku uspostavljanje dobrih odnosa sa susjednom državom Kosovom".

Komentara 19

DU
Deleted user
15:30 10.07.2012.

Nek se opusti i trgne jednu ljutu! Kosovo ne samo da je zauvijek izgubljeno nego uskoro će osvanuti i ambasada Kosova u BG!

TH
thekurcula
15:33 10.07.2012.

To da se Nikolić uznemirio vaša je propizvoljna konstrukcija. On samo pred tog klovna postavlja stvari na svoje mesto i traži od njega, budući da on u Srbiju dolazi kao generalni sekretar UN, da nedevosmisleno kaže šta on ide da poseti na Kosmetu - refiju koja je pod privremenom upravom UN, ili samostalnu državu, što Kosmet nije jer, na koncu, nije ni član UN niti će ikad biti.

Avatar My Style
My Style
22:56 10.07.2012.

@ Idler 3 Kosovo nije clanica UN-a tako da uopste nije bitno kako on gleda na tu posetu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije