ZASTUPAM

Nisu točni podaci iz Sarajeva

29.11.2005.
u 18:56

Nedavno je norveška novinska agencija objavila da je za rata u BiH je od 1992.- 1995. poginulo oko 100.000 ljudi, od toga 70 posto Bošnjaka (muslimana), 25 posto Srba i 5 posto Hrvata. Koristili su podatke Informativno dokumentacijskog centra iz Sarajeva. Da se radi o spornim podatcima, najlakše je utvrditi ako zbrojimo poginule branitelje HVO-a, poginule Hrvate u Armiji BiH i hrvatske civilne žrtve. Ta brojka je nažalost upravo dvostruko veća.

Koliki je broj žrtava Srba i muslimana Bošnjaka, ne usuđujem se procjenjivati niti raspolažem pouzdanim podacima, ali je i taj broj, kao i mnogo toga u BiH u službi politike, te se on mijenjao od npr. "pouzdanih" 200.000 do sada prema Tokači, predsjedniku spomenutog centra, 70.000 poginulih muslimana Bošnjaka.

Zašto se i među ovim podacima ponavlja povijesna neistina o početku rata u BiH? Naime, agresija na BiH počela je u listopadu 1991. spaljivanjem hrvatskog sela Ravno, progonom i ubijanjem njegovih stanovnika. Prvi se masovni zločin nad civilnim stanovništvom u BiH dogodio upravo na terenu ove općine! Točnije, 13. 11. 1991. "srpske snage" - JNA i četnici, ubili su i masakrirali 8 stanovnika sela Kijev Do. Svi su bili iznad 70 godina starosti! Očigledno za neke zločin nije zločin ako nije učinjen nad "njihovim" narodom, pa ga se ne uzima kao početak rata niti se njegove žrtve vrednuje!? Čak ih nije niti, spomenuti "centar" pribrojio ukupnim žrtvama. Oni su počeli istraživati rat od 1992. - otkada je počelo stradanje "njihovog" naroda. Jednako tužno i nevjerojatno! Tako se, ponavlja stara politika manipulacija žrtvama. Isto onako kako su u bivšoj državi radili oni koji su tvrdili kako su ovdje ili ondje ubijene "stotine tisuća"...

Zašto se poimence nikada nije utvrdio broj stradalih, niti se navelo njihova imena? Valjda stoga, da se tako učinilo došlo bi se do stvarnog broja nastradalih (kojih je previše makar da se radi samo o jednoj žrtvi bez obzira na nacionalnost). Tada se istraživalo radi manipulacije i politizacije žrtvama, a ne radi iskaza poštovanja prema njima: po logici - koliko žrtava toliko i prava (povlastica). Ista je politika i sada na djelu.

U vrijeme ustavnih promjena u BiH, ovi podaci su izgleda instrument spomenute logike: što više žrtava - to više prava. I obrnuto. Kad je u pitanju ostvarivanje prava, Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, po toj logici, još malo pa će biti teško dokazati da je ijedan Hrvat poginuo u BiH.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije