Kalinić o napadu u Berlinu

'Nitko u terorizam nije krenuo jer mu je Coca Cola bila vruća'

Pavle Kalinić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.12.2016.
u 11:03

Što se tiče Hrvatske, Kalinić napominje da je riskantno i radikaliziranje situacije u BiH jer Daytonom nitko nije zadovoljan

Teroristički napad u Berlinu komentirao je Pavle Kalinić, predstojnik zagrebačkog ureda za hitne situacije u Novom danu N1 televizije.

Zagreb je, što se tiče sigurnosti, povjeren Policijskoj upravi koja ima četiri stupnja djelovanja kada su u pitanju takve ugroze. – Neke stvari potrebno je dizati na višu razinu, s obzirom na to da smo članica NATO-a i EU, a imamo i misije u Afganistanu. Jedna jača petarda u Dubrovniku ili Zagrebu izazvala bi ozbiljne probleme, ali to treba obavještajna zajednica držati pod kontrolom... Treba djelovati proaktivno, a ne plakati kasnije – kaže.

Korijeni terorizma

Kalinić podsjeća da je osobito važno govoriti o korijenima terorizma i liječiti njegove uzroke. – Nitko u to nije krenuo jer mu je Coca Cola bila vruća... Palestinci desetljećima nemaju državu. Imate pobjedu islamske revolucije u Iranu 1979., imate prosovjetsku pa američku intervenciju u Afganistanu koje traju u nedogled. Te zemlje vojno se ne mogu nositi s tim i ovo je jedino što im preostaje – navodi Kalinić.

– Ispada da Schengen ne funkcionira – nastavlja. – Europska unija nije ispunila ono na što se obvezala prema Turskoj, iz koje pristižu izbjeglice. Nije liberalizirala vize niti poslala novac. Nadalje, Grčka se ne ponaša ni kao članica NATO-a, ni kao dio EU ni dio Schengena, pa je migranti prolaze kao da je nema.

Što se tiče Hrvatske, napominje da je riskantno i radikaliziranje situacije u BiH jer Daytonom nitko nije zadovoljan – Hrvati su manjina, Srbi se žele priključiti Srbiji, a sam proces razdruživanja Jugoslavije nije gotov i to se uvijek može zakomplicirati. Usložnjava se i situacija na globalnom planu, smatra on, jer ako se tzv. Islamska država uništi na jednom terenu, pojavit će se još krvoločnija na drugom. Kad su se pojavili talibani, mudžahedini su bili "male bebe", pa se pojavila Al-Qa’ida, pa onda IS koji odrubljuje glave.

Kalinić je govorio i o tome kako stoji hrvatski sigurnosni sustav. On smatra da poticaj ministra obrane Damira Krstičevića oko sustava Domovinske sigurnosti nije dovoljan te da treba jačati obavještajnu strukturu, ali ne tako da se nepotistički zapošljavaju kadrovi nego da se redovi pune ljudima koji znaju jezike. Čak ni SAD nema dovoljne kapacitete za to, mora se oslanjati na izraelske službe, ističe Kalinić.

Komentara 7

DO
dopizdilomi
12:06 21.12.2016.

Pametan, školovan i stručan čovjek na transparentom radnom mjestu. Samo kod Mikija.

Avatar rurimuri
rurimuri
11:56 21.12.2016.

Kad bi svi ljudi bili normalni nesto bi i bilo od nas.a ovako tko zna koliko cemo izdrzat da ne odemo svi u zrak...

Avatar Zvjerinjak1
Zvjerinjak1
12:12 21.12.2016.

Prvi dužnosnik koji gleda dubinu problema i koji problem razumije. Jedan (ako ne i jedini) koji shvaća da u obavještajnom aparatu ne možeš zaposliti nečijeg rođaka ili kuma (kao što je to radio Karamarko) nego to moraju biti vrhunski profesionalci koji znaju svoj posao. Jedino sa čim se ne slažem je da terorizam nastaje isključivo zbog nezadovoljstva neimanjem države (Palestinci) ili zbog nepravde (svi drugi). Mislim da današnji islamistički terorizam ima podlogu u vjeri i nasilnom pokušaju uništavanju onih drugačijih (mada to nije strano niti takozvanom civiliziranom i demokratskom zapadu). Da je tome tako svjedoči činjenica da najveći broj terorista dolazi iz situiranih, pa i imućnih obitelji, a nemali broj njih dolazi sa zapada i nikad nisu čuli za neku Palestinu ili nepravdu tamo negdje na bliskom istoku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije